Η τράπεζα Fed αύξησε κατά 25 μονάδες τα βασικά επιτόκια των ΗΠΑ

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ

Σε αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η Τζάνετ Γέλεν, πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed).

Στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου του 2016, η Fed είχε στείλει το μήνυμα πως σκοπεύει να προχωρήσει σε τουλάχιστον τρεις αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού το 2017, αν και αναλυτές της Wall Street προέβλεπαν μόλις δύο αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού του 2017, μία τον Ιούνιο και μία δεύτερη τον Δεκέμβριο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες και αναμενόμενες συνθήκες στην αγορά εργασίας και στον πληθωρισμό, η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα φαίνονται σε γενικές γραμμές ισορροπημένα» σημειώνεται.

Πρόκειται για την μόλις τρίτη αύξηση από τότε που η Fed μηδένισε τα επιτόκια το Δεκέμβριο του 2008.

Όσον αφορά στον πληθωρισμό, η ανακοίνωση επισημαίνει πως είναι κοντά στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, αλλά προσθέτει πως ο στόχος είναι «συμμετρικός», κάτι που προδίδει την πρόθεση να επιτραπεί στις τιμές να αυξηθούν με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό.

Η Deutsche Bank προβλέπει και άλλες δύο αυξήσεις τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο κατά 25 μονάδες βάσης.

Η γερμανική τράπεζα προβλέπει μάλιστα πως η πολιτική Τραμπ θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ συνολικά κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης το 2018, κάτι που δεν έχει προεξοφληθεί σήμερα από τις αγορές.

Γέλεν: Δεν εξετάσαμε πιθανές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική

Η αύξηση των επιτοκίων σήμερα δεν είναι το αποτέλεσμα μιας επαναξιολόγησης των προοπτικών της αμερικάνικης οικονομίας, δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν, λέγοντας πως η κεντρική τράπεζα δεν έχει εξετάσει πιθανές αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική από την κυβέρνηση Τραμπ.

«Το απλό μήνυμα είναι πως η οικονομία τα πηγαίνει καλά» υπογράμμισε. «Έχουμε εμπιστοσύνη στο πόσο εύρωστη είναι η οικονομία και στην ανθεκτικότητα σε σοκ» πρόσθεσε.

Η οικονομία έχει πραγματοποιήσει ουσιαστική πρόοδο προς την επίτευξη των στόχων για την απασχόληση και τον πληθωρισμό. Εφόσον η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις, περαιτέρω αυξήσεις θα είναι κατάλληλες μέχρι τα επιτόκια φτάσουν κοντά στο 3%, το οποίο είναι το μακροπρόθεσμο ουδέτερο επιτόκιο, ανέφερε η κα. Γέλεν στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση της Fed.

Αξίζει να σημειωθεί πως η επικεφαλής της Fed υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή το πραγματικό ουδέτερο επιτόκιο μπορεί να είναι στο 1%, αρκετά χαμηλό σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες.

Υποστήριξε πως μια καθυστέρηση στην απόσυρση ενός μέρους των μέτρων υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, μπορεί να οδηγήσει σε πιο απότομη σύσφιξη στο μέλλον, προκαλώντας ενδεχομένως αναταραχές στις αγορές και οδηγώντας την οικονομία στην ύφεση.

Ερωτώμενη για τον πληθωρισμό, η κα. Γέλεν υποστήριξε πως ο στόχος παραμένει το 2%. Όπως επισήμανε, θα υπάρξουν στιγμές που ο πληθωρισμός μπορεί να υπερβεί για ένα διάστημα το επίπεδο αυτό, αλλά αυτό δεν είναι ο στόχος. Αν η κεντρική τράπεζα διαπιστώσει πως ο πληθωρισμός σταθεροποιείται πάνω από το στόχο του 2%, θα αναλάβει δράσει για να τον επαναφέρει στο 2%.

Σε ερώτηση για το πως η κεντρική τράπεζα αντιλαμβάνεται μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, η κα. Γέλεν απάντησε πως τρεις αυξήσεις το χρόνο συνιστούν σίγουρα μια σταδιακή προσέγγιση.

Η κα. Γέλεν παραδέχθηκε πως οι δημοσιονομικές πολιτικές που θα εφαρμοστούν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να επηρεάσουν το οικονομικό outlook. Τόνισε ωστόσο πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να δει κανείς ποιες θα είναι αυτές οι πολιτικές.

Η αύξηση των επιτοκίων βασίστηκε στην βελτίωση της οικονομίας και δεν αποτελεί μια προληπτική κίνηση σε μια πιθανή αλλαγή στην δημοσιονομική πολιτική, διευκρίνισε. Η Fed δεν εξέτασε τέτοιες πιθανές αλλαγές, πρόσθεσε.

Η ίδια παραδέχθηκε πως είχε μια σύντομη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και ότι συναντήθηκε αρκετές φορές με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.

tribune.gr

Loading...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *