Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

08:06 - 13/12/2010

Πρώτο «κούρεμα» σε τρεις κλάδους

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Πρώτο «κούρεμα» σε τρεις κλάδουςΣαρωτικές αλλαγές έρχονται στην ελληνική αγορά εργασίας, με τις ατομικές συμβάσεις να κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους και να οδηγούν τους μισθούς σε ελεύθερη πτώση.

Το φαινόμενο είναι εντονότερο στο εμπόριο και στον τουρισμό, όπου το ποσοστό των εργαζομένων που δέχεται πιέσεις για ατομική σύμβαση κυμαίνεται από 20% έως και 40%.

Οι συνδικαλιστές εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των εργοδοτών που θα προσπαθήσουν να μειώσουν τους μισθούς, είτε μέσα από επιχειρησιακές συμβάσεις είτε (αν αυτό δεν επιτευχθεί) μέσα από ατομικές συμφωνίες.
Νέο τοπίο διαμορφώνεται στις εργασιακές σχέσεις των τραπεζοϋπαλλήλων, όπου σύμφωνα με τους συνδικαλιστές το αναθεωρημένο μνημόνιο ανοίγει παράθυρο για απολύσεις.
Το νομοσχέδιο που προβλέπει την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από την κλαδική σύμβαση εργασίας ψηφίζεται αύριο.
Ωστόσο, για την υπογραφή των νέων συμβάσεων απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων και ήδη το συνδικαλιστικό κίνημα στέλνει μήνυμα πως δεν σκοπεύει να επιτρέψει την καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων.
Ωστόσο, οι συνδικαλιστές καλούνται να δώσουν ακόμη μία μάχη ενάντια στις ατομικές συμβάσεις, τις οποίες πιέζονται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι. Ενδεικτικά αναφέρονται δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα για τις διαστάσεις που έχει πάρει το πρόβλημα σε μεγάλους κλάδους:
Τουρισμός
Από 30% έως και 40% κυμαίνεται το ποσοστό των εργαζομένων που έχει δεχτεί πιέσεις για την υπογραφή ατομικής σύμβασης. Την ίδια στιγμή πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει το φαινόμενο της «μαύρης εργασίας» στον κλάδο.

Υπολογίζεται πως 200.000 εργαζόμενοι στον κλάδο αμείβονται με τη συλλογική σύμβαση και έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι 400.000 εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο αλλά έχουν ήδη αναγκαστεί να απαρνηθούν τα δικαιώματά τους (π.χ. είναι ανασφάλιστοι).
«Φοβάμαι πως θα δημιουργηθεί ”κατάλογος” εργοδοτών, οι οποίοι θα θέλουν την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων χωρίς, ωστόσο, να βρίσκονται σε οικονομική κατάσταση που να το δικαιολογεί. Θα επικαλούνται, δηλαδή, την κρίση για να προχωρήσουν στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων», σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό Λεωνίδας Καραθανάσης. Παράλληλα, καλεί τους συνδικαλιστές του κλάδου να μην προχωρήσουν στην υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων που θα οδηγούν σε μειώσεις μισθών.
Εμπόριο
Περίπου το 20% με 25% των εργαζομένων έχει δεχτεί πιέσεις για υπογραφή ατομικής σύμβασης με χαμηλότερες αποδοχές. Μάλιστα, εκτιμάται πως περίπου οκτώ στους δέκα εργαζομένους που δέχτηκαν ανάλογες? προτάσεις τελικά συμφώνησαν να απαρνηθούν κεκτημένα δικαιώματά τους για να μην απολυθούν. «Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια τεράστια πίεση, που έχει ως στόχο την καταπάτηση κάθε εργασιακού δικαιώματος. Παραβιάζονται ωράρια και συλλογικές συμβάσεις εργασίας και έχουμε φτάσει στο σημείο να υπογράφονται ακόμα και ατομικές συμβάσεις.

Τώρα έτσι όπως διαμορφώνεται το νομικό πλαίσιο όχι μόνο δεν βάζει φραγμούς, αλλά δίνει δικαιώματα για το σπάσιμο των κλαδικών συμβάσεων», τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θάνος Βασιλόπουλος και προσθέτει: «Είμαστε σε θέση μάχης, διότι περιμένουμε έξαρση ανάλογων φαινομένων».
ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Νέο εργασιακό τοπίο για 50.000 τραπεζοϋπαλλήλους

Νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις των τραπεζικών υπαλλήλων προβλέπει το αναθεωρημένο μνημόνιο, ανοίγοντας τον δρόμο ακόμα και για απολύσεις σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων, συγχωνεύσεων ή εξαγορών τραπεζών.
Ουσιαστικά προβλέπεται η αλλαγή των κανονισμών του προσωπικού στις τράπεζες, οι οποίοι ρυθμίζουν το σύνολο των εργασιακών σχέσεων και κατ’ επέκταση ακόμα και τον τρόπο που γίνονται οι απολύσεις.
Υπολογίζεται πως σε περίπτωση που περάσουν αυτά τα μέτρα, τουλάχιστον 50.000 από τους 63.000 τραπεζικούς υπαλλήλους θα δουν τις εργασιακές τους σχέσεις να αλλάζουν. Επί ποδός πολέμου είναι το συνδικαλιστικό κίνημα και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Σταύρος Κούκος, «θα προχωρήσουμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την ανατροπή των εργασιακών μας σχέσεων και την απόλυση τραπεζοϋπαλλήλων». Τις εξελίξεις σχολιάζει με δηλώσεις του στο «Εθνος» το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα, Γιώργος Κωνσταντινόπουλος.
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «οι εργαζόμενοι της χώρας μας δέχονται κατά μέτωπο επίθεση από την τρόικα και την κυβέρνηση. Εργασιακές σχέσεις, μισθοί, συντάξεις και κεκτημένα δικαιώματα, για τα οποία έχουν υπάρξει μακροχρόνιοι αγώνες, κατακρημνίζονται. Επιχειρείται να αποδομηθεί το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα και να οδηγηθούμε σε εργασιακό μεσαίωνα».
Σύμφωνα με τον Γιώργο Κωνσταντινόπουλο, «εξαίρεση από αυτό τον κανόνα δεν αποτελούν οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα να αντιμετωπίσουν το αναθεωρημένο μνημόνιο, που στον βωμό του υποτιθέμενου δημοσίου συμφέροντος θυσιάζει δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες. Αυτά τα μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν. Και αν ακόμα ψηφιστούν οι επίμαχες θέσεις, δεν πρόκειται να εφαρμοστούν στην πράξη. Θα ανασυντάξουμε τις δυνάμεις μας για να διευρύνουμε τις κατακτήσεις των εργαζομένων.
Οι νέες ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις -που προβλέπουν αμοιβές κάτω από την κλαδική- δεν πρόκειται να υπογραφούν από τα πρωτοβάθμια σωματεία και ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά».
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η ΟΤΟΕ είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει το «σπάσιμο» της κλαδικής συλλογικής σύμβασης και την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με χαμηλότερους μισθούς. Για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές με τα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλες τις τράπεζες. Το επόμενο διάστημα η συνδικαλιστική ηγεσία των τραπεζικών υπαλλήλων θα ζητήσει να υπάρξουν συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας αλλά και με τα πολιτικά κόμματα.
Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία σημειώνει χαρακτηριστικά πως «το επικαιροποιημένο μνημόνιο -στο οποίο υπάρχει ειδική αναφορά για τους τραπεζοϋπαλλήλους- οδηγεί σε δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους τραπεζίτες για απόλυτη απορρύθμιση και ευελιξία στις τράπεζες, με χρονικό ορίζοντα τον Φεβρουάριο του 2011. Με τις ενέργειες αυτές ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων στοχοποιείται από την κυβέρνηση, η οποία ενεργεί σύμφωνα με τις παροτρύνσεις τρόικας και εργοδοτών».

Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*