ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΟΖ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

· Κατοχικά Νέα

Είναι δυστυχώς απίστευτο ότι βλέπουμε την Τουρκία έτοιμη να αγνοήσει την Ελληνική υφαλοκρηπίδα και να αμφισβητήσει την Ελληνική κυριαρχία και η ελληνική κυβέρνηση ακόμα προσπαθεί να μην προκαλέσει άμεσα την Τουρκία, λες και οι Τούρκοι καταλαβαίνουν  από τέτοια.
Αντί δηλαδή η Ελλάδα να κηρύξει άμεσα ΑΟΖ με την Κύπρο και να θέσει την Τουρκία εκτός σχεδιασμών της, ακόμα το πάει «γύρω – γύρω» κάνοντας ΑΟΖ με την Ιταλία και τώρα να σκέφτεται να κάνει το ίδιο και με την Αίγυπτο και μάλιστα με εξαιρέσεις στην περιοχή του Καστελόριζου.
Πιστεύουμε ότι ακόμα και η ίδια η Τουρκία δεν θα πίστευε στα μάτια της, όταν υπέγραφε το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη, στην Άγκυρα. Σίγουρα θα ανέμενε πως η Ελλάδα θα προχωρούσε, ως απάντηση, στην οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η Αθήνα όμως έκανε την έκπληξη και δεν έπραξε το αναμενόμενο. Κι αυτό γιατί προφανώς φοβήθηκε την τουρκική αντίδραση.
Και αναρωτιόμαστε, δηλαδή τι παραπάνω θα έκανε η Τουρκία από αυτά που κάνει σήμερα, που αμφισβητεί όλο το Αιγαίο, και ετοιμάζεται για γεωτρήσεις στην Κρήτη, εάν η Ελλάδα κήρυσσε ΑΟΖ με την Κύπρο ;
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να υπάρξουν συζητήσεις για τμηματική συμφωνία Ελλάδος και Αιγύπτου για την ΑΟΖ. Να υπάρξει συμφωνία εκεί όπου δεν υπάρχουν διαφορές. Και να αφήσουν για μεταγενέστερα περιοχές για τις οποίες υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ή δεν θέλουν να «αγγίξουν», όπως είναι αυτή νοτίως και δυτικά της Κύπρου. Το Κάιρο, παρά τις διαφορές με την Άγκυρα, δεν θέλει να εμπλακεί στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.
Είναι σαφές πως εάν η Ελλάδα προχωρήσει σε τμηματική συμφωνία με την Αίγυπτο για ΑΟΖ, αυτό θα σημαίνει πως εγκαταλείπει την Κύπρο. Αυτό σημαίνει πως εγκαταλείπει το χώρο που ενώνει τα δυο κράτη. Κι αυτό γιατί δεν θέλει να προκαλέσει την Τουρκία. Θα πρόκειται για μια κίνηση αυτοχειρίας για τον ελληνισμό, μια ενέργεια προσαρμογής στις αξιώσεις του τουρκικού «τσαμπουκά».
Θεωρούμε ότι η Τουρκία πέρασε στην τελική φάση επιβολής του σχεδιασμού της, που θα επιβάλει διά πυρός και σιδήρου και στην Αθήνα ακόμα σχεδιάζουν με τρόπο που να μην εξαγριώσουν το θηρίο!
Από την άλλη η Λευκωσία είναι έτοιμη για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα. Τα έχει όλα έτοιμα (συντεταγμένες κ.τ.λ.). Η Ελλάδα δεν πρέπει άλλο να το σκέφτεται και να προχωρήσει άμεσα … αντιδρώντας στην αρπακτική πορεία της Άγκυρας.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
ΠΗΓΗ

Enoplos

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ελλάδα: Η ανεργία υποχώρησε στο 7,9% τον Ιούλιο – Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008Business

Πακέτο 2,2 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση: Οι φοροελαφρύνσεις, τα επιδόματα και ο κατώτατος μισθός των 1.000 ευρώ

Μαχητικό αεροσκάφος σε πτήση - εικόνα αρχείουΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Τανάγρα: Συνετρίβη ελληνικό F-4 Phantom σε αεροπορική επίδειξη – Νεκροί οι δύο χειριστές

Πυρκαγιά και καπνοί - εικόνα αρχείου για τη φωτιά στη ΜάνδραΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ – Μάνδρα: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Ξηροπήγαδο – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά