Το “θερμό επεισόδιο” στην ΑΟΖ της Κύπρου και το “νεκρό ενιαίο αμυντικό δόγμα”

“Φωτιές” άναψαν σε Ελλάδα και Κύπρο ,οι εκτιμήσεις για “θερμό επεισόδιο” στην κυπριακή ΑΟΖ, τον Ιούνιο, όταν ο γαλλικός κολοσσός της TOTAL,έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11! Οι Γάλλοι εκτιμούν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα ενέργειας.Και μάλλον αυτά είναι η “καλύτερη άμυνα” έναντι της τουρκικής επιθετικότητας.

Τα σενάρια επιθετικής ενέργειας στην Κύπρο και στην ΑΟΖ, δεν προέκυψαν χθες στους επιτελείς του ΥΠΕΘΑ. Το ενδεχόμενο θεωρείται σοβαρό όχι απαράιτητα συνδεόμενο με τα ελληντουρκικά.Οι συνομιλίες για ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού οδηγούν μονίμως σε αδιέξοδο. Η Άγκυρα,έχει πολλές φορές απειλήσει τη Κυπριακή Δημοκρατία. Η όποια λύση του κυπριακού συνδέεται άμεσα με τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου,τα οποία έχουν ήδη “μοιραστεί” μεταξύ εταιρειών πραγματικών κολοσσών. Οι οποίοι είναι δεδομένο ότι δεν μπορούν να φανταστούν ότι οι επενδύσεις τους θα τεθούν σε κίνδυνο από τα “νεύρα” του Σουλτάνου Ερντογάν. 

Τόσο οι εταιρείες ,όσο και όλα τα “κράτη-παίκτες” της περιοχής ελπίζουν ότι συμφωνία στο Κυπριακό θα υπάρξει κι έτσι και η Τουρκία θα πάρει μερίδιο που θα την ικανοποιήσει στο “μοίρασμα” της ενεργειακής πίτας. Αν παρόλα αυτά δεν προκύψει ,που αυτή τη στιγμή είναι και το πιθανότερο, δεν σημαίνει ότι θα ανεχθούν “πολεμικά παιχνίδια” πάνω από τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έχουν κάνει.

Για να γίνει κατανοητό τι “παίζεται” στη περιοχή , αρκεί να αναφέρουμε ότι στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ που η γαλλική TOTAL ετοιμάζεται να κάνει τη γεώτρηση, υπολογίζεται οτι υπάρχουν αποθέματα ανάλογα με το κοίτασμα “ΖΟΡ” την Αιγύπτου, που εφάπτεται με το “επίμαχο” οικόπεδο 11.

Τα στελέχη της Total έχουν στα χέρια τους μελέτες που κάνουν σχεδόν βέβαιο το ενδεχόμενο να ανακαλύψουν τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.

Το  αιγυπτιακό Ζορ  έχει υπολογιστεί σε 32 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ξηρού αερίου, από τα οποία εκτιμάται ότι 20 τρισ. είναι ανακτήσιμα και εξαιρετικής ποιότητας. Η Total έχει  υπολογίσει ότι θα χρειαστούν 5 με 10 χρόνια και ένα κόστος 5 με 10 δισ. ευρώ για να μπορέσει το κοίτασμα να βγει στην επιφάνεια και να αξιοποιηθεί!


Θεραπεία της σεξουαλικής ανικανότητας

Το φυτικο σκεύασμα που θεραπεύει τα προβλήματα σεξουαλικής ανικανότητας χωρις καμία παρενέργεια

Το μοναδικό 100% φυτικό σκεύασμα που θεραπεύει το πρόβλημα και δεν το συντηρεί οπως αλλα χημικά γνωστά προιόντα με παρενέργειεςΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πως είναι δυνατόν μια τέτοια επένδυση να τεθεί υπό τον κίνδυνο “θερμών επεισοδίων” και στρατιωτικών αψιμαχιών έστω;

Τίποτα απ΄ όλα αυτά δεν μπορεί ασφαλώς να αποκλείσει το ενδεχόμενο μιας τουρκικής κίνησης που θα προσπαθήσει να επιβάλει τετελεσμένα στη Λευκωσία. Σ΄ αυτή τη περίπτωση είναι δυνατόν η Ελλάδα να στηρίξει σε στρατιωτικό επίπεδο την Κύπρο;

Όποιος υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο είναι απλό είτε είναι υπεραισιόδοξος,είτε ψεύδεται. Ακόμη και τις “καλές εποχές”, στις αρχές τις δεκαετίας του 1990, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δώσει “πράσινο φως” για την εφαρμογή του περιβόητου κοινού αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου, η υποστήριξη στρατιωτικών επιχειρήσεων ήταν δύσκολη και πολυδάπανη. Τότε είχε δημιουργηθεί αεροπορική βάση στην Κύπρο για τη προσγείωση ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών και είχε αναβαθμιστεί η αεροπορική βάση στο Καστέλι της Κρήτης,απ΄ όπου απογειώνονταν αεροσκάφη για τη Κύπρο. Οι ασκήσεις των ΕΔ είχαν προσανατολισμό και προς την Κύπρο. Όλα αυτά “νέκρωσαν” μετά από τα Ίμια και μετά από την υπόθεση των S-300 που αντί για την Κύπρο…βρέθηκαν στην Κρήτη.

Σήμερα η κατάσταση είναι σαφώς πιο περίπλοκη και δύσκολη . Η εκδήλωση οποιουδήποτε θερμού επεισοδίου στην κυπριακή ΑΟΖ, προφανώς δεν θα αφήσει αδιάφορη την Ελλάδα . Αλλά είναι προφανές ότι η μεγαλύτερη ασφάλεια που έχει η Κύπρος είναι τα τεράστια οικονομικά κέρδη που αναμένουν οι παγκόσμιες δυνάμεις-εταιρείες της ενέργειας. Καμία απ΄ αυτές δεν θέλει να ρισκάρει ούτε ένα ευρώ από τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου.

militaire.gr

Loading...

One thought on “Το “θερμό επεισόδιο” στην ΑΟΖ της Κύπρου και το “νεκρό ενιαίο αμυντικό δόγμα”

 1. Ανώνυμος says:

  Massimo D ‘Alema για το πλιάτσικο της Γερμανίας στην Ελλάδα

  Ο πρώην κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ’ Αλέμα, σε συνέντευξή του στο RaiNews24, υπογράμμισε πως 220 δις ευρώ από τα συνολικά 250 δις ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα κατέληξαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρότερο ποσοστό στις ιταλικές τράπεζες.

  «Δώσαμε στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρωθούν οι τόκοι στις τράπεζες» τόνισε ο Ντ’ Αλέμα εξηγώντας πως έχουμε ένα ενιαίο νόμισμα, αλλά με διαφορετικά επίπεδα ανταγωνιστικότητας και οικονομικής ισχύος. «Από μία φτωχή χώρα όπως η Ελλάδα, τεράστια ποσά μεταφέρονται σε μία πλούσια χώρα όπως η Γερμανία μέσω της διαφοράς των επιτοκίων. Η φτωχή χώρα γίνεται όλο και φτωχότερη, η πλούσια χώρα πλουσιότερη», επισήμανε.

  «Όταν η φτωχή χώρα δεν μπορεί πλέον να πληρώσει τα χρέη έρχονται οι ευρωπαϊκές βοήθειες. Έχουμε δώσει στην Ελλάδα 250 δισ. ευρώ, αλλά όχι για τις συντάξεις των Ελλήνων, αλλά για να πληρωθούν οι τόκοι στις γερμανικές, γαλλικές και σε μικρό ποσοστό στις ιταλικές. Διακόσια είκοσι δισ. ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ βοήθειας πήγαν απευθείας στις γερμανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες», δήλωσε ο πρώην σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Ιταλίας και υπογράμμισε:
  «Στην πραγματικότητα, όταν λέγεται ότι εμείς πληρώνουμε τις συντάξεις των Ελλήνων -όχι, εμείς πληρώνουμε τις γερμανικές τράπεζες. Αυτή είναι αλήθεια. Είναι χρήματα κάνουν έναν κύκλο, αλλά οι Έλληνες δεν οσφραίνονται ούτε την μυρωδιά του».

  http://afypnisiellinwn.blogspot.gr/2017/03/massimo-d-alema.html

  ΠΗΓΗ: http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/masimo-nt%E2%80%99-alema-ta-daneia-stin-ellada-pigan-stis-germanikes-kai-gallikes-trapezes

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *