13:41 - 11/08/2017

«Θρίλερ» στην Αβάνα με μαζική προσβολή διπλωματών από «περίεργα συμπτώματα»

«Θρίλερ» στην Αβάνα με μαζική προσβολή διπλωματών από «περίεργα συμπτώματα»

Μια σειρά από περίεργα περιστατικά λαμβάνουν χώρα στην Κούβα, μιας και πλείστα μέλη διπλωματικών αποστολών φαίνεται πως έχουν παρουσιάσει ακουστικά προβλήματα. Τα «περίεργα συμπτώματα» στην Αβάνα έχουν μέχρι στιγμής προσβάλλει τουλάχιστον ένα Καναδό διπλωμάτη, αλλά και ομάδα Αμερικανών διπλωματών.

Μάλιστα, στην Ουάσιγκτον πιθανολογούν πως αυτά προκλήθηκαν από προηγμένη ηχητική συσκευή!

Η εκπρόσωπος του Καναδικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπραϊάν Μάξγουελ, είπε ότι οι αρχές της χώρας «γνωρίζουν τα ασυνήθιστα συμπτώματα που επηρεάζουν το καναδικό και αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό και τις οικογένειές τους στην Αβάνα. Η κυβέρνηση ερευνά και συνεργάζεται και με τις αμερικανικές και κουβανικές αρχές για να εντοπίσει την αιτία.»

Ο Καναδάς είχε μεσολαβήσει για τις συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Αβάνας που οδήγησαν στην αποκατάσταση προ διετίας των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών μετά από μισό και πλέον αιώνα.

Το φθινόπωρο του 2016 Αμερικανοί διπλωμάτες -αρκετοί εκ των οποίων είχαν πάει πριν από λίγο διάστημα στην πρεσβεία – άρχισαν να εμφανίζουν μια ανεξήγητη απώλεια ακοής. Τα συμπτώματα ορισμένων ήταν τόσο σοβαρά που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πρόωρα στην πατρίδα τους. Μετά από πολύμηνες έρευνες Αμερικανοί αξιωματούχοι συμπέραναν ότι οι διπλωμάτες είχαν δεχθεί επίθεση με προηγμένη συσκευή, που εξέπεμπε μη αισθητά στο αυτί ηχητικά κύματα και ήταν κρυμμένη μέσα στις κατοικίες τους ή κοντά σε αυτές.

Άγνωστο αν η συσκευή αυτή ήταν κάποιο όπλο που χρησιμοποιήθηκε εσκεμμένα ή είχε κάποια άλλη λειτουργία.

Ερευνάται πάντως και το ενδεχόμενο να κρύβεται πίσω από τα περιστατικά και μια τρίτη χώρα, όπως η Ρωσία, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι που έχουν γνώση της πορείας των ερευνών.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ απέλασαν σε αντίποινα δύο Κουβανούς διπλωμάτες από την Ουάσιγκτον στις 23 Μαϊου. Δεν έδωσε όμως λεπτομέρειες για τον αριθμό των Αμερικανών διπλωματών που εμφάνισαν τα συμπτώματα, ούτε επιβεβαίωσε ότι είχαν απολέσει την ακοή τους. Το μόνο που είπε ήταν ότι εμφάνισαν μια «ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων».

Η Αβάνα απάντησε με εκτεταμένη ανακοίνωσή της ότι «η Κούβα ουδέποτε επέτρεψε, ούτε θα επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν τα εδάφη της για ενέργειες κατά διαπιστευμένων διπλωματών ή των οικογενειών τους.» Πρόσθεσε ότι ενημερώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου για τα περιστατικά και ότι διέταξε κατεπείγουσα έρευνα. Ενώ κατήγγειλε ως «αδικαιολόγητη και αβάσιμη» την απέλαση των δύο διπλωματών της από τις ΗΠΑ.

Το κουβανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ακόμη ότι συγκρότησε μια ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας γύρω από την πρεσβεία των ΗΠΑ και τις κατοικίες των Αμερικανών διπλωματών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο AP ότι περίπου πέντε διπλωμάτες, και οι σύζυγοι ορισμένων εξ’ αυτών παρουσίασαν τα «ύποπτα συμπτώματα». Στη διαλεύκανση της υπόθεσης μετέχει το FBI και η Διπλωματική Υπηρεσία Ασφαλείας.

pronews

Σταμάτησα επιτέλους το κάπνισμα, χωρίς άγχος, οργή και καμία ενόχληση!!! Πλέον κάνω έναν υγιή ύπνο και δεν έχω εξάρτηση στη νικοτίνη!!! Θέλεις κι εσύ να το κόψεις;

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε …αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!