Ακολουθηστε το Κατοχικα Νεα στο Τελεγκραμ καναλι του για να κερδισουμε μαζι το δικαιωμα στην Ελευθερια του λογου! https://t.me/+NoMgL8s9g7g1Y2Zk
16:39 - 05/06/2019

Αιτημα για αμεση κηρυξη της Ελλαδας σε κατασταση εκτακτης αναγκης για την κλιματικη αλλαγη

Την άμεση κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή» ζητούν 24 οργανώσεις προερχόμενες από το ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας των πολιτών –μέλη της Συμμαχίας για το Κλίμα–, με δεδομένο, όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, ότι σε αυτήν την προεκλογική περίοδο το επείγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής απουσιάζει από την ατζέντα των ελληνικών κομμάτων και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που εορτάζεται σήμερα 5 Ιουνίου.

«Παρακολουθώντας τον δημόσιο διάλογο σε αυτήν την προεκλογική περίοδο, ο οποίος αγνοεί το φλέγον ζήτημα της κλιματικής και ενεργειακής πολιτικής, οι οργανώσεις θεωρούμε χρέος μας να απευθύνουμε στην κοινωνία και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας επείγον κάλεσμα σε δράση για την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης», αναφέρουν οι 24 οργανώσεις και συνεχίζουν:

«Το ζήτημα παραμένει εξαιρετικά επείγον, με δεδομένο ότι οι πολιτικές, οι οποίες θα αποφασιστούν από όλα τα κράτη τα επόμενα ένα με δύο χρόνια, θα καθορίσουν εν πολλοίς αν η αύξηση της πλανητικής θερμοκρασίας παραμείνει κοντά στα πιο “βιώσιμα” επίπεδα του +1,5°C.

» Σύμφωνα με την τελευταία δραματική έκκληση της επιστήμης, όπως αυτή ανακοινώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο από τον ΟΗΕ, έχουμε μόλις 11 χρόνια προκειμένου να μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό και περίπου 25 χρόνια για τον εκμηδενισμό τους. Ειδάλλως, χάνεται ο στόχος συγκράτησης της αύξησης της πλανητικής θερμοκρασίας στον 1,5°C με δραματικές μη-αναστρέψιμες συνέπειες για όλους».

Όπως υπογραμμίζουν οι οργανώσεις, η ελληνική κλιματική πολιτική μέχρι σήμερα, όπως αυτή έχει εκφραστεί από όλες ανεξαιρέτως τις ελληνικές κυβερνήσεις, αποτυγχάνει να ευθυγραμμιστεί με τις υποδείξεις της επιστήμης με αποτέλεσμα να συνάδει με σενάρια υπερθέρμανσης του πλανήτη άνω των +3,5°C. «Άνοδος της θερμοκρασίας σε αυτό το επίπεδο μεταφράζεται σε μη-αναστρέψιμες κοινωνικές, ανθρωπιστικές και οικονομικές επιπτώσεις, ενδεχομένως και σε ερημοποίηση σημαντικών τμημάτων της ελληνικής επικράτειας. Παρ’ όλα αυτά, και σε αντίθεση με τον διεθνή πολιτικό διάλογο, η κλιματική αλλαγή απουσιάζει από την προεκλογική ατζέντα των ελληνικών κομμάτων», εξηγούν.

Με δεδομένο τον ελάχιστο χρόνο που απομένει προτού εξαντληθούν τα περιθώρια για δράση, οι 24 οργανώσεις ζητούν καταρχάς από όλα τα κόμματα να δεσμευτούν δημόσια ότι θα συνεργαστούν από κοινού, ώστε η πρώτη – συμβολική, αλλά και ουσιαστική – πράξη του νέου κοινοβουλίου να είναι η άμεση κήρυξη της χώρας σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης για την κλιματική αλλαγή”, ακολουθώντας το παράδειγμα των Κοινοβουλίων της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Ιρλανδίας, τα οποία υιοθέτησαν αντίστοιχα ψηφίσματα.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως επισημαίνουν, κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να υιοθετηθούν ως το 2020 από το ελληνικό κοινοβούλιο τα απαραίτητα μέτρα και οι πολιτικές, οι οποίες μειώνουν τις εκπομπές της χώρας στο μισό ως το 2030 και τις εκμηδενίζουν περίπου το 2040, δηλαδή, οδηγούν στην οριστική απεξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τη χρήση ορυκτών καυσίμων (λιγνίτης, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) το αργότερο ως το 2040, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, και εν γένει ενσωματώνουν τις υποδείξεις της επιστήμης για την επίτευξη του 1,5°C σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Επιπλέον, ζητούν από όλα τα κόμματα να επανεπεξεργαστούν άμεσα τις θέσεις τους για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική της χώρας προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με τις υποδείξεις της επιστήμης και τις υποχρεώσεις της χώρας από τη Συμφωνία των Παρισίων.

Όπως τονίζουν, «ως οργανώσεις που αγωνιούμε για το μέλλον του πλανήτη και των ανθρώπινων κοινωνιών, δεσμευόμαστε, να εξαντλήσουμε όλα τα πολιτικά, επικοινωνιακά και νομικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

» Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε την ελληνική κοινωνία να γίνει ενεργό και δραστήριο κομμάτι του παγκόσμιου κινήματος που ζητά – κατά απόλυτη προτεραιότητα – δράση για την κλιματική κρίση, και να απαιτήσει από τους υποψήφιους βουλευτές όλων των κομμάτων ισχυρές δεσμεύσεις για την αντιμετώπισή της.

» Έχουμε μόλις 11 χρόνια να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο μισό. Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας μας είναι ο άνθρωπος, ο πυρήνας των δικαιωμάτων και των κοινωνικών κατακτήσεων που για πρώτη φορά τίθενται σε αμφισβήτηση στο σύνολό τους από την κλιματική κρίση».

«Τελικά το διακύβευμα είναι η ίδια μας η επιβίωση», καταλήγουν με έμφαση.

Οι οργανώσεις:

Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, Άνεμος Ανανέωσης / Wind of Renewal, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Ζωής, Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Actionaid, AIESEC, Greenpeace, HIGGS, IFOAM, Medasset, NO OIL Θεσπρωτίας, WWF Ελλάς

greenagenda.gr

Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (13)

 1. Αναρωτιέμαι αν όλες αυτές οι οργανώσεις ενδιαφέρθηκαν για την οικολογική καταστροφή που συντελείται αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα . Τα πευκοδάση του Σεΐχης Σου της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής κατάτρωγονται από έντομο άγνωστης προέλευσης και ξεραίνονται κατά δεκάδες , καθημερινά , οι πλάτανοι του Ευρωτα εξαφανίζονται από άγνωστη ασθένεια κατά δεκάδες , κανένας Δήμος δεν ανακοίνωσε τίποτε , ποτέ θα παρθουν μέτρα ;;;;;;;;;; Μήπως η αποψίλωση της Ελληνικής επικράτειας είναι σκόπιμη ;;;;;
  Να φάνε σκατα οι οργανώσεις ειδικά αυτές οι σχετικές με την μετανάστευση που δεν έχουν κανέναν λόγο πάνω στο ζήτημα της δήθεν κλιματικής κρίσης.

  • Πλατανιάς 06/05/2019 @ 10:27 ΜΜ

   Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους: Μια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας elgo.gr/images/ioanna/periodiko/Teyxos_19/%CF%83%CE%B5%CE%BB._16.pdf

   • Δυστυχώς όμως πουθενά δεν αναφέρεται ότι έχει αρχίσει η εφαρμογή πρόληψης με ζιζανιοκτόνο και απολύμανση μηχανημάτων , των Δήμων κυρίως , ακόμα στην σύσταση ομάδων έρευνας βρίσκονται….

 2. Όλους μαζί σας ενώνει η κονομα λαμόγια ευαισθητοποίησης

  • ΙΩΑΝΝΗΣ 06/05/2019 @ 9:27 ΜΜ

   ΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΊΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΙΒΆΛΟΥΝ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΩΝΑΖΙΣΤΟΚΟΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΕΣΧΑΤΟΙ ΔΗΚΤΑΤΟΡΕΣ ΤΗΣ Ε.Ε-Ν.Τ.Π-Ε.Ε ΘΑ ΣΩΘΕΊ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ !!!ΑΛΗΤΕΣ !!!

 3. Μαλακιες τουμπανο λενε αυτες οι οργανωσεις. Οποιος γνωριζει κ δε τρωει κουτοχορτο ξερει οτι συμβαινει ακριβως το αντιθετο στο πλανητη απο την υπερθερμανση. Ακομα κι οι μελετες της nasa δειχνουν αυξηση των παγων . Το θεμα τους ειναι να δικαιολογουνε τους φορους για τις εκμπομπες αεριων. Δηλαδη δε σκεφτονται οτι αυτοι που προωθησανε τη βιομηχανικη επανασταση …ερχονται τωρα να τη φορολογησουν….

 4. ανωνυμος 06/05/2019 @ 6:05 ΜΜ

  Θέλουν με διατάγματα μέσω του κοινοβουλίου να σπιτώσουν μόνιμα τους λάθρο τους αποκαλούν και “κλιματικούς πρόσφυγές” ενεργοποιώντας διατάγματα που ισχύουν σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και μάλιστα διαρκούς.

 5. Παλια που ειχαμε λιγνίτη ολοι λεγανε κακος ο λιγνιτης να τα κανουμε με φυσικο αεριο [Λαυριο,Κερατσινη κ.α.]
  Τωρα που εχουμε η θα εχουμε αεριο, κακο το αεριο και το πετρελαιο.
  Σε λιγο θα φυτεψουμε σε ολους τους αγρους πανελ για ρευμα και στα βουνα ανεμογεννητριες.
  Ρευμα θα εχουμε αλλα οχι φαει και θα πεθανουμε για να σωσουμε των πλανητη.
  Ουτε φτωχο οικολογο εχω δει ποτε ουτε οικολογικη οργανωση να κλεινη λογο έλλειψης χρηματων.
  Στο δικο μου φτωχο μυαλο κατι δεν ειναι σωστο.

 6. Mr. Dr. Dr. Dr. Professor. 06/05/2019 @ 8:44 ΜΜ

  Κυριοι των συγκεκριμενων οργανωσεων.
  Δεν θ αναφερθω καν στους χημικους αεροψεκασμους, ουτε στην εκμεταλλευση του ζητηματος της κλιματικης αλλαγης απο το συστημα με την απατη των πρασινων φορων.

  Θ αναφερθω σε τρια ζητηματα, αιτια του προβληματος:

  1. Απ το 1960, εως και σημερα, οι κρατικες πυρηνικες δοκιμες, εχουν ξεπερασει τις 7000 ριψεις.

  2. Η μετατοπιση των πολων, αλλου θα φερει τον ησιμερινο κοντυτερα, αλλου την αρκτικη και την ανταρκτικη.

  3. Η αυξηση των φαινομενων των ηλιακων εκλαμψεων και εκρηξεων, θα φερει ισχυροτερη ηλιακη ακτινοβολια.

  Απο παντοτε ο πλανητης ειχε θερμοτερες και ψυχροτερες περιοδους. Μη αναστρεψιμο. Ειναι απλως ζητημα προσαρμογης.
  Το ιδιο ισχυει για την μετατοπιση των πολων.

  Τωρα, αν θελουμε να μειωσουμε τις συνεπειες υπαρχουν δυο λυσεις:

  1. Παυση των πυρηνικων δοκιμων.

  2. Στροφη σε εναλλακτικες πηγες ενεργειας μη καυσης λιγνιτη,πετρελαιου,βενζινης,φυσικου αεριου,πλουτωνιου,ουρανιου.

  Ποιο το εμποδιο; Οι μεγαλες δυναμεις και οι κρατικες ηγεσιες, που εχουν γατζωθει απο το προτυπο του παροντος παγκοσμιου συστηματος.

  Η λυση θα ρθει μονο της και δυστυχως δεν θα ναι ευχαριστη.

 7. νταξει…αλλοι καμενοι απο εδω!!!αυτη η καταστροφολογια τους εχει καψει ολα σχεδον τα εγκεφαλικα κυτταρα και για να δειξουμε και λιγο μπουγιο εχουμε .. Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Πακιστάν, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές,Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων επιστημονες ολοι αχαχαχα και οι αλλες μιλαμε για πολυ σοβαρες οργανωσεις!!!!!!

 8. Παιδια κατι ετοιμαζουν …προσεξτε
  Ετοιμαζουν πυρκαγιες σε αττικη ή σε καποιο νησι ..υπαρχει η ιδια αρνητικη φορτιση οπως και περσι με το Ματι Αττικης προσοχη το καλοκαιρι… φετος ! βενζινη- λευκος οικος φωτια -αυτοπυρποληση …. θυμησου ματι 10χρονου καηκε απο λειζερ περσι !2018 1 περιπου 1 μηνα μετα ματι αττικης καηκε! Συναγερμος!

 9. πολλα ειπαν αλλα δεν ειδα να ζητουν θεσεις για τους αεροψεκασμους!!!!!
  οι οργανωσεις δεν τους βλεπουν?????
  δεν σηκωνουν ψηλα το κεφαλι να ξεστραβωθουν??
  η το εχουν δουλοπρεπικα σκυφτο στις νεοταξικες αντζεντες….

 10. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ο Μ. 06/05/2019 @ 10:29 ΜΜ

  Ωραιο το παραμυθακι με την υπερθ. του πλανητη μας.ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΤΕ,ΛΕΝΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΡΗ…..
  ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΝΗΘΙΚΟ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΕΤΕ…ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ …ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ,ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ”ΝΟΜΙΜΕΣ ”ΔΕΚΑΔΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΙΘΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ,ΟΤΙ ΤΟ ΑΣΠΡΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑΥΡΟ
  ΑΡΑΓΕ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ,ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ,ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΔΗΛΙΤΙΡΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΑΣ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΝΟΥΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΕΡΟΨΕΚΑΣΜΟΥΣ;;;;;;;;

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*