12:08 - 26/11/2018

Αλλάζει ο νόμος που έστειλε στη φυλακή την καθαρίστρια

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου βρίσκεται εδώ και καιρό η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, η οποία – σε ανύποπτο χρόνο – ουσιαστικά κατέγραφε τα προβλήματα που προκαλεί η αναχρονιστικότατη αλλά και αυστηρότητα του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, με βάση τις διατάξεις του οποίου πήγε φυλακή για 10 χρόνια η 53χρονη καθαρίστρια του Βόλου.

Η επιτροπή προτείνει σπάσιμο των ισοβίων για τους καταχραστές του δημοσίου, αλλά και για σειρά άλλων οικονομικών αδικημάτων, ζητώντας πιο επιεικείς ποινές για τα αυτού του τύπου τα αδικήματα , τα οποία ο 1608/50 επί της ουσίας εξισώνει με αυτό της ανθρωποκτονίας (έως και ισόβια). Άλλωστε είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και στην περίπτωση της καθαρίστριας οι δικαστές εφαρμόζοντας τον νόμο ουσιαστικά της επέβαλλαν την κατώτερη ποινή η οποία ξεκινούσε από τα 10 (!) χρόνια.

Μεταστροφή

Πρόκειται ουσιαστικά για μια μεταστροφή την οποία προτείνουν εδώ και χρόνια οι περισσότεροι δικαστικοί, πανεπιστημιακοί και δικηγορικοί θεσμικοί παράγοντες καθώς αποτελεί παγκόσμια τάση η ανωτέρα των ποινών να επιβάλλεται μόνον για αδικήματα ανθρωποκτονίας, ληστείες μετά φόνου και βαριές περιπτώσεις ναρκωτικών με την έννοια ότι αυτές στρέφονται κατά της ανθρώπινης ζωής. Η συγκεκριμένη διαβάθμιση, όπως επισημαίνεται από νομικές πηγές, θα διευκολύνει το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα καθώς η χώρα μας, είναι πιθανόν από τις τελευταίες στον παγκόσμιο χάρτη που επιβάλλει ισόβια για σειρά οικονομικών αδικημάτων. Άλλωστε το βασικό πρόβλημα στη χώρα δεν ήταν ποτέ η αυστηρότητα των ποινών αλλά κυρίως ο τρόπος και ο χρόνος έκτισης της όποιας ποινής επιβαλλόταν από τα δικαστήρια.

Οι περισσότεροι ισοβίτες

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας διαθέτει αυτή τη στιγμή τους περισσότερους ισοβίτες σύμφωνα με τον πίνακα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε αντιστοιχία με άλλες χώρες με ανάλογο αριθμό κατοίκων , γεγονός που δεν σχετίζεται με την εγκληματική δραστηριότητα στη χώρα αλλά με τους νόμους που ισχύουν:

• Η χώρα μας έχει 1.000 ισοβίτες (σε συνολικά 9.000 κρατούμενους)

• Σουηδία, Πορτογαλία, Τσεχία , Αυστρία κλπ έχουν 40!

• Ολόκληρη Γερμανία έχει 140!

Ίδιος και απαράλλακτος 68 χρόνια

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο ειδικός ποινικός νόμος 1608 με τον οποίο προβλέπονται ισόβια για τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος , ψηφίστηκε και ισχύει από το 1950 , δηλαδή ισχύει απαράλλακτος εδώ και 68 χρόνια. Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νικ. Παντελή και τους ποινικολόγους Χριστ. Αργυρόπουλο και Θεοδ. Μαντά , προτείνει τα εγκλήματα κατά του δημοσίου να ενσωματωθούν στις βασικές διατάξεις του ποινικού κώδικα και να αποτελούν επιβαρυντική περίσταση (επαύξησης της ποινής όχι όμως μέχρι ισόβια) σε αδικήματα όπως είναι η απιστία, η υπεξαίρεση, η απάτη κλπ.

Η πρόταση επίσης είναι η ανώτατη ποινή για οικονομικά αδικήματα (όχι κατά του δημοσίου) να φτάνει τα 15 χρόνια . Οι ποινές μέχρι 3 χρόνια να αναστέλλονται υποχρεωτικά και από 3-5 χρόνια να δίδεται προτεραιότητα στη μετατροπή τους σε παροχή κοινωφελούς εργασίας.

dikastiko.gr,madata.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (3)

  1. Στην Ελλαδα τα ισοβια ισοδυναμουν με 8-12 χρονια..

  2. Μήπως η καθαρίστρια έγινε ο δούρειος ίππος για την αλλαγή του νόμου για να χρησιμοποιηθεί για άλλες δικές;. Εξού και η παρέμβαση της Αρεοπαγίτης.

    • Ενδεχομένως η καθαρίστρια να είναι και ανύπαρκτο πρόσωπο, για να αλλάξουν τον νόμο περί κατάχρησης δημοσίου χρήματος. Όλα πιθανά είναι σ’ αυτό το τσίρκο που ζούμε.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*