Δημοσίευμα της εφημερίδας Aydinlik αναφέρει, ότι οι αμερικανοί εκσυγχρονίζουν τις πυρηνικές βόμβες Β61 στη βάση Ιντσιρλίκ, μετατρέποντας έτσι την Τουρκία σε πιθανό στόχο σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου.
Η απόφαση των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν τις πυρηνικές βόμβες B61 στην έκδοση B61-12 θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Τουρκίας, αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα. Το δημοσίευμα προσθέτει ότι 50 τέτοιες βόμβες αποθηκεύονται στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στα Άδανα.
Τα όπλα είναι εξοπλισμένα με “ουραίο ρότορα” για να ενισχύσουν τη θανατηφόρα επίδρασή τους. Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο νέος στόχος των ΗΠΑ είναι να ξεκινήσει η παραγωγή μιας ακόμη πιο ισχυρής βόμβας B61-13 το 2026.
Τα B61-12 παράγονται με τον ακριβό εκσυγχρονισμό παλαιότερων B61. Το πρόγραμμα επέκτασης ζωής B61-12 συνδύαζε τις παλαιότερες παραλλαγές B61-3, -4, -7 και -10 ενώ τις ενημέρωσε με νεότερες τεχνολογίες. Η βόμβα βελτιώθηκε σημαντικά χάρη σε χαρακτηριστικά όπως ουραίο ρότορα, πτερύγια ελιγμών, πυραύλους σταθεροποίησης περιστροφής και GPS που προστέθηκαν στις βόμβες. Αυτό μετατρέπει το B61-12 σε μια βόμβα που είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά ακριβής και ικανή να πετάξει μέχρι και 15 μίλια. Η μέγιστη ισχύς του B61-12 είναι 50 κιλοτόνοι. Αυτό είναι περισσότερο από 3 φορές πιο ισχυρό από τη βόμβα που έπεσε στη Χιροσίμα (15 κιλοτόνοι). Είναι γνωστό ότι η κεφαλή του B61-12 έχει επιλογές όπως 0,3kt, 1,5kt, 10kt και 50kt.
grtimes.gr
