Διαφημίσεις

Παζάρι στο παρά πέντε βρισκόταν σε εξέλιξη χθες µεταξύ της τρόικας και της κυβέρνησης, µε επίκεντρο τις αντιρρήσεις της υπουργού Εργασίας, κ. Λούκας Κατσέλη, στην εφαρµογή της διάταξης του Μνηµονίου, σύµφωνα µε την οποία οι επιχειρησιακές συµβάσεις υπερισχύουντων κλαδικών.

Η διάταξη αυτή δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δίνουν αµοιβές κάτω από τα προβλεπόµενα από τις κλαδικές συµβάσεις επίπεδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Η κόντρα µεταξύ της κ. Κατσέλη και της τρόικας προκάλεσε «εµπλοκή, καθυστέρηση και ένταση» στις διαπραγµατεύσεις, σύµφωνα µε πηγή που συµµετείχε σ’ αυτές.

Το αποτέλεσµα ήταν να µην ολοκληρωθούν αυτές το Σάββατο, όπως είχε προγραµµατιστεί αρχικώς, αλλά να συνεχιστούν όλο το Σαββατοκύριακο και να χρειαστεί η παρέµβαση του ίδιου του Πρωθυπουργού προκειµένου να υπάρξει απεµπλοκή.

Χθες το απόγευµαοκ.Γ. Παπανδρέου συναντήθηκεµε τον υπουργό Οικονοµικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου,παρουσία και του συµβούλουτου, πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήµου, και αφού ενηµερώθηκε για την πορεία των διαπραγµατεύσεων έδωσε – σύµφωνα µε πληροφορίες – το «πράσινο φως» στο υπουργείο Οικονοµικών να συµφωνήσει µε την τρόικα στη βάση µιας συµβιβαστικής λύσης, η οποία θα κινείταιπάντως στη γενική κατεύθυνση της εφαρµογής του Μνηµονίου. Θα τίθενται, δηλαδή, κάποιες προϋποθέσεις προστασίας τωνεργαζοµένων, αλλά όχι τόσεςόσες ήθελε ηκ. Κατσέλη, επιδιώκοντας – σύµφωνα µε την τρόικα – την ουσιαστική ακύρωση της εν λόγω διάταξης του Μνηµονίου, που έχει στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

Οι πληροφορίες από πηγές που συµµετείχαν στις διαπραγµατεύσεις αναφέρουν ότι η κόντρα µεταξύ της υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων της τρόικας σιγόβραζε όλη την προηγούµενη εβδοµάδα. Χαρακτηριστικά, στέλεχος της τρόικας ανέφερε σε οικονοµικό παράγοντα, µετον οποίο συζήτησε τοθέµα, ότι «η κυβέρνηση δεν έχει κάνει κτήµα της το Μνηµόνιο», µε την έννοια ότι ορισµένα στελέχη της, όπως η κ. Κατσέλη, εξακολουθούν να το πολεµούν, αντί να το στηρίζουν. Το χθεσινό άρθρο της υπουργού Εργασίας στην εφηµερίδα «Το Βήµα», που δηµοσιεύτηκε µε τίτλο «Γιατί λέω “όχι” στο ∆ΝΤ», κλιµάκωσε την ένταση καθώς τα στελέχη της τρόικαςθεώρησαν ότι δυναµίτισε τις διαπραγµατεύσεις και τους αφαίρεσε την όποια δυνατότητα συµβιβασµού. Το αποτέλεσµα, µάλιστα, ήταν να σκληρύνουν τη στάση τους.

Για τη διαιτησία
Εκτός από τις επιχειρησιακές συµβάσεις, ανοιχτόµέχριαργά έµεινε ακόµη ένα θέµα της κ. Κατσέλη, πουαφορούσε τηδιαιτησία, αλλά τελικώς επιλύθηκε κοινή συναινέσει. Οι διαπραγµατεύσεις για το Μνηµόνιο νο. 3,

δηλαδή τη νέα επικαιροποίηση του Μνηµονίου, αποδείχθηκαν, πάντως, εξαιρετικά σκληρές στο σύνολό τους.

Παρότι υπήρξε συµφωνία στον προϋπολογισµό, στις γενικές κατευθύνσεις, η τρόικα ξετίναξε στη συνέχεια όλα τα θέµατα στη λεπτοµέρειά τους. Ετσι, η νέα συµφωνία αναµένεται να υπογραφεί τελικώς σήµερα,ενώ για αύριο αναβλήθηκε η προγραµµατισµένη για σήµερα συνέντευξη Τύπου της τρόικας.

Μηδενικές προσλήψεις λόγω µετατάξεων

Σημείο εμπλοκής αποτέλεσε και το θέµα των µετατάξεων των υπαλλήλων ΔΕΚΟ που θα κλείσουν ή που θα συγχωνευθούν µε άλλες.

Η τρόικα θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι οι συγκεκριµένοι υπάλληλοι δεν θα µετρούν µόνο ως «απολύσεις» από τις ΔΕΚΟ, αλλά και ως προσλήψεις στον στενό δηµόσιο τοµέα, εφόσον εκεί µεταταγούν. Αυτό σηµαίνει ότι θα αποδυναµωθεί η δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει νέες προσλήψεις, µε βάση την ήδη ισχνή αναλογία της µιας πρόσληψης για κάθε 5 αποχωρήσεις που προβλέπει το Μνηµόνιο. Η κυβέρνηση, σύµφωνα µε πληροφορίες, δέχθηκε τη λογική αυτή της τρόικας, αλλά επεδίωξε να εξαιρεθούν οι τοµείς της υγείας, της παιδείας και των σωµάτων ασφαλείας, ώστε να µην υπάρξει έλλειψη στο προσωπικό των εν λόγω κρίσιµων τοµέων.

Ακόµη, ιδιαίτερη σηµασία έδωσε η τρόικα στην υιοθέτηση µηχανισµών που θα διασφαλίζουν την υλοποίηση των µέτρων του Μνηµονίου.

Θέλησε να υπάρξουν συγκεκριµένες δικλίδες ασφαλείας, ώστε να είναι σίγουρη ότι οι ΔΕΚΟ και οι άλλοι φορείς του Δηµοσίου θα κάνουν αυτά που προβλέπονται.

Η αναµενόµενη θετική εισήγηση της αντιπροσωπείας της τρόικας για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του δανείου αναµένεται να συνοδεύεται αυτήν τη φορά από αυστηρό τελεσίγραφο. Αν η Ελλάδα αποκλίνει από τα συµφωνηθέντα, πρέπει οπωσδήποτε να πάρει διορθωτικά µέτρα.

Διαφορετικά, θέτει σε κίνδυνο την επόµενη δόση του δανείου, η οποία και αναµένεται να εγκριθεί πολύ πιο δύσκολα.

Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *