Έγγραφο – ντοκουμέντο της CIA προς τον Κίσινγκερ: «Η Κύπρος δεν θα έχει καμία βοήθεια απέναντι στην τουρκική εισβολή»

Έγγραφο – ντοκουμέντο της CIA, με ημερομηνία 5 Σεπτεμβρίου 1974 προς τον Χένρι Κίσινγκερ για το Κυπριακό  για τον «Αττίλα 2 » αναφέρει πως παρά την τουρκική εισβολή η Κύπρος ήταν αφημένη στην τύχη της και κανείς δεν θα τη βοηθούσε στρατιωτικά, ούτε καν η Ελλάδα.

Το έγγραφο είναι ενημερωτικό προς τον Κίσινγκερ για τον Αττίλα 2 και όποιος το διαβάσει ολόκληρο μπορεί να καταλάβει πως οι ΗΠΑ γνώριζαν, φυσικά, όλα όσα γινόντουσαν στο νησί, ενώ όπως έχει γίνει γνωστό προετοίμαζαν την τουρκική εισοβολή στο νησί επτά χρόνια πριν συμβεί.

Μάλιστα από το έγγραφο της CIA φαίνεται η σιγουριά των Αμερικανικών Μυστικών Υπηρεσιών, πως η Τουρκία θα προχωρούσε παραπέρα από τα εδάφη που είχε ήδη.

«Δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε πως η Τουρκία επιθυμεί να καταλάβει τη διοίκηση σε ολόκληρο το νησί. Αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν κάτι τέτοιο, πιθανότατα θα τους πάρει αρκετές εβδομάδες [σ.σ. για να το πετύχουν]. Η επιχείρηση θα είναι αιματηρή και πιθανότατα θα χρειαστούν ενισχύσεις, ειδικά για την αιχμαλωσία αστικών περιοχών όπως η Λευκωσία», σημειώνει η CIA  στο έγγραφό της.

Το έγγραφο προς τον Κίσινγκερ αναφέρει πως ο «Αττίλας 2» έχει ως στόχο να βελτιώσει τη διαπραγματευτική θέση των Τούρκων και να πιέσει την ελληνική πλευρά να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Τέλος μέσα από το έγγραφο γίνεται, σαφές ότι οι δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών δεν έχουν καμία εντολή αντίστασης και ότι οι Βρετανοί δεν πρόκειται να ασχοληθούν με το ζήτημα όσο οι Τούρκοι τηρούν τα «συμφωνηθέντα» και δεν επιτίθενται κατά των βρετανικών βάσεων στο νησί.

pentapostagma

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *