Αρχίζουν γεωτρήσεις στην Αν. Μεσόγειο οι Τούρκοι

Το γεωτρύπανο «Πορθητής» βγάζει σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία ανεβάζοντας το θερμόμετρο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Αρχικά επρόκειτο να βγει στη Μεσόγειο χθες, ωστόσο για κάποιους λόγους αναβλήθηκε. Τελικά , όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, σήμερα θα γίνει η πρώτη γεώτρηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται στο πρώτο αυτό ταξίδι να συμμετάσχει και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί ανοιχτά της Αττάλειας και δυτικά της Κύπρου στην ΑΟΖ της Τουρκίας.

Ο «Πορθητής» θα συνοδεύεται ως είθισται άλλωστε, κατά πάγια τουρκική τακτική, από πολεμικά σκάφη.

Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ), πάντως, προχώρησε στο προηγούμενο διάστημα στην αγορά και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 262.5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Πρόκειται για το «Deepsea Metro I» και, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λόγω των αυξημένων αναγκών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «ήρθε και αδελφάκι για το γεωτρύπανο Πορθητής» και πως «παρά στις πιθανές διεθνείς πιέσεις η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στη ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, για κάποιο διάστημα δεν είχε ανακοινωθεί ο αγοραστής του «Deepsea Metro I» αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο αγοραστής είναι η ΤΡΑΟ. Κατασκευάστηκε το 2011 από τη «Hyundai Heavy Endüstri» και έπειτα αγοράστηκε από την εταιρεία «Odjfell». Το σκάφος είχε παρουσιάσει στο Βιετνάμ προβλήματα και αποσύρθηκε μέχρι το 2017 για εργασίες συντήρησης.

zougla.gr

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ
Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *