Στην Τουρκία η πρακτική του παράνομου εμπορίου οργάνων είναι ζωντανή – Νοσοκομεία έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν κατηγορίες για κλοπή οργάνων και διευκόλυνση παράνομων μεταμοσχεύσεων
Σε θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση του θανάτου μιας 28χρονης, η οποία ενώ βρισκόταν διακοπές στην Τουρκία, πέθανε κάτω από μυστηριώδες συνθήκες.

Εισήχθη σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά πέθανε τραγικά περίπου μία ημέρα μετά την πρώτη εισαγωγή της στις 28 Απριλίου.
Η οικογένεια της Μπεθ ισχυρίζεται ότι κρατήθηκαν στο σκοτάδι σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασής της και τον επακόλουθο θάνατό της – με τον Λουκ να κατηγορείται ακόμη και για «δηλητηρίαση» της συζύγου του από τις τουρκικές αρχές.
Το νοσοκομείο όπου νοσηλεύτηκε η Beth ερευνάται τώρα για πιθανή αμέλεια εν μέσω της σειράς των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν εναντίον τους.
Η κοπέλα ήταν αλλεργική στην πενικιλίνη, με τους συγγενείς της να ισχυρίζονται ότι οι γιατροί της έδωσαν το φάρμακο πριν από τον θάνατό της.
Η οικογένεια της Μπεθ ψάχνει απεγνωσμένα απαντήσεις για το πώς και γιατί πέθανε

Στη συνέχεια είπαν ότι τους είπαν ότι θα έπρεπε να περιμένουν περισσότερο από δύο εβδομάδες για να επαναπατρίσουν το σώμα της, οπότε ο Λουκ «πλήρωσε χιλιάδες» για να γυρίσει την Μπεθ στο σπίτι με την ίδια πτήση με αυτόν.
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι η καρδιά της Beth Martin έχει συλλεχθεί παράνομα.
Οι επίσημες συμβουλές από το Γραφείο Ανάπτυξης Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας (FCDO) σημειώνουν ότι σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, οι ιατροδικαστές μπορούν να λάβουν μικρά δείγματα ιστών και οργάνων για έλεγχο «χωρίς την άδεια της οικογένειας». «Δεν θα σας πουν αυτόματα αν συμβεί αυτό», σημειώνει η συμβουλή.
Ενώ τα όργανα κανονικά θα επιστραφούν πριν απελευθερωθεί το σώμα ενός ατόμου, η FCDO προσθέτει, «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα μέρη του σώματος μπορεί να φυλάσσονται χωρίς άδεια».
Ωστόσο, η πρακτική του παράνομου εμπορίου οργάνων είναι ζωντανή στην Τουρκία, όπου τα νοσοκομεία έχουν αντιμετωπίσει στο παρελθόν κατηγορίες για κλοπή οργάνων και διευκόλυνση παράνομων μεταμοσχεύσεων για πλούσιους ανθρώπους που θέλουν να προσπεράσουν την ουρά.
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Δωρεάς και Μεταμόσχευσης που συνδέεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά μεταμοσχεύσεων στον κόσμο: 61,5 για κάθε εκατομμύριο κατοίκους από το 2023, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο των 25,84.
Ένας δημοφιλής – αλλά μη πηγαίος – αριθμός υποδηλώνει ότι μια ανθρώπινη καρδιά μπορεί να φέρει 1 εκατομμύριο δολάρια στη μαύρη αγορά.
Μια πιο σταθερή εκτίμηση, από μια έκθεση του 2017 από το think tank Global Financial Integrity, πρότεινε ότι οι καρδιές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 130-290 χιλιάδες δολάρια, με τους πνεύμονες να αξίζουν παρόμοιο ποσό.
Στην Τουρκία, η αγορά παραμένει διαδεδομένη παρά την απειλή πολυετών ποινών φυλάκισης σε όσους καταδικάζονται για συγκομιδή ή πώληση ανθρώπινου ιστού.
Ένα δίκτυο εμπορίας οργάνων που λειτουργούσε από Ιορδανούς και Παλαιστίνιους υπηκόους εξαρθρώθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τις τουρκικές αρχές το 2021.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice