Διαφημίσεις

Γράφει ο Γιάννης Τασούλας

Το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται από τα καλύτερα στον κόσμο, με μακρά ιστορία χιλιάδων ετών. Η χώρα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ελαιολάδου, με το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να γίνεται στην περιοχή της Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Το ελληνικό ελαιόλαδο είναι γνωστό για τη φρουτώδη, πλούσια και αρωματική του γεύση, η οποία είναι αποτέλεσμα των μοναδικών ποικιλιών ελιάς που καλλιεργούνται στην Ελλάδα, καθώς και των παραδοσιακών μεθόδων παραγωγής που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή του λαδιού. Στην Ελλάδα, το 80% του ελαιόλαδου που παράγεται είναι έξτρα παρθένο, σε αντίθεση με άλλες τις ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το ποσοστό αυτό κυμαίνεται περίπου στο 40%.

Υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 οικογένειες έχουν εισόδημα από την ελαιοκομία και την ελαιοπαραγωγή, ενώ σε όλη την Ελλάδα καλλιεργούνται γύρω στα 10.000.000 στρέμματα με τη μέση ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται περί των 300 χιλιάδων τόνων. 

Η παραγωγή ελληνικού ελαιολάδου συνήθως περιλαμβάνει το μάζεμα των ελιών με το χέρι και στη συνέχεια το πάτημά τους εντός 24 ωρών για να εξασφαλιστεί η υψηλότερη ποιότητα λαδιού. Συχνά χρησιμοποιούνται μέθοδοι ψυχρής έκθλιψης, η οποία περιλαμβάνει μηχανική πίεση των ελιών χωρίς τη χρήση θερμότητας, για να διατηρηθεί η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά του λαδιού.

Το λάδι στη συνέχεια φιλτράρεται για να αφαιρεθούν τυχόν ακαθαρσίες και το προϊόν που προκύπτει ταξινομείται ανάλογα με την ποιότητά του, με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να είναι η υψηλότερη ποιότητα.

Όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, το ελληνικό ελαιόλαδο εκτιμάται ιδιαίτερα για την περιεκτικότητά του σε θρεπτικά συστατικά και τα πιθανά οφέλη για την υγεία. Το ελαιόλαδο είναι μια πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς και μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών, τα οποία βοηθούν στην προστασία από την κυτταρική βλάβη και μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι πηγή αντιφλεγμονωδών ενώσεων, οι οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως η αρθρίτιδα και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Συμπερασματικά, το ελληνικό ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της ελληνικής κουζίνας και κουλτούρας, γνωστό για την υψηλή ποιότητα, τη γευστική του γεύση και τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία. Ακολουθεί βίντεο (σε απλή αγγλική γλώσσα) με περισσότερες πληροφορίες.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από John Tasoulas

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek