Διαφημίσεις

Τέλος στην υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων βάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς στους νέους κανόνες Διακίνησης Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών δεν συμπεριλήφθηκε η αγορανομική διάταξη του 2009 σύμφωνα με την οποία υποχρεωτικά θα έπρεπε οι γαλακτοβιομηχανίες να αναγράφουν την προέλευση της πρώτης ύλης των γαλακτοκομικών προϊόντων τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου προχώρησε στην κατάργηση της διάταξης μετά από παρέμβαση της Κομισιόν που θεωρεί τη διάταξη αυτή μη συμβατή με τους κανόνες ανταγωνισμού. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί πλήγμα για τους Έλληνες παραγωγούς αλλά και τις γαλακτοβιομηχανίες που έχουν επενδύσει στην ελληνικότητα των προϊόντων τους, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για το μέλλον της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής. Παράγοντες της αγοράς σημείωναν ότι «η αναγραφή της προέλευσης της πρώτης ύλης στο γάλα λειτουργούσε θετικά για τον Έλληνα παραγωγό καθώς ενίσχυε ουσιαστικά την προτίμηση επιλογής της ελληνικής πρώτης ύλης από τις γαλακτοβιομηχανίες». Μάλιστα στους κύκλους των κτηνοτροφών έχει σημάνει συναγερμός για να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την αρνητική αυτή εξέλιξη.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Ανάπτυξης, που σύμφωνα με πληροφορίες ήταν υποχρεωμένο να προχωρήσει στην κατάργηση της διάταξης, εκτιμά ότι θα καταφέρει να ισορροπήσει την κατάσταση και να επαναφέρει την προστασία που προσέφερε στο ελληνικό γάλα η αγορανομική διάταξη, με τη θέσπιση του ελληνικού σήματος, το οποίο πάντως θα είναι προαιρετικό για τις επιχειρήσεις.

«Ήδη στο υπουργείο Ανάπτυξης έχει συσταθεί Επιτροπή για να θα καθορίσει τα κριτήρια σχετικά για την απόκτηση του ελληνικού σήματος από τις επιχειρήσεις και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη υπάρχει συμφωνία στην υιοθέτηση κριτηρίων όπως:

-Η υποχρεωτική αναγραφή κατά τη διακίνηση του γάλακτος με ελληνικό σήμα η ένδειξη ελληνικό σε όλα τα συνοδευτικά έγγραφα (τιμολόγια, παραστατικά)

-Κάθε επιχείρηση που έχει ελληνικό σήμα υποχρεούται να τηρεί αρχείο με προμηθευτές γάλακτος και με εισερχόμενες ποσότητες σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας

-Διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων και δυνατότητα αντίστροφης επιβεβαίωσης

-Οι εγκαταστάσεις παραγωγής, επεξεργασίας και συσκευασίας του γάλακτος θα πρέπει να είναι στην Ελλάδα

-Το γάλα που διατίθεται στην κατανάλωση ή χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη θα πρέπει να παράγεται σε μονάδες εκτροφής γαλακτοφόρων ζώων στην Ελλάδα. Επίσης, τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να παρουσιαστεί και το λογότυπο του ελληνικού σήματος.

Τα Νέα



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

5 σχόλια στο “Σταματά η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος”
  1. ετσι ειναι ειμαι στον χωρο…βουλγαρια καργα γαλα θα πεινουμε παμφθηνο θα το αγοραζουνε οι πολυεθνικουλες εταιρειες γιατι σε λιγο δεν θα υπαρχει ελληνας επιχειρηματειας στον χωρο αυτο.οποιος εχει παει ευρωπη το γαλα που πουλανε ειναι nestle(δελτα)danone(activia)εδω πουλαει μονο γιαουρτι κ λιγο τυρι.frieslandcampina(νουνου) οπως επισης το φρεσκο γαλα σε λιγο ξεχαστε το 10ημερο θα ειναι..για να μην παιρνουν οι εταιρεις πολλα λυγμενα γαλατα…ενας απο εσας…

  2. "Σταματά η υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος"
    Δε πα να σταματησει. Οι Ελληνικες εταιριες εφοσον εχουν Ελληνικο γαλα ας συνεχισουν να το αναγραφουνε κι εγω θα προτιμω αυτες τις μαρκες 😉

  3. και τι εγινε μηπως και τωρα αυτα που πινουμε ειναι γαλατα?
    Ποιος απο εσας εχει πιει τελευταια γαλα κατευθειαν απο αγελαδα μονο βρασμενο ας μου πει αν εχει καμια σχεση αυτο το γαλα με αυτα που πουλανε στα μαγαζια.
    Τι σοι γαλα ειναι αυτο που οταν ληξει το περνουν και το ξανα παστεριωνουν 4 και 5 φορες και ισως στο τελος το βαζουν σε κακαο?

  4. Κυκλοφορούσε στην Ελλαδα γαλα μιλκο απο λουξεμβουργο
    πόσο γαρα ρε παιδια παραγει το λουξεμβουργο που κανει εξαγωγες στην Ελλαδα
    την τυχη μου μαμωτο………

    ολες αυτες τις λαμογιές κρυβουνε με την μη αναγραφη προελευσης

    προτεινω στις Ελληνκές εταιρείες γάλακτος να γραφουν εθελοντικα Ελλικο γάλα και να βάζουν την Ελληνικη Σημαία

  5. Και εμείς θα σταματήσουμε να το αγοράζουμε και να το πίνουμε.
    Αφού δεν γράφει πάνω αν είναι από ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟ ή άλλον δεν θα το αγοράζουμε και να το πίνει αυτός που το παράγει (μαζί με τα παιδιά του)
    Έτσι και αλλιώς έχει καταρρεύσει και ο μύθος του γάλακτος και προσωπικά (είμαι 42 ετών) έχω να σας πω ότι δεν έχω πιεί ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ γάλα στη ζωή μου, ούτε το μητρικό έπινα γιατί δεν ήθελα (από ότι λέει η μάνα μου που έμεινε όλο μέσα και έκανε μαστίτιδα)
    ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΥΓΙΕΣΤΑΤΟΣ, ούτε ίωση δεν ξέρω τι είναι! Όλοι ξεροί με τις επιδημίες στη δουλειά, εγώ durasel!!
    Πανύψηλος δεν έγινα, δεν είμαι όμως κοντός και δεν ξέρω τελικά αν -όπως λένε συνέχεια- το ασβέστιο του γάλακτος είναι υπεύθυνο για αυτό (για το αν θα πάρεις μπόϊ δηλαδή)

    Οπότε και τα παιδιά σας δεν παθαίνουν τίποτα. Μην ανησυχείτε. Ας τρώνε σωστά όλα τα άλλα και είναι εντάξει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek