ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Το «όπλο» για τις πυρκαγιές: Χώρες αλλάζουν τον καιρό, με τεχνητές βροχές

· Κατοχικά Νέα

Μία μέθοδος που ήταν αρχικά αμφιλεγόμενη φαίνεται να μπαίνει στο «οπλοστάσιο» χωρών που χτυπιούνται από ακραία φαινόμενα με μεγάλες δασικές πυρκαγιές ή καύσωνες διαρκείας και ξηρασίες. Η μέθοδος είναι αυτή της τεχνητής βροχής, η οποία σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές έρευνες στις ΗΠΑ, δεν προκαλεί αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες.

Η τεχνητή βροχή δημιουργείται με το λεγόμενο «cloud seeding» (σ.σ. σπορά νέφους). Η σπορά νέφους γίνεται με τη χρήση αεροσκαφών ή drones, τα οποία «τοποθετούν» στα σύννεφα μικρά σωματίδια ιωδιούχου αργύρου που έχουν παρόμοια δομή με τον πάγο. Στη συνέχεια σταγονίδια νερού συσσωρεύονται γύρω από τα σωματίδια, τροποποιώντας τη δομή των νεφών και αυξάνοντας την πιθανότητα βροχόπτωσης.

Πρόσφατα, το Ντουμπάι «επιστράτευσε» την τεχνητή βροχή για να αντιμετωπίσει τη ζέστη των 50 °C, που έπληττε τη χώρα. Το Ντουμπάι χρησιμοποίησε drone για να δημιουργήσει την βροχή. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν επενδύσει 15 εκατομμύρια δολάρια σε εννέα διαφορετικά προγράμματα βροχόπτωσης το 2017. Ένα από τα συστήματα που δοκιμάζεται χρησιμοποιεί αεροσκάφη, που απελευθερώνουν ηλεκτρικό φορτίο στα σύννεφα για να αυξηθεί η βροχόπτωση. Το εν λόγω πρόγραμμα διενεργεί το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στην Αγγλία. Ο καθηγητής Maartem Ambaum, που εργάζεται στο έργο, είχε δηλώσει στο BBC τον Μάρτιο ότι τα ΗΑΕ έχουν αρκετά σύννεφα για να δημιουργηθούν συνθήκες που ευνοούν τη βροχή. Η επιλογή της «ηλεκτροπληξίας» στα σύννεφα προτιμήθηκε, καθώς δεν απαιτείται η χρήση χημικών.

Δείτε βίντεο από την τεχνητή βροχή στο Ντουμπάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

idrones.gr

ΟΤΑΝ ΠΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Κτίριο στο Παρίσι – φωτογραφία αρχείου, όχι το φερόμενο καταφύγιοΔΙΕΘΝΗ

ΜΑΚΡΟΝ: ΒΙΒΛΙΟ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΗΛΥΣΙΑ – ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Βιομηχανικές δεξαμενές – συμβολική φωτογραφία, όχι συγκεκριμένη ευρωπαϊκή εγκατάσταση αερίουΔΙΕΘΝΗ

ΕΥΡΩΠΗ: ΜΕ ΜΟΛΙΣ 73% ΓΕΜΑΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ – Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΟ 59,5%

Λεωφορείο σε δρόμο – συμβολική φωτογραφία, όχι το δυστύχημα στην ΚροατίαΔΙΕΘΝΗ

ΚΡΟΑΤΙΑ: ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 33 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΣΤΟΝ Α3 – ΕΞΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

4 απαντήσεις στο “Το «όπλο» για τις πυρκαγιές: Χώρες αλλάζουν τον καιρό, με τεχνητές βροχές”

  1. ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ.
    ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ.
    ΜΑΣ ΚΑΙΝΕ ΟΠΟΤΕ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΝΟΥΝ Ο,ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ.Ο ΝΟΩΝ ΝΟΗΤΩ.

  2. Η πλειοψηφια των ελληνων ειναι αψεκαστοι χαχαχα μαγκες,σαινια εξυπναδας χαχαχα και σιγα μην πιστευουν θεωριες συνωμοσιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *