Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

Η καταγραφή έγινε σε πολύ μεγάλο βάθος στην περιοχή Clarion-Clipperton και αποκαλύπτει μια πρωτοφανή στάση καμουφλάζ

Ένα απρόσμενο στιγμιότυπο από τα βάθη του Ειρηνικού ωκεανού έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα, καθώς ερευνητές κατέγραψαν για πρώτη φορά μια άγνωστη έως σήμερα συμπεριφορά κεφαλόποδου σε αβυσσαλέο περιβάλλον.

Η καταγραφή έγινε σε βάθος περίπου 4.100 μέτρων στη Clarion Clipperton Zone, μια εκτεταμένη υποθαλάσσια πεδιάδα που έχει βρεθεί στο επίκεντρο συζητήσεων για μελλοντικές εξορυκτικές δραστηριότητες.

Χρησιμοποιώντας τηλεχειριζόμενο υποβρύχιο όχημα (ROV), η ερευνητική ομάδα εντόπισε ένα καλαμάρι βαθέων υδάτων –το οποίο δεν έχει ακόμη περιγραφεί επιστημονικά– σχεδόν πλήρως θαμμένο στη λάσπη του βυθού και μάλιστα σε ανεστραμμένη στάση.

Από το σώμα του διακρίνονταν μόνο το σιφώνιο και δύο μακριά, λευκά πλοκάμια, που προεξείχαν από το ίζημα. Η εικόνα αυτή, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, δεν έχει προηγούμενο στα κεφαλόποδα, ιδιαίτερα σε τόσο μεγάλα βάθη.

Η παρατήρηση δημοσιεύθηκε στις 25 Νοεμβρίου στο επιστημονικό περιοδικό Ecology και, σύμφωνα με τη βασική συγγραφέα της μελέτης, την Alejandra Mejía Saenz από τη Scottish Association for Marine Science, το εύρημα ήταν αινιγματικό: «Ένα καλαμάρι καλυμμένο με ίζημα και σε ανεστραμμένη θέση είναι κάτι που δεν είχαμε ξαναδεί. Πρόκειται για πρωτόγνωρη συμπεριφορά στα κεφαλόποδα».

Αν και ορισμένα χταπόδια, σουπιές ή καλαμάρια ρηχών υδάτων είναι γνωστό ότι θάβονται στο υπόστρωμα, αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται αντίστοιχη τακτική σε αβυσσαλέο καλαμάρι και μάλιστα με το σώμα στραμμένο προς τα κάτω.

Μια στρατηγική καμουφλάζ και επιβίωσης

Η παρατήρηση έγινε στο πλαίσιο της βρετανικής αποστολής SMARTEX, η οποία εξετάζει τις επιπτώσεις της εξόρυξης σε μεγάλα βάθη. Αρχικά, οι ερευνητές θεώρησαν ότι τα σχήματα που προεξείχαν από τον βυθό ήταν σπόγγοι ή σωληνόμορφα σκουλήκια. Μόνο μια ανεπαίσθητη κίνηση αποκάλυψε ότι επρόκειτο για ζώο – λίγο πριν αυτό χαθεί ξανά μέσα στη λάσπη.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η συμπεριφορά αυτή μπορεί να εξυπηρετεί διπλό σκοπό: αφενός την αποφυγή θηρευτών, όπως οι φυσητήρες ή οι ραμφοφάλαινες, και αφετέρου την προσέλκυση θηραμάτων. Μιμούμενο ακίνητους οργανισμούς του βυθού, όπως σπόγγους, το καλαμάρι θα μπορούσε να δελεάζει καρκινοειδή που πλησιάζουν, λειτουργώντας ουσιαστικά ως παγίδα.

Σε ένα περιβάλλον όπου η τροφή είναι περιορισμένη και η εξοικονόμηση ενέργειας κρίσιμη, ο συνδυασμός καμουφλάζ και παθητικής σύλληψης τροφής θεωρείται ιδιαίτερα αποδοτικός. Ο Jim Barry από το Monterey Bay Aquarium Research Institute, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, σημειώνει ότι η συμπεριφορά θυμίζει αυτή βενθικών ασπόνδυλων, όπως σπόγγοι και μαλακά κοράλλια, ενισχύοντας την υπόθεση της εσκεμμένης μίμησης του περιβάλλοντος.

Ένας ανεξερεύνητος κόσμος υπό απειλή

Οι αβυσσαλέες πεδιάδες παραμένουν από τα λιγότερο εξερευνημένα οικοσυστήματα του πλανήτη. Ακόμη και στη σχετικά μελετημένη Clarion Clipperton Zone, οι ερευνητές κατέγραψαν μόλις 33 κεφαλόποδα σε σχεδόν 5.000 χιλιόμετρα διαδρομών ROV, γεγονός που εξηγεί γιατί νέες και απροσδόκητες συμπεριφορές συνεχίζουν να αποκαλύπτονται.

Το εύρημα, ωστόσο, συνοδεύεται από ανησυχία. Η περιοχή αποτελεί βασικό στόχο εξόρυξης νικελίου, κοβαλτίου και μαγγανίου, δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν εκτεταμένα νέφη ιζημάτων και να επιβαρύνουν σοβαρά τη θαλάσσια ζωή. Όπως επισημαίνει η Mejía Saenz, «δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο μακριά μπορεί να φτάσουν οι συνέπειες».

Ο Bruce Robison, επίσης από το MBARI και εκτός της ερευνητικής ομάδας, τονίζει ότι η γνώση μας παραμένει αποσπασματική: κάθε νέα καταγραφή συμπεριφοράς αποτελεί υπενθύμιση του πόσα λίγα γνωρίζουμε για τη ζωή στα βάθη των ωκεανών – και του τι ενδέχεται να χαθεί πριν προλάβουμε να το κατανοήσουμε.

pronews.gr


Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek