Βόμβα από την κυβέρνηση: Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος εάν…

Βόμβα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, βάζει η κυβέρνηση η οποία προειδοποιεί τους θεσμούς ότι θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών εάν δεν εκταμιευτούν οι δόσεις που οφείλονται από το 2014. Στο non paper για το κυβερνητικό έργο του διμήνου, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση έκανε απολύτως σαφές σε όλα τα επίπεδα της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014, παρόλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».

Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση ζήτησε στη βάση της ίσης μεταχείρισης και των κανόνων λειτουργίας της ΕΚΤ, την άρση όλων των περιορισμών οι οποίοι έχουν επιβληθεί από τις 4/2/2015 σε βάρος αφ΄ ενός της χρηματοδότησης των Ελληνικών Τραπεζών αλλά και της χρηματοδότησης του Δημοσίου από τις Ελληνικές Τράπεζες. Ανέπτυξε πρωτοβουλία για την προσέλκυση επενδυτών/χρηματοδοτήσεις από τρίτες χώρες όπως κυρίως η Κίνα στην οποία μετέβη επίσημη αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης. Τα παραπάνω ζητήματα αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους χωρίς να τίθεται σε διακινδύνευση πληρωμές του δημοσίου στους Έλληνες πολίτες, μισθοί, συντάξεις, υγεία, παιδεία, άμυνα, δημόσια έργα.

Είναι ξεκάθαρη η προειδοποίηση για στάση πληρωμών των δόσεων δανείων και αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της επιστολής που είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας στην Ανγκελα Μέρκελ και στην οποία ανέφερε ότι δεν θα πληρωθούν τα δάνεια αν πρέπει να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Πάντως, μετά το σάλο που προκλήθηκε η κυβέρνηση έδωσε διευκρινήσεις τονίζοντας:


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το σημείο «9» του προηγούμενου non paper είναι απόλυτα σαφές. Αποτελεί καταγραφή της πορείας της διαπραγμάτευσης και το επίμαχο σημείο δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να επαναλαμβάνει σημείο της επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ηγέτες της ευρωζώνης. Αφορά, λοιπόν, το ιστορικό της διαπραγμάτευσης και δεν προσθέτει τίποτα καινούριο. Συνεπώς ότι το Μαξίμου ανακοινώνει στάση πληρωμών (!) μόνο σε σενάριο φαντασίας μπορεί να στηριχτεί.

Τα μέτρα

Τα νέα δεδομένα θα πρέπει να συνδυαστούν και με τις διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών για το τι (δεν) θα περιέχει η λίστα μεταρρυθμίσεων που θα κατατεθεί στους θεσμούς. Σύμφωνα με ανώτατες πηγές, θα περιλαμβάνει μέτρα για έσοδα 3 δισ. ευρώ το 2015 αλλά δεν θα υπάρξουν υφεσιακά μέτρα. Συγκεκριμένα τονίζεται ότι δεν θα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις στις συντάξεις, στον ΦΠΑ και σε άλλους φόρους. Ενδεχομένως αυτή η λίστα να μην ικανοποιήσει τους θεσμούς οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις άμεσης απόδοσης κι όχι ένα γενικό πλαίσιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής κ.λπ.

Μήνυμα Σόιμπλε

Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει λεπτομέρειες για τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να παρουσιάσει η Ελλάδα, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάν Κοτέ στο σημερινό press briefing.

Η κ. Κοτέ τόνισε πως «δεν έχουμε λάβει κάποια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα».

Παράλληλα υπογράμμισε πως οι μεταρρυθμίσεις «πρέπει να προσδιορίζονται επαρκώς» και να είναι κοστολογημένες αυτή τη φορά. Την ίδι ώρα πληθαίνουν τα δημοσιεύματα ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα στις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Μιλούν για ρήξη

Κι ενώ η διαπραγμάτευση, η οποία ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τα τεχνικά κλιμάκια και θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα, είναι στην κόψη του ξυραφιού, το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα και από δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ανοικτά μιλούν για ρήξη.

«Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάει σε ρήξη με τους δανειστές σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος και η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν γίνει αποδεκτή», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ε. Τσακαλώτος.
Λίγες ώρες μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος από την Κρήτη άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές, μιλώντας στο Star ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι το σενάριο της ρήξης είναι κάτι που το είχε πει και ο Γ. Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις κι αυτό το έχει εκτιμήσει ο ελληνικός λαός.

Έχει καταλάβει ότι εμείς υποστηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που έχασαν πάρα πολλά πράγματα από την κρίση και ότι είμαστε έτοιμοι, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, για μια ρήξη» και πρόσθεσε: «Αν δεν το έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους. Θα μπορούσαμε δηλαδή να είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά. Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι».

Πάντως ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλησε να αποκαλύψει τα κρυφά χαρτιά της κυβέρνησης για το τι σκοπεύει να κάνει αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό ατού που δεν πρέπει να γνωρίζει η άλλη πλευρά.

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός επέμεινε ότι ο κόσμος κατανοεί πλήρως ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει την ρήξη και συγχρόνως ότι βασικό της μέλημα είναι το θετικό σενάριο.

«Εμείς επιλέξαμε στη διαπραγμάτευση να είμαστε πολύ λογικοί, πολύ ευγενικοί, πολύ μετριοπαθείς σ’ αυτά που ζητάμε. Αν μετά από όλα αυτά, μας πουν ότι τίποτα δεν άλλαξε με τις εκλογές και ότι πρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό που δεν έκανε η ΝΔ με τη λίστα Χαρδούβελη, προφανώς αυτό δεν είναι μια βάση συμφωνίας και νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός δεν το θέλει αυτό», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βαρουφάκης είπε στην Κρήτη απευθυνόμενος σε πολίτη: «Ναι αλλά να είστε μαζί μας και μετά τη ρήξη».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι το Ποτάμι κατήγγειλε ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που διορίστηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, και συγκεκριμένα ο κ. Γιάννης Αλμπάνης, έγραψε άρθρο με τίτλο «Το Grexit είναι προτιμότερο από ένα τρίτο Μνημόνιο». Στο άρθρο στον ιστότοπο rednotebook.gr επιχειρηματολογεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ.

imerisia.gr

Loading...

3 thoughts on “Βόμβα από την κυβέρνηση: Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος εάν…

 1. Ανώνυμος says:

  ολα εντάξει και μια χαρά είναι..

  το αγγούρι το χουμε στον κόλο μας,

  εδω και χρόνια τώρα.

  οι γερμανοί και οι λοιποί αυτών είναι έτοιμοι

  να λαβουν το δικό τους αγγούρι στον πωπό τους;

  αν κάνει κανα μπάμ η Ελλάδα εντός ευρωζώνης.

  μην πείτε οτι είναι προετοιμασμένοι κ τέτοιες βλακειούλες.

 2. Ανώνυμος says:

  Κουραστήκαμε με την ΕυρωΦαρσοΚωμωδία που βιώνουμε τόσα χρόνια, Σταματήστε να δημοσιεύετε χιλιοπαιγμένα επεισόδιά της τύπου Πρόβατο επί Σφαγή vs Χασάπη ΣΗΜΕΙΏΣΑΤΕ 1 ,ταγμένα να φοβίζουν Χρήσιμους Ηλίθιους ‘’θεώνοντας’’ παράλληλα στα μάτια τους τον Διαπλανητικό Super Star Mr. V που σε κάθε Eurogroup -κόντρα στις Κασσάνδρες- κατ’έθιμο και παράδοση ‘’πετάγεται’’ μέχρι το Βερολίνο, ‘’φονεύει’’ Κακιά Μάγισσα και Τροχήλατο Δράκο και Τροπαιούχος φέρνει την ΚΟΎΠΑ στην πτωχή πλην τιμία κι Ηρωική Ελλάδα. ΈΛΕΟΣ, Λ Υ Π Η Θ Ε Ί Τ Ε Μ Α Σ.

 3. Ανώνυμος says:

  Κάντε το επί τέλους, ρε παιδιά! Χρεωκοπήστε εντός Ευρώ και να δούμε μετά τι κωλοπιλάλες θα κάνουν οι" προετοιμασμένοι " – απατεώνες.Μη μένετε στα λόγια γιατί στο τέλος θα γελοιοποιηθείτε . Άντε να επιστρέψουμε στο νόμισμα μας και να ξαναφτιάξουμε όλα όσα χάσαμε με τους κουτοπόνηρους Φράγκους και τους εδώ φραγκολεβαντίνους-κοινώς ευρωλιγούρια!!! Άντε να τελειωνούμε πιά με όλες αυτές τις σχιζοφρενικές πολιτικές και την εικονική οικονομία!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *