ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δευτέρα, 07 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Εγκλωβισμένος στα ραντάρ ελληνικού F-16 Τούρκος πιλότος έριξε chaff και flares για να ξεφύγει

· Κατοχικά Νέα

Εγκλωβισμένος στα ραντάρ ελληνικού F-16 Τούρκος πιλότος έριξε chaff και flares για να ξεφύγει

Οι εμπλοκές στο Αιγαίο είναι γνωστές και πλέον καθημερινές. Μία πτυχή που δεν έχει ωστόσο αναδειχθεί είναι πώς οι Τούρκοι πιλότοι τρώνε πολύ «ξύλο» από τους Έλληνες χειριστές που είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο. Ειδικά στις κλειστές αερομαχίες δεν παίζονται.
Ένα περιστατικό που συνέβη πρόσφατα στο Αιγαίο και αποκαλύπτει σήμερα το «pentapostagma.gr» είναι πώς Τούρκος πιλότος F-16 έχοντας στην ουρά του ένα ελληνικό μαχητικό επίσης F-16 να τον έχει «κλειδώσει», κάτι που σημαίνει στη γλώσσα το αεροπόρων «kill», προχώρησε στη ρίψη chaff και flares.
Θέλησε ενεργοποιώντας τα αντίμετρα να ξεφύγει από τη σκληρή αερομαχία, αλλά αν οι συνθήκες ήταν πραγματικές τότε οι Τούρκοι θα έψαχναν τα συντρίμμια του F-16 τους στη θάλασσα του Αιγαίου.
Ο Τούρκος πιλότος έβαλε την ουρά στα σκέλια και με τα καύσιμα που του απέμεναν έβαλε «φουλ» για τον τουρκικό εναέριο χώρο. Πήρε το μάθημα του. Θα επανέλθει όμως στο Αιγαίο παραβιάζοντας το FIR Αθηνών και ενδεχομένως τον εθνικό εναέριο χώρο, αλλά δεν είναι βέβαιο πώς θα εμπλακεί σε αερομαχία γιατί γνωρίζει πολύ καλά το αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πολιτική των Τούρκων.

Αυτή ωστόσο είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι πώς ο πανικός που δείχνουν οι Τούρκοι πιλότοι δεν είναι καλό σημάδι. Το γεγονός ότι ο χειριστής του τουρκικού F-16 αποφάσισε να ρίξει chaff και Flares για να ξεφύγει από το ραντάρ του ελληνικού που το είχε «κλειδώσει» δείχνει συμπεριφορά η οποία μπορεί να είναι απρόβλεπτη και άκρως επικίνδυνη.

Κάπως έτσι σημειώθηκε το δυστύχημα νοτιοανατολικού της Καρπάθου που στοίχισε τη ζωή του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη. Ο Τούρκος πιλότος επιχείρησε να κάνει έναν ελιγμό ο οποίος δεν του βγήκε με αποτέλεσμα να εμβολίσει το ελληνικό F-16.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έχει λοιπόν δοθεί εντολή στους Έλληνες χειριστές να είναι προσεκτικοί και ψύχραιμοι όταν έχουν απέναντι τους επιθετικούς Τούρκους πιλότους.

Ένα άλλο συμπέρασμα που βγάζουν οι επιτελείς του Πενταγώνου είναι ότι η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται από νέους πιλότους, οι οποίοι δεν έχουν την εμπειρία να αντιμετωπίσουν τους Έλληνες χειριστές. Κι αυτό γιατί με τις φυλακίσεις και τις αποτάξεις αεροπόρων τις οποίες έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν η Αεροπορία της Τουρκίας έχει αποδεκατιστεί και οι έμπειροι χειριστές που έχουν απομείνει είναι πολλοί λίγοι.

Μπορεί λοιπόν η Τουρκία να διαθέτει την ποσοτική υπεροχή στον αέρα, την ποιοτική δεν την έχει και θα δυσκολευτεί να την πάρει. Μόνο αν παραληφθούν τα F-35 μπορεί η Άγκυρα να πετύχει ανατροπή της ισορροπίας στον αέρα του Αιγαίου.

pentapostagma.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ελλάδα: Η ανεργία υποχώρησε στο 7,9% τον Ιούλιο – Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008Business

Πακέτο 2,2 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση: Οι φοροελαφρύνσεις, τα επιδόματα και ο κατώτατος μισθός των 1.000 ευρώ

Μαχητικό αεροσκάφος σε πτήση - εικόνα αρχείουΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Τανάγρα: Συνετρίβη ελληνικό F-4 Phantom σε αεροπορική επίδειξη – Νεκροί οι δύο χειριστές

Πυρκαγιά και καπνοί - εικόνα αρχείου για τη φωτιά στη ΜάνδραΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ – Μάνδρα: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Ξηροπήγαδο – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

9 απαντήσεις στο “Εγκλωβισμένος στα ραντάρ ελληνικού F-16 Τούρκος πιλότος έριξε chaff και flares για να ξεφύγει”

    • chaff = μικρα κομματια αλουμινιου τα οποια δημιουτγουν πλαστους μεταλλικους στοχους … flare = φωτοβολιδα η οποια δημιουργει πλαστες πηγες θερμης ενεργειας.

      Το συστημα αυτοπροστασιας των αεφων ενεργοποιουνται και αυτοματα … πραγμα που σημαινει οτι ισως το δικο μας Φ16 δεν ειχε το τουρκικο Φ16 στο στοχαστρο μονο αλλα απασφαλισε τα οπλα του με αποτελεσμα να ενεροποιηθει το συστημα αυτοπροστασιας του τουρκικου Φ16… Ειτε η πρωτη περιπτωση (δλδ τα ενεργοποιησε ο πιλοτος) ειτε η δευτερη (δλδ ενεργοποιηθηκαν αυτματα) ειναι καθαρη ηττα του Τουρκου … με την μονη διασφορα οτι στην πρωτη περιπτωση εδειξε φοβο ή πανικο.

  1. ΔΙΑΒΑΖΩ…….Έχει λοιπόν δοθεί εντολή στους Έλληνες χειριστές να είναι προσεκτικοί και ψύχραιμοι όταν έχουν απέναντι τους επιθετικούς Τούρκους πιλότους. ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΤΟΥΣ ΛΕΝΕ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΣΤΗΣΤΕ ΚΩΛΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΝΟΧΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΟΥΓΚΑΝΤΟΙ . ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΛΙ ΙΜΙΑ ΚΛΠ ΚΛΠ . ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΧΟΥΝΕΡΙ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΩΙΝΟ.
    ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΦΑΠΑ ? ΑΣ ΤΟΥΣ ΡΙΞΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ . ΘΑ ΜΠΛΕΧΤΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ? ΘΑ ΔΟΥΜΕ.

    • Δεν εννοει αυτο . Εννοει προσοχη στις απροβλεπτες (ειτε απο πανικο ειτε απο αλλο λογο) ενεργειες των Τουρκων που μπορουν να προκαλεσουν βλακωδως ατυχημα!!

      • ΦΙΛΕ ΝΙΚΗΤΑ ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ Μ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ . ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΤΕΣ .ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ . ΜΗ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΣ .

  2. ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΛΟΤΑΡΟΥΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ [ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΠΥΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ] ΑΛΛΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΙΛΟΤΟΙ…ΠΡΙΝ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΕΡΟΜΑΧΙΑ ΕΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΕΠΕΣΕ Ο ΠΙΛΟΤΟΣ ΜΙΛΗΣΕ ΣΕ ΑΠΤΑΙΣΤΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ…ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΛΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΟΥ..ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

  3. OTI KAI NA ΠΑΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ ΑΣΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΣΕ ΔΙΝΟΥΝ ΦΕΡΑΡΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟΓΙΟΤΑ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΡΝΑΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά