Δεν χρειάζεται μεγάλη εισαγωγή. Οι εικόνες είναι η είδηση.
Μια βίαιη καταιγίδα χτύπησε την περιοχή Emilia-Romagna στην Ιταλία και στο αεροδρόμιο του Φόρλι συνέβη κάτι που μοιάζει περισσότερο με σκηνή κινηματογραφικής καταστροφής: ριπές που αναφέρονται έως και 120 χιλιόμετρα την ώρα ανέτρεψαν τέσσερα ελαφρά αεροσκάφη.
Βίντεο που κυκλοφορεί από το περιστατικό δείχνει τη δύναμη του ανέμου πάνω στον χώρο του αεροδρομίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναφορές, τρία αεροσκάφη αναποδογύρισαν ενώ βρίσκονταν στο έδαφος, ενώ ακόμη ένα παρασύρθηκε κατά τη διαδικασία προσγείωσης.
🚨💥💨🇮🇹Rajadas de vento desviam aeronave de pequeno porte de sua rota no aeroporto de Forlì (Forlì-Cesena, Itália, 21 de agosto de 2026). pic.twitter.com/FaziJOPl33
— news and ufology (@newsandufology) August 22, 2026
Το αεροδρόμιο έκλεισε προσωρινά
Οι ζημιές δεν περιορίστηκαν στα αεροσκάφη. Αναφέρθηκαν προβλήματα σε τμήμα υπόστεγου και στην οροφή του terminal αφίξεων, με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να ελέγχουν τον χώρο και για πιθανές διαρροές καυσίμων. Το αεροδρόμιο χρειάστηκε να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του.
Το Φόρλι δεν ήταν το μοναδικό σημείο που χτυπήθηκε. Το ίδιο σύστημα κακοκαιρίας επηρέασε περιοχές της βόρειας Ιταλίας με έντονες βροχές, πλημμυρικά επεισόδια, πτώσεις δέντρων και προβλήματα ηλεκτροδότησης.
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο: δεν βλέπουμε απλώς μια δύσκολη προσγείωση. Βλέπουμε αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο έδαφος να χάνουν τη μάχη με τον άνεμο.
Γιατί ένα αεροπλάνο στο έδαφος μπορεί να ανατραπεί;
Τα ελαφρά αεροσκάφη έχουν μεγάλη επιφάνεια πτερύγων σε σχέση με το βάρος τους. Αυτό που στον αέρα τα βοηθά να παράγουν άντωση, σε ακραίες ριπές στο έδαφος μπορεί να γίνει πρόβλημα. Αν η διεύθυνση και η ένταση του ανέμου είναι κατάλληλες και το αεροσκάφος δεν είναι επαρκώς ασφαλισμένο, οι δυνάμεις πάνω στις πτέρυγες μπορούν να γίνουν τεράστιες.
Γι’ αυτό τα συγκεκριμένα πλάνα είναι τόσο εντυπωσιακά αλλά όχι «ανεξήγητα». Είναι μια ωμή επίδειξη του τι σημαίνουν στην πράξη 100 και πλέον χιλιόμετρα την ώρα πάνω σε μια κατασκευή σχεδιασμένη ακριβώς για να σηκώνεται από τον αέρα.
Η Ευρώπη έχει περάσει ένα καλοκαίρι με ακραία επεισόδια σε πολλές περιοχές. Στο Κατοχικά έχουμε ήδη καταγράψει τη δύσκολη συζήτηση για τις πυρκαγιές και τις πραγματικές αιτίες τους στην Ελλάδα. Το περιστατικό της Ιταλίας είναι διαφορετικό, αλλά υπενθυμίζει πόσο γρήγορα ένα τοπικό ακραίο φαινόμενο μπορεί να μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Κατοχικά Νέα
Πηγές / Βίντεο
Newsbomb — Καταιγίδα ανέτρεψε τέσσερα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο του Φόρλι, 24/08/2026.
Sunday Guardian — Powerful Storm With 120 km/h Winds Causes Massive Turbulence As Planes Flip Like Toys, 24/08/2026.
Daily Jagran — Massive 120 km/h Winds Toss Light Aircraft Like Toys Across Tarmac, 24/08/2026.
Κεντρική εικόνα: illustrative storm/airport image.

ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΘΝΗ
Tech
Αφήστε μια απάντηση