Οι παραγωγοί πουλερικών θα συνεχίσουν να μπορούν να πωλούν νόμιμα προϊόντα που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα τώρα που το Υπουργείο Γεωργίας απέσυρε προτεινόμενη ρύθμιση για το αντίθετο.
Μπορεί ένα από τα βασικά μότο της κυβέρνησης Τραμπ, προεκλογικά αλλά και μετεκλογικά να είναι το «Let’s Make America Healthy», αλλά αυτό μάλλον δεν περιλαμβάνει και τους χιλιάδες ανθρώπους που κάθε χρόνο αρρωσταίνουν από τροφιμογενείς λοιμώξεις από Salmonella που μπορούν να προληφθούν και συνδέονται με τα πουλερικά.
Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA) αποφάσισε να αποσύρει μια προτεινόμενη ρύθμιση που θα καθιστούσε παράνομη την πώληση ωμού πουλερικού (όπως κοτόπουλο και γαλοπούλα) με υψηλά επίπεδα μόλυνσης από το βακτήριο Σαλμονέλα. Η απόφαση αυτή, που ανακοινώθηκε μέσα τον Απρίλιο του 2025, σηματοδοτεί την ανατροπή μιας τριετούς προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ενίσχυση της ασφάλειας τροφίμων στις ΗΠΑ.
Η προτεινόμενη ρύθμιση στόχευε στη μείωση των περίπου 168.000 ετησίων λοιμώξεων από Σαλμονέλα που σχετίζονται με την κατανάλωση κοτόπουλου και γαλοπούλας. Προέβλεπε υποχρεωτικούς ελέγχους για έξι επικίνδυνες στελέχες του βακτηρίου και όριζε όρια μόλυνσης, πέραν των οποίων το κρέας θα θεωρούνταν μη ασφαλές για κατανάλωση και θα αποσυρόταν από την αγορά. Ωστόσο, το USDA ανέφερε ότι έλαβε πάνω από 7.000 δημόσια σχόλια και αποφάσισε να επανεξετάσει την προσέγγισή του, επικαλούμενο ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα και την επιβάρυνση για τις επιχειρήσεις.
Σφοδρές αντιδράσεις
Η απόφαση αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από οργανώσεις υπέρ της ασφάλειας τροφίμων, οι οποίες υποστήριξαν ότι η απόσυρση της ρύθμισης υπονομεύει την προστασία των καταναλωτών και ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων σαλμονέλωσης.
Η πρώην αναπληρώτρια υφυπουργός του USDA Sandra Eskin, η οποία τώρα υπηρετεί ως Διευθύνων Σύμβουλος του STOP Foodborne Illness, είπε ότι η απόσυρση ήταν πρόωρη, καθώς και απερίσκεπτη όσον αφορά τη δημόσια υγεία. “Το να επιτρέπω περισσότερη σαλμονέλα στα πουλερικά απλώς θα κάνει περισσότερους ανθρώπους άρρωστους – ειδικά τους πιο ευάλωτους. Η πρόταση αναπτύχθηκε με την ισχυρή συμβολή των ενδιαφερομένων μερών και η απόφαση για απόσυρσή της ελήφθη πριν καν το FSIS είχε την ευκαιρία να επανεξετάσει το εκτενές έγγραφο».
Η διευθύντρια ρυθμιστικών υποθέσεων του Κέντρου Επιστήμης στο Δημόσιο Συμφέρον, Σάρα Σόρσερ, είπε ότι η κίνηση να αποσυρθεί από το να καταστεί παράνομη η πώληση πουλερικών που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα είναι μια κίνηση προς περισσότερες ασθένειες.
«Η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να καταργήσει αυτή την πρόταση θα επιτρέψει στους μεταποιητές πουλερικών να συνεχίσουν να αποστέλλουν ωμό κοτόπουλο και γαλοπούλα ακόμη και όταν τα προϊόντα είναι θετικά για υψηλά επίπεδα των πιο επικίνδυνων στελεχών της σαλμονέλας. Μην κάνετε λάθος: Η αποστολή περισσότερων Salmonella σε εστιατόρια και παντοπωλεία είναι βέβαιο ότι θα κάνει τους Αμερικανούς πιο άρρωστους», είπε η Sorscher.
Ο πρώην αναπληρωτής υφυπουργός για την ασφάλεια των τροφίμων στο USDA, Brian Ronholm, είναι τώρα διευθυντής της πολιτικής τροφίμων στο Consumer Reports. Επέστησε την προσοχή σε μια ανάλυση από τον οργανισμό νωρίτερα αυτό το έτος, στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς ένας μεγάλος αριθμός φυτών πουλερικών με υψηλά επίπεδα μόλυνσης από σαλμονέλα. «Σε συνδυασμό με πρόσφατες περικοπές προσωπικού και προϋπολογισμού, την καθυστέρηση στην εφαρμογή του κανόνα ιχνηλασιμότητας των τροφίμων του FDA και την κατάργηση των κρίσιμων συμβουλευτικών επιτροπών για την ασφάλεια των τροφίμων , η διοίκηση στέλνει το μήνυμα ότι οι καταναλωτές θα είναι μόνοι τους όταν πρόκειται να προστατεύσουν τις οικογένειές τους από τροφιμογενείς ασθένειες».
Αντίθετα, η Εθνική Ένωση Πτηνοτροφίας (National Chicken Council) χαιρέτισε την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την αρχική πρόταση νομικά ελαττωματική και οικονομικά επιζήμια.
Η Σαλμονέλα προκαλεί περίπου 1,35 εκατομμύρια λοιμώξεις ετησίως στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), με το πουλερικό να αποτελεί μία από τις κύριες πηγές μόλυνσης. Η απόσυρση της ρύθμισης εντείνει τις ανησυχίες για την ικανότητα των αρχών να προλαμβάνουν και να διαχειρίζονται επιδημίες τροφιμογενών νοσημάτων.
Η εξέλιξη αυτή αντικατοπτρίζει τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ των συμφερόντων της βιομηχανίας και των πολιτικών δημόσιας υγείας, καθώς και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην εφαρμογή μέτρων για την ασφάλεια των τροφίμων.
cibum.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice