Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο 44 ανθρώπων σε νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα.

«Οι ομάδες της πολιτικής προστασίας μετέφεραν (σε νοσοκομεία) τουλάχιστον 44 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, καθώς και δεκάδες τραυματίες μετά τις νέες σφαγές που διέπραξε η κατοχή σε πολλές περιοχές της Λωρίδας της Γάζας» από τη μία τα ξημερώματα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσε ο Μάχμουντ Μπασάλ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα την πρόθεσή της να πάρει «τον έλεγχο» όλης της Λωρίδας της Γάζας, όπου δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε νέους βομβαρδισμούς, ενώ εισήλθαν μερικά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για πρώτη φορά έπειτα από δύο μήνες και πλέον.

«Σταγόνα στον ωκεανό», σχολίασε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Τομ Φλέτσερ, μετά την είσοδο, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, πέντε φορτηγών του διεθνούς οργανισμού με τροφή, ιδίως για μωρά, στον παλαιστινιακό θύλακα, που έχει υποστεί πελώρια καταστροφή από τον πόλεμο και όπου ο πληθυσμός αντιμετωπίζει κίνδυνο λιμού, κάτι που δεν σταματούν να τονίζουν διεθνείς οργανισμοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το Ισραήλ απαγόρευσε τη 2η Μαρτίου την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας και κλιμακώνει από την περασμένη εβδομάδα τις αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις του, που ξανάρχισε τη 18η Μαρτίου, έπειτα από δύο μήνες ανακωχής, για να αναγκάσει όπως λέει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νετανιάχου τη Χαμάς να απελευθερώσει τους εναπομείναντες ομήρους που κρατά και να καταστρέψει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Οι όμηροι είχαν απαχθεί κατά την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Μαρτίου 2023 με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας. Σε αντίποινα, ο ισραηλινός στρατός άρχισε καταστροφικές ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στον παραθαλάσσιο θύλακα.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνι προειδοποίησαν πως δεν «μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια» μπροστά στις «σκανδαλώδεις ενέργειες» της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Γάζα.

Με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του χθες βράδυ, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου τους κατηγόρησε πως προσφέρουν «τεράστιο βραβείο» στη Χαμάς και «ενθαρρύνουν νέες φρικαλεότητες» όπως η έφοδος της 7ης Οκτωβρίου 2023.

«Οι μάχες είναι εντατικές και προχωράμε. Θα πάρουμε τον έλεγχο όλης» της Λωρίδας της Γάζας, δήλωνε νωρίτερα ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αφού ο στρατός του ανήγγειλε «χερσαίες επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας» στον μικρό παραθαλάσσιο θύλακα.

Χθες βράδυ η πολιτική προστασία έκανε λόγο για 91 νεκρούς σε όλη τη Γάζα, υπό ασφυκτική πολιορκία για πάνω από 19 μήνες.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, που διαβεβαιώνουν πως πλήττουν «τρομοκρατικούς στόχους», απαίτησαν ο πληθυσμός να απομακρυνθεί εσπευσμένα από τομείς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της Χαν Γιούνις, ενόψει «επίθεσης άνευ προηγουμένου».

Κάτοικος της Χαν Γιούνις, ο Μοχάμεντ Σαρχάν, περιέγραψε σκηνές «Αποκάλυψης», με πυρά «από παντού, ζώνες φωτιάς», συνεχή πλήγματα από «μαχητικά αεροσκάφη κι ελικόπτερα».

Με τα πόδια, με ποδήλατα, με κάρα που έσερναν γαϊδούρια, άνδρες, γυναίκες και παιδιά έφευγαν από τη Χαν Γιούνις κουβαλώντας κάποια από τα υπάρχοντά τους, δοχεία με νερό, κουβέρτες και διάφορα σκεύη.

Επικαλούμενος «διπλωματικούς» λόγους, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε πως το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας «βασικής ποσότητας τροφίμων». Πρόσθεσε πως «φίλες» χώρες του είπαν πως δεν μπορεί να συνεχίσει τον πόλεμο αν αρχίσουν να διαδίδονται «εικόνες μαζικού λιμού».

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, «δεκάδες φορτηγά με βοήθεια» θα επιτραπεί να εισέλθουν «τις επόμενες ημέρες» στον παλαιστινιακό θύλακα.

Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση του Νετανιάχου αρνείτο πως υφίσταται ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναφερόμενη στην ανακοίνωση του Νετανιάχου, η Κλερ Νικολέ της μη κυβερνητικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) έκανε λόγο για «σκόνη στα μάτια».

«Είναι σκόνη στα μάτια, ένας τρόπος να ειπωθεί ‘ορίστε, μπαίνουν ξανά τρόφιμα’, αλλά δεν είναι παρά κάτι συμβολικό», είπε η κυρία Νικολέ.

«Δυο εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν» στη Λωρίδα της Γάζας ενώ «τόνοι τροφίμων» εμποδίζονται «στα σύνορα», κατήγγειλε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Πού είναι η βοήθεια; Πού είναι η τροφή και το νερό; Πεθαίνουμε (…) Τα παιδιά μου κι εγώ υποφέρουμε κάθε μέρα», είπε με απελπισία η Αμπίρ Χουντχούντ στην πόλη της Γάζας (βόρεια).

Με κοινή ανακοίνωσή τους, 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Καναδά, κάλεσαν τις Αρχές του Ισραήλ να επιτρέψουν «αμέσως» και «πλήρως» τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, όπου ο πληθυσμός είναι «αντιμέτωπος με λιμό».

Ενώ εκφράζει την πρόθεσή του να συνεχίσει τον πόλεμο, ο Νετανιάχου δήλωσε προχθές Κυριακή ανοικτός σε συμφωνία για το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με όρους όμως την «εξορία» της Χαμάς και τον «αφοπλισμό» του θύλακα.

Η Χαμάς, που ανακοίνωσε την ίδια ημέρα πως διεξάγει έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ στη Ντόχα, έχει απορρίψει επανειλημμένα τις απαιτήσεις αυτές, αξιώνοντας από την πλευρά της για να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποχωρήσουν πλήρως τα στρατεύματα του Ισραήλ απ’ όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η έφοδος της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023 στοίχισε τη ζωή 1.218 ανθρώπων στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που είχαν απαχθεί, απομένουν 57 στα χέρια παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων στη Γάζα, εκ των οποίων όμως 34 έχουν κηρυχτεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων ευρείας κλίμακας έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 53.486 ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, τα οποία χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.

Έπειτα από 38 χρόνια κατοχής, το Ισραήλ αποσύρθηκε μονομερώς από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005. Επέβαλε αποκλεισμό στον θύλακa όταν πήρε την εξουσία εκεί η Χαμάς, το 2007.

zougla.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek