ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Μανιτάκης: Συνταγματικά αδύνατο – Αλιβιζάτος: Μόνο λόγω… πολέμου

· Κατοχικά Νέα

Αντ. Μανιτάκης: Πολιτικά απίθανο -Ν. Αλιβιζάτος: Κατάφωρη παραβίαση Θεσμικά αδιανόητο χαρακτηρίζεται από έγκριτους συνταγματολόγους το ενδεχόμενο κήρυξης δίδυμων εκλογών με αναβολή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και ταυτόχρονη διεξαγωγή τους με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές.


Τα ακραία σενάρια που τροφοδοτεί η κυβέρνηση και κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός θα πάει σε πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ υποστεί καθαρή ήττα στις 7 Νοεμβρίου και εάν χρειαστεί θα αναβληθούν και οι επαναληπτικές αυτοδιοικητικές εκλογές ώστε να γίνουν τον Δεκέμβριο μαζί με τις εθνικές εκλογές, απορρίπτονται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.
Κοινή είναι η διαπίστωση ότι η πρόταση για διπλή κάλπη είναι εντελώς αδύνατη, αφού προσκρούει σε ανυπέρβλητα συνταγματικά εμπόδια και τυχόν υλοποίησή της θα συνιστούσε θεσμική εκτροπή. Προϋποθέτει τη διάλυση της Βουλής πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενέργεια όμως που ακυρώνει πλήρως τον χαρακτήρα των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων. Το ίδιο αδιανόητη είναι και η σκέψη ότι αρκεί μια απλή τροπολογία ή μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να μετατεθούν χρονικά οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.
Ο συνταγματολόγος Αντ. Μανιτάκης δεν αφήνει κανένα περιθώριο: «Το σενάριο είναι πολιτικά απίθανο και συνταγματικά αδύνατο. Η πρόταση δεν αντέχει σε σοβαρή βάσανο συνταγματικότητας», δηλώνει στην «Ε».
Την εκτίμηση προσυπογράφει και ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος. Οπως εξηγεί, «τυχόν μετάθεση της ημερομηνίας του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών ώστε να συμπέσουν με τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και τούτο, ακόμη κι αν η μετάθεση αποφασιζόταν με νόμο ή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Διότι με τη μεθόδευση αυτή, θα μεταβάλλονταν αιφνιδίως οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης για μια μείζονα και από μακρού λεπτομερώς ρυθμιζόμενη αναμέτρηση, κάτι το οποίο μόνον λόγοι αποδεδειγμένης ανωτέρας βίας, όπως π.χ. πόλεμος, θα μπορούσε να δικαιολογήσει. Συνεπώς, δεν πιστεύω ότι η σκέψη αυτή απασχόλησε σοβαρά οποιονδήποτε από τους πολιτικούς μας υπευθύνους».

Ελληνα ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα. Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΔΙΕΘΝΗ

Κρήτη: Εντυπωσιακή στρατιωτική άσκηση Ελλάδας–Αιγύπτου με drones, αποβατικά μέσα και μαχητικά

ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Μάχη για τη ζωή του δίνει 17χρονος μετά από καρδιακή ανακοπή έξω από το σχολείο του

ΕΛΛΑΔΑ

15χρονος Έλληνας κατέκτησε διεθνές βραβείο αστροφωτογραφίας με τη Σελήνη από το Παλαιό Φάληρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *