ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Έως και 10°C αυξήθηκε η θερμοκρασία στην περιοχή του Βαρνάβα και της Πεντέλης μετά την περυσινή πυρκαγιά

· Κατοχικά Νέα

Σημαντική αύξηση στη θερμοκρασία του εδάφους σε περιοχές όπου έχει καταστραφεί η δασική βλάστηση λόγω πυρκαγιάς, επιβεβαιώνουν δορυφορικά δεδομένα που ανέλυσε η μονάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, η μονάδα meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανέλυσε δορυφορικά δεδομένα από δύο διαδοχικές θερμές περιόδους: 17 Ιουλίου 2024, πριν την καταστροφική πυρκαγιά του Βαρνάβα/Πεντέλης, και 26 Ιουνίου 2025, περίπου έντεκα μήνες μετά. Η σύγκριση μεταξύ των δύο ημερομηνιών αποκαλύπτει θερμοκρασιακές διαφορές της τάξης του 1-2°C σε πολλές περιοχές, οι οποίες μπορούν να αποδοθούν σε φυσικές διακυμάνσεις των καιρικών συνθηκών.

Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περιοχή που επλήγη από τη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου 2024, καθώς όπως αποτυπώνεται σε σχετικό χάρτη, εντός των ορίων της καμένης έκτασης, οι τιμές της θερμοκρασίας εδάφους τον Ιούνιο του 2025 εμφανίζονται αυξημένες έως και 10°C σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του Ιουλίου 2024, πριν την πυρκαγιά. Παρά την παρέλευση σημαντικού χρονικού διαστήματος, όπως τονίζει η μονάδα ΜΕΤΕΟ, η απώλεια της βλάστησης εξακολουθεί να έχει ισχυρή επίδραση στην ενεργειακή ισορροπία της περιοχής, οδηγώντας σε σημαντική επιφανειακή θέρμανση.

Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων το meteo, οι μετρήσεις αφορούν τη θερμοκρασία επιφάνειας του εδάφους. Ωστόσο, τονίζει ότι είναι εύλογο να αναμένει κανείς αντίστοιχες -έστω και μικρότερης έντασης- διαφορές και στη θερμοκρασία του αέρα κοντά στην επιφάνεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συμπερασματικά, τα δορυφορικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι η καταστροφή της δασικής βλάστησης λόγω πυρκαγιάς συνεπάγεται σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας του εδάφους, με πιθανές επιπτώσεις στο μικροκλίμα, και τη γενικότερη οικολογική ισορροπία της περιοχής», καταλήγει το meteo.

protothema.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Κυψέλη: Η μητέρα αρνείται ότι σκότωσε το βρέφος που βρέθηκε κατεψυγμένο σε βαλίτσαΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Η μητέρα αρνείται ότι σκότωσε το βρέφος που βρέθηκε κατεψυγμένο σε βαλίτσα

Νέα μήνυση στελέχους της ΕΥΠ για Predator: Ζητείται έρευνα για κατασκοπεία και απειλή της εθνικής ασφάλειαςΕΛΛΑΔΑ

Νέα μήνυση στελέχους της ΕΥΠ για Predator: Ζητείται έρευνα για κατασκοπεία και απειλή της εθνικής ασφάλειας

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο εισαγγελέας ζητά την ενοχή και των 22 κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσειςΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο εισαγγελέας ζητά την ενοχή και των 22 κατηγορουμένων για παράνομες επιδοτήσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά