Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

Με «θολή» ατζέντα πραγματοποιείται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση Κορυφής Τουρκίας – Ιταλίας – Λιβύης, με τη συμμετοχή του Τ. Ερντογάν, της Τζ. Μελόνι και του Πρωθυπουργού της Τρίπολης Α. Ντμπεϊμπά, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις πολιτικές εξελίξεις στη Λιβύη, ενώ η Τουρκία έχει πλέον προβεί σε σοβαρά ανοίγματα και προς την Ανατολική Λιβύη, προκειμένου να διατηρήσει την επιρροή της στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Η συνάντηση Κορυφής ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Τρίπολης, και σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα περιλαμβάνονται η πολιτική διαδικασία για την αποκατάσταση της ομαλότητας στη Λιβύη, αλλά και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Η Άγκυρα τους τελευταίους μήνες, χωρίς να αποσύρει τη στήριξή της στον Ντμπεϊμπά, έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Ανατολική Λιβύη, καθώς επιδιώκει να εμπεδώσει την επιρροή της στη χώρα και μετά την επίλυση του πολιτικού προβλήματος. Παράλληλα, προσφέροντας βοήθεια και στις δύο πλευρές, επιχειρεί να διατηρήσει σε σχέση εξάρτησης τόσο την κυβέρνηση Ντμπεϊμπά όσο και την πλευρά Χαφτάρ.

Μάλιστα, ένας από τους στόχους της Άγκυρας είναι να ασκήσει πίεση στην Ανατολική Λιβύη, ώστε να επιτύχει την κύρωση του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου από τη Βουλή, καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η συζήτησή του, παρότι έχει ήδη εισαχθεί προς εξέταση.

Στο μεταναστευτικό, όπως έχει γίνει γνωστό, οι δυνάμεις ασφαλείας στη Δυτική Λιβύη έχουν χρησιμοποιήσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθέσεις σε στόχους διακίνησης μεταναστών στην πόλη Σαμπράθα, σε ένδειξη συντονισμού μεταξύ των τριών πλευρών για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων λαθρεμπορίου. Βεβαίως, έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά χρησιμοποιεί τις επιχειρήσεις κατά των διακινητών και ως πρόσχημα για την εξουδετέρωση πολιτοφυλακών, οι οποίες παλαιότερα τη στήριζαν αλλά πλέον έχουν στραφεί εναντίον της.

Ο Α. Ντμπεϊμπά, ο οποίος προσπαθεί να ενισχύσει τη νομιμοποίησή του, είχε πρόσφατα συζητήσεις με τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. στη Λιβύη, καθώς και με τους πρέσβεις της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας, με τους οποίους συναντήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, διερευνώντας τρόπους συνεργασίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προτείνει ειδικό ρόλο στην Τουρκία, ζητώντας οι χώροι κράτησης που ενδέχεται να δημιουργηθούν στη Λιβύη να χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε. και το Κατάρ, αλλά η διαχείριση και η φύλαξή τους να αναληφθεί από την Τουρκία.

Σε αυτό το κλίμα, ο Α. Ντμπεϊμπά θα επιχειρήσει κατά τη διάρκεια της τριμερούς αυτής συνάντησης να εξασφαλίσει τη συνέχιση της στήριξης από τον Τ. Ερντογάν, προσφέροντας «γη και ύδωρ», όχι μόνο στο πεδίο της αναγνώρισης ρόλου στη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να επιδιώξει να εμφανιστεί ως «μεσολαβητής» μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Λιβύης, καθώς κορυφώνονται οι προσπάθειες και της απεσταλμένης του ΟΗΕ για τη Λιβύη, προκειμένου να βρεθεί κοινό έδαφος που θα επιτρέψει τη δρομολόγηση της πολιτικής διαδικασίας με τη διεξαγωγή εκλογών, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χώρα.

Εκ των πραγμάτων, πάντως, η τριμερής συνάντηση Κορυφής είναι προβληματική, καθώς ενδέχεται να εκπέμψει λανθασμένα μηνύματα: ότι η διαχείριση σοβαρών ζητημάτων όπως οι μεταναστευτικές ροές από τη Λιβύη, η σταθερότητα στην Κεντρική Μεσόγειο και το κρίσιμο ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διευθέτησης από έναν μηχανισμό που αποκλείει την Ελλάδα και την Αίγυπτο, δύο χώρες με βαρύνοντα ρόλο στην περιοχή.

protothema.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek