in

Αυτές είναι οι βάσεις που θα έχουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Το στρατιωτικό «αποτύπωμά» τους στην Ελλάδα ενισχύουν και παγιώνουν οι ΗΠΑ μετά την υπερψήφιση στη Βουλή της επικαιροποιημένης αμυντικής συνεργασίας (MDCA) των δύο χωρών.

Πλέον οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν και επισήμως μόνιμη παρουσία – εκτός από τη Σούδα – σε άλλα τρία στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, στη Λάρισα, τον Βόλο και την Αλεξανδρούπολη με στόχο να εξασφαλίσουν καλύτερο έλεγχο στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέση Ανατολής.

Στον έλεγχο αυτό συνδράμουν και τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS που σταθμεύουν στη νατοϊκή βάση στο Ακτιο. Οι εγκαταστάσεις σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη θα χρησιμοποιούνται ως «ορμητήρια» για τα υπερσύγχρονα αμερικανικά UAVs, τα πλοία και ελικόπτερα μάχης. Η Ουάσιγκτον έκρινε ότι η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένη σε μία περίοδο ραγδαίων εξελίξεων στη «γειτονιά» της Μέσης Ανατολής και ενώ η Ρωσία επιχειρεί κάθοδο στη Μεσόγειο.

Η Αθήνα πάντως θεωρεί ότι με την παραχώρηση ελληνικών εγκαταστάσεων, όχι μόνον δεν δίνει «γην και ύδωρ» στους Αμερικανούς, αλλά προκύπτουν σημαντικά οφέλη για τη θωράκιση της άμυνάς μας. Κι αυτό διότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις θα χρησιμοποιούν τις ίδιες αναβαθμισμένες από τις ΗΠΑ εγκαταστάσεις, θα συνεκπαιδεύονται με αμερικανικές δυνάμεις και θα αποκτούν χρήσιμη τεχνογνωσία πάνω σε νέα όπλα.

Η επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας κρίθηκε αναγκαία διότι το παλαιό κείμενο περιείχε τοποθεσίες βάσεων (Γλυφάδα, Ελληνικό) από τις οποίες οι Αμερικανοί έχουν αποχωρήσει εδώ και δεκατίες. Επιπλέον, με δεδομένη τη σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και τις συμφωνίες που είχαν υπάρξει για παραχώρηση ελληνικών εγκαταστάσεων στους Αμερικανούς (Λάρισα, Βόλος) κρίθηκε σκόπιμο αυτή η συνεργασία να επισημοποιηθεί επ’ ωφελεία και των δύο πλευρών. Αλλωστε, οι Αμερικανοί είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον να αναβαθμίσουν αρκετές από τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις με δικά τους έξοδα και συνακόλουθα θα έπρεπε να είχαν νομική κάλυψη για απελευθέρωση κονδυλίων από το Κογκρέσο.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμβολή στην προώθησή της, μολονότι τώρα το κόμμα της αντιπολίτευσης ζήτησε «πάγωμα» της συμφωνίας. Αλλωστε, πολλές από τις συμφωνίες για την παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στους Αμερικανούς (Βόλος, Λάρισα) που τώρα μονιμοποιούνται είχαν κλείσει από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Πού θα υπάρχει Στρατός

Με την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας – και με τη βούλα της Βουλής – οι Αμερικανοί θα έχουν μόνιμη και ενισχυμένη παρουσία από τον Βορρά έως τον Νότο της χώρας μας. Η συμφωνία προβλέπει βελτιώσεις και επεκτάσεις στις υποδομές της Σούδας, της σημαντικότερης βάσης των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η βάση χρησιμοποιείται από το πολεμικό ναυτικό, την αεροπορία (μαχητικά και μεταγωγικά αεροσκάφη) και τις ειδικές δυνάμεις των Αμερικανών. Είναι δε η μόνη βάση στη Μεσόγειο που μπορεί να φιλοξενήσει πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο. Θεωρείται σημαντική βάση ανεφοδιασμού των αμερικανικών δυνάμεων για τις επιχειρήσεις τους σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή. Οι Αμερικανοί αναμένεται να επεκτείνουν το κρηπίδωμα Κ14 όπου δένουν τα αεροπλανοφόρα.

Στην αεροπορική βάση Λάρισας (110 ΠΜ) οι Αμερικανοί θα διαθέτουν μόνιμο «ορμητήριο» για τα σύγχρονα αμερικανικά «μάτια», τα UAVs ΜQ-9 Reaper. Τον περασμένο Δεκέμβριο είχε παρουσιαστεί εκεί από αμερικανική εταιρεία ένα UAV τελευταίας τεχνολογίας. Στο ελληνικό Πεντάγωνο θεωρούν ότι η σταθερή παρουσία αμερικανικών UAV θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε τεχνογνωσία στον κρίσιμο τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στην έδρα της 1ης Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο Βόλου θα υπάρχει μόνιμη παρουσία αμερικανικών ελικοπτέρων. Τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές φορές συνεκπαιδεύσεις Ελλήνων και Αμερικανών.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι η τρίτη περιοχή στην οποία οι Αμερικανοί έριξαν «άγκυρα» για μόνιμη εγκατάσταση. Από εκεί θα μπορούν να ελέγχουν τα Βαλκάνια, τα Δαρδανέλλια, το Αιγαίο. Θεωρούν ότι η Αλεξανδρούπολη βρίσκεται σε καίριο σημείο για την υποστήριξη ασκήσεων στην περιοχή λόγω της υπάρχουσας υποδομής και στρατηγικής της θέσης. Θέλουν να το χρησιμοποιούν για τη ροή του στρατιωτικού προσωπικού και του εξοπλισμού τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply
 1. Αυτές είναι οι επίγειες.
  Έχει και υπόγειες.
  Θα κτυπήθουν αλύπητα.
  Ήδη έχει ξεκινήσει.Ποιοι τις έχουν τις υπόγειες ;
  Μάντεψτε.

 2. Ε ΒΕΒΑΙΑ ΘΩΡΑΚΗΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ Α.Μ ΑΝΩΤΕΡΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ…ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΕΜΠΛΟΥΤΟΣΜΕΝΟΥ ΣΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ
  Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΤΡΙΠΛΕΤΑ ΚΟΥΛΗΣ ΔΕΝΔΙΑΣ ΒΟΘΡΟΛΟΜΑΙΟΣ ΕΝ ΔΡΑΣΗ!1

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Συνδέομαι με το Είναι μου & Αποδoμώ την Στεναχώρια μου. (Καθοδηγούμενος Οραματισμός) …

Τανζανία: Πήγαν να ακούσουν «θαυματουργό» πάστορα και ποδοπατήθηκαν – 20 νεκροί