ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Βίντεο με τη στιγμή που καταρρέει ο κρατήρας στο ηφαίστειο της Ισλανδίας

· Κατοχικά Νέα

Στη δημοσιότητα δόθηκε ένα εντυπωσιακό βίντεο που δείχνει τη στιγμή που καταρρέει ο κρατήρας στο ηφαίστειο Fagradalsfjall της Ισλανδίας, με «πιτσιλιές» λάβας να εκτοξεύονται στον αέρα.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, το ηφαίστειο σχηματίστηκε πριν από λιγότερο δύο εβδομάδες όταν μια υπόγεια έκρηξη άνοιξε μια σχισμή 1,7 μιλίων στη χερσόνησο Ρέικιανες της Ισλανδίας, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Ρέικιαβικ. Μάλιστα, είχε προηγηθεί ένα «σεισμικό σμήνος» 7.000 σεισμών στην περιοχή ενώ τεκτονική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε για περίπου μία εβδομάδα μετά την έκρηξη,

Πριν από τρεις ημέρες όμως, ενισχύθηκε με «μια σημαντική αλλαγή στη δραστηριότητα των αεραγωγών κατά τη διάρκεια της νύχτας», σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

Ο κρατήρας γέμισε μέχρι το χείλος με λάβα και το σιντριβάνι άρχισε να την εκτοξεύει πέρα από τα άκρες του κρατήρα, με αποτέλεσμα ένα τμήμα του να καταρρεύσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από τρεις ημέρες όμως, ενισχύθηκε με «μια σημαντική αλλαγή στη δραστηριότητα των αεραγωγών κατά τη διάρκεια της νύχτας», σύμφωνα με ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας.

Ο κρατήρας γέμισε μέχρι το χείλος με λάβα και το σιντριβάνι άρχισε να την εκτοξεύει πέρα από τα άκρες του κρατήρα, με αποτέλεσμα ένα τμήμα του να καταρρεύσει.

Η τελευταία έκρηξη ταξινομείται ως έκρηξη σχισμής, η οποία συνήθως δεν οδηγεί σε μεγάλες εκρήξεις ή σε σημαντική ποσότητα τέφρας στη στρατόσφαιρα, δήλωσε η ισλανδική κυβέρνηση.

Ο Ingibjörg Jónsdóttir, αναπληρωτής καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, είπε ότι υπήρξε κάποια «ανησυχία» επειδή δύο άνθρωποι βρίσκονταν στην περιοχή λίγο περισσότερο από μία ώρα πριν από την κατάρρευση του κρατήρα. Ενώ πρόσθεσε ότι «φυσικά δεν θα έπρεπε να ήταν εκεί αφού η περιοχή τόσο κοντά στον κρατήρα είναι κλειστή και εξαιρετικά επικίνδυνη».

Εντούτοις, σύμφωνα με το Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο δεν υπάρχει ευρύτερος κίνδυνος για το κοινό επειδή η άμεση γειτνίαση είναι ακατοίκητη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

newsbeast.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Κατεστραμμένα κτίρια στη ΓάζαΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Ο αναφερόμενος παλαιστινιακός απολογισμός πλησιάζει τους 74.000 νεκρούς

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην περιοχή Ινδίας και ΝεπάλΔΙΕΘΝΗ

Ινδία–Νεπάλ: Τουλάχιστον 70 νεκροί από πλημμύρες και κατολισθήσεις – Ποτάμια πάνω από τα όρια κινδύνου

Σημαία του Πακιστάν ως συμβολική εικόνα για τη βομβιστική επίθεση και την επίθεση σε ασθενοφόροΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: 12 νεκροί από βομβιστική επίθεση – Ένοπλοι πυροβόλησαν και ασθενοφόρο που μετέφερε τραυματίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *