Διαφημίσεις

Στην Ελλάδα οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες, οι πελατειακές δεσμεύσεις και οι ιδεολογικές αγκυλώσεις έχουν καταστήσει την πολιτική ηγεσία «τυφλή». Το ίδιο συμβαίνει και με το σύνολο του πολιτικού προσωπικού.

Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου πολιτεύτηκε τα τελευταία χρόνια των μνημονίων, σείοντας στους Ευρωπαίους το «σκιάχτρο» του ΣΥΡΙΖΑ. Εξασφάλιζε τις δόσεις των δανείων χωρίς να εκπληρώνει ούτε κατ’ ελάχιστον δεσμεύσεις και μεταρρυθμίσεις, πετυχαίνοντας κάθε φορά το «Ο.Κ.» με μια πολιτική συμφωνία. «Αν δεν μας στηρίξετε θα έχετε να κάνετε με τον Τσίπρα…», ήταν η βασική επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς.

Από την άλλη πλευρά ο θεμελιώδης συνεκτικός ιστός της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία σαν κόμμα από το 4% εκτοξεύθηκε στο 24%, ήταν πως οι Ευρωπαίοι και η ΕΚΤ δεν μπορούν να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει. Άρα, θα απαιτήσουμε κι άλλα δάνεια και επιδοτήσεις για να συνεχιστεί η ευημερία με δανεικά.

Η Ελλάδα είχε ένα χρέος κοντά στα 300 δισ. ευρώ, κυρίως στις ευρωπαϊκές τράπεζες και οποιοδήποτε πιστωτικό γεγονός θα λειτουργούσε σαν ντόμινο δημιουργώντας αλυσιδωτές χρεοκοπίες και μια κρίση μπροστά στην οποία η παγκόσμια κρίση του 2008 θα έμοιαζε με «παιδικό πάρτι» σε σύγκριση με συναυλία «χέβι μέταλ».

Αυτά όμως το 2010 και το 2012. Έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Το ελληνικό χρέος κατά ένα μέρος «κουρεύτηκε» χωρίς πιστωτικό γεγονός και το υπόλοιπο πέρασε στα κράτη της Ευρώπης, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Αυτή τη στιγμή ελάχιστο ελληνικό χρέος βρίσκεται στα χέρια ξένων ιδιωτών. Το χρέος έχει περάσει στα χέρια των κρατών. Η αθέτηση του χρέους λοιπόν και οι μονομερείς κινήσεις θα αφορούν τους ευρωπαίους φορολογούμενους και όχι τις αγορές. Το ντόμινο και ο Αρμαγεδδώνας είναι απίθανο να ακολουθήσουν στις διεθνείς αγορές.

Κατά συνέπεια, η Ευρώπη δεν είναι με την πλάτη στο τοίχο. Έχει δημιουργήσει γύρω από την Ελλάδα μια «αντιπυρική» ζώνη. Αν αποφασίσουμε να βάλουμε φωτιά στο «χέρσο» μας, η πυρκαγιά δεν πρόκειται να μεταδοθεί στο δάσος.

Ως αποτέλεσμα αυτού, ο «τσαμπουκάς» της αντιπολίτευσης γίνεται χωρίς να κρατάμε κάποιο χαρτί στο χέρι. Το’ χουμε γράψει ξανά τους τελευταίους μήνες. Αντιθέτως, αυτή την περίοδο ενδεχομένως τις ηγεσίες πολλών ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών να τις συμφέρει η τιμωρία της Ελλάδας προκειμένου να ελέγξουν το κύμα αντιδράσεων στις χώρες του νότου.

Στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Στην Ιταλία οι φωνές εξόδου από το ευρώ ενισχύονται. Στην Ισπανία το κόμμα των αγανακτισμένων προηγείται επίσης στις δημοσκοπήσεις. Αν αφεθεί η κατάσταση ως έχει, η διάλυση δεν θα αργήσει να προκύψει. Η φυγή προς τα εμπρός, μια μεγαλύτερη δημοσιονομική και πολιτική ενοποίηση που είναι η επιλογή των ισχυρών ευρωπαϊκών ελίτ, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε στην παγκοσμιοποίηση, θα βρει αντιδράσεις με τα σημερινά δεδομένα.

Η ΕΕ το 2014 θα παρουσιάσει ΑΕΠ 14,3 τρισ. ευρώ και η Ελλάδα περί τα 180 δισ. ευρώ. Αν προκύψει μια περίοδος πανικού σε μια μικρή χώρα, με ουρές στα ΑΤΜ, τα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα, τα κύματα της αγανάκτησης και των αντιρρήσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα κοπάσουν.

Με τον τρόπο αυτό ίσως δοθεί η ευκαιρία για εξαναγκασμό της Ελλάδας σε φυγή από το ευρώ, μέσω του αποκλεισμού των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, προκειμένου να προχωρήσει η ενοποίηση ενός στενότερου πυρήνα, όπως προβλέπουν οι προτάσεις του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν.

Αν διαλυθεί η Ευρωζώνη το κόστος θα είναι αρκετών τρισ. ευρώ και οι συνέπειες λόγω της παγκοσμιοποίησης θα είναι ορατές στην ιστορία αν όχι δια παντός για αρκετές δεκαετίες ή αιώνες. Τα μεγέθη δείχνουν πως η Ελλάδα προσφέρεται για «θυσία» προκειμένου να εξασφαλιστούν πολύ μεγαλύτερα συμφέροντα.

Έξοδος από το ευρώ δεν σημαίνει ολοσχερή διαγραφή χρεών. Η Ελλάδα έχει ξαναχρεοκοπήσει στο παρελθόν ούσα εκτός ΕΕ και έχουσα δραχμή. Αυτό δεν εμπόδισε τους δανειστές να εγκαταστήσουν στην Αθήνα Τρόικα υπό τον Εδουάρδο Λω και να εισπράττουν τα έσοδα των κρατικών μονοπωλίων μέχρι να αποπληρωθούν τα χρέη. Τα κόμματα στην Ελλάδα φαίνεται πως δεν διαβάζουν σωστά τους διεθνείς συσχετισμούς και εξελίξεις και παίζουν με τη «φωτιά».

Του Κώστα Στούπα

ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/

defence-point.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

9 σχόλια στο “Μήπως τους συμφέρει να μας πετάξουν έξω από το ευρώ;”
  1. Ασε τις μπούρδες του κάπιταλ και κοίτα ξανά τον χάρτη που έχεις αναρτήσει εδώ και φαντάσου τον χωρίς την Ελλάδα .. Μόλις τον φανταστείς χωρίς την Ελλάδα έλα και πες μας μετά αν τους συφέρει να φύγουμε από την ζώνη ..

  2. Δηλαδη τωρα σαν να μας λες…..καθιστε στα αυγα σας με αυτους τους ιδιους γιατι αν αποχωρησουμε δεν θα τους πειραξει.Πλακα κανεις?Να πα να γαμηθουν ολοι και η ευρωπη των λαων.Δεν τους πετας στον λακο με τα κωλοδαχτυλα?

  3. Ακου για να μαθαινεις.Αν λεμε αν μας εβγαζαν απο την ευρωζωνη κ το ευρω θα βγαιναμε αυτοματως και απο την ΕΕ σωστα;Σκεψου λοιπον οτι ΟΟΟΛΕΣ οι συμφωνιες θα ηταν ακυρες.Οικονομικες κ μη.Μια απο αυτες θα ηταν κ το δουβλινο.Η Ελλαδα σαν χωρα υποδοχης(λεμε τωρα) μεταναστων δεν θα ηταν υποχρεωμενη να τους κραταει εδω.Το μεταναστευτικο ειναι ισως πιο σοβαρος λογος να μας κρατησουν εντος παρα να μας δινουν ψιχουλα κ να μας παιρνουν ολο το ΑΕΠ εδω κ τεσσερα χρονια….μη βλεπετε το δεντρο κ χανεστε στο δασος…..

  4. χαχα…σημερα το κατοχικα εγινε κατοχικα-"οι γερμανοι"ειναι φιλοι μας….
    κατα ριπας σημερινα αρθρα να υμνουν την συνεχιση του κατεστημενου που κατακεραυνωνατε τοσο καιρο……σε διαβαζα και τελικα επιβεβαιωθηκα για το τι εισαι τελικα και τι εξυπηρετεις…
    μονο μια συμβουλη….ασε τα θεματα περι Χριστιανισμου,γιατι τα λερωνεις….
    πιασε ματριξ,ζωδια,ατια,δρακους,εισαι πολυ καλος σε αυτο.-

  5. ΡΕ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΟΔΟΥΛΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ; ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ -ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΩ- ΕΣΥ ΚΑΝΕ ΤΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΙΣ ΘΕΩΡΙΕΣ. ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΓΙΟΥΝΓΚΕΡ,ΤΟΝ ΣΟΊ'ΜΠΛΕ Κ.Α. ΠΕΤΑΧΤΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΥΠΑΣ. ΟΞΩ ΡΕΕΕΕΕΕΕ. ΓΑΜΩ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΥΑΡΙΑ ΣΑΣ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ.

  6. ΣΟΒΑΡΑ Ε? τετοια βαθυστοχαστη οικονομικη μελετη καιρο ειχα να ιδω….Φτου σου παλικαρι
    μου να σε χαιρεται η μανα σου τετοια αξιοπιστια και λεβεντια.Κατι ψηφισματα του ΟΗΕ περι αποδοχης μονομερους διαγραφης χρεους,κατι απτα παραδειγματα Ισλανδιας -Αργεντινης και
    κατι υπερβολικες, απαραδεκτες δηλωσεις ( μοσκοβισι- γιουνκερ) καταφωρης αναμιξης
    στα εσωτερικο της Ελλαδας ,εσενα παλικαρα μου δεν σου λενε τιποτα ε ?
    Σαφως και θα πεινασουμε ,σαφως και θα ματωσουμε αλλα 500 δις δημοσιο χρεος +217 ιδιωτικο, παλικαρα μου, δεν αποπληρωνονται ουτε σε 100 χρονια σκλαβιας,χωρις διαγραφη.

    Εκτος αν και εσυ παλικαρα μου ονειρευεσαι τα παιδια σου σκλαβους των 200 ευρω σε μια χωρα ανελευθερη, αναξιοκρατικη χωρις χαμογελο ,χωρις ζωη.
    Αλλα ξεχασα εσυ εισαι ευρωπαιος πολιτης ,φιλελευθερος,μοδατος……του ευρω ο μαγκας που γραφει αστοιχειωτες μπαρουφες μπας και τρομαξει και αλλα προβατα.
    ΛΟΙΠΟΝ ΚΡΑΤΑ ΕΣΥ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ ΤΟ ΕΥΡΩ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΣΕ ΕΜΑΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ,ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ ,ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
    ΕΛΕΥΘΕΡΑ.ΕΠΙΒΙΩΣΑΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ,ΔΟΞΑ ΣΟΙ Ο ΘΕΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΔΩΣΕ ΤΟΠΟ ΙΕΡΟ ΝΑ ΠΑΤΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ.

  7. οτι ελεγε ο τρο..εε τραγκας το πρωι στο ραδιο!ωραιο παραμυθακι στισατε λαμογια αλλα,δε σας περναει πλεον!και να ξερεις οτι εμεις θα χασουμε τις μερσεντες τα ΑΤΜ και τις τραπεζες!αυτοι να δεις τι θα παθουν που θα τους κυνηγα ο πλανητης να πληρωσουν αυτα τα χρεη.θα δεις το σοιμπλε να κανει τα 100 σε 2'!
    ΥΓ το συνταγμα τιμωρει με φυλακιση κατι τετοιους τυπους που τρομοκρατουν τον κοσμο με τετοιες ανακριβειες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek