ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Συναγερμός στην Ευρώπη για το νερό – Στερεύουν τα αποθέματα γλυκού νερού

· Κατοχικά Νέα

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική κρίση μειώνει δραματικά τα υπόγεια και επιφανειακά αποθέματα νερού σε μεγάλες περιοχές της ηπείρου

Χαμηλά είναι τα αποθέματα γλυκού νερού στην Ευρώπη όπως προειδοποιούν επιστήμονες του University College London (UCL), μετά την ανάλυση δύο δεκαετιών δορυφορικών δεδομένων που δείχνουν συνεχή μείωση της υδατικής αποθήκευσης σε μεγάλες περιοχές της ηπείρου.

Σύμφωνα με νέα ανάλυση επιστημόνων του University College London (UCL), σε συνεργασία με το Watershed Investigations και την Guardian, εξέτασε δορυφορικά δεδομένα από το 2002 έως το 2024. Τα στοιχεία αυτά καταγράφουν αλλαγές στο βαρυτικό πεδίο της Γης και επιτρέπουν την εκτίμηση της ποσότητας νερού που βρίσκεται σε υπόγεια υδροφορία, λίμνες, ποτάμια και εδάφη.
Τα δεδομένα δείχνουν μια έντονη ανισορροπία: η βόρεια και βορειοδυτική Ευρώπη γίνονται ολοένα πιο υγρές, ενώ ολόκληρη η νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη – από την Ισπανία και την Ιταλία έως τη Ρουμανία και την Ουκρανία, αλλά και τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου – παρουσιάζουν σημαντική ξηρασία.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η τάση αυτή συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. «Πλέον βλέπουμε ξεκάθαρα τις συνέπειες της υπερθέρμανσης», σημειώνει ο καθηγητής Μοχάμαντ Σαμσοντούχα από το UCL, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας φαίνεται να κατευθύνεται προς τους +2°C.

Παρά το γεγονός ότι η συνολική χρήση νερού στην ΕΕ έχει μειωθεί, η άντληση υπόγειων υδάτων έχει αυξηθεί κατά 6% μέσα στις τελευταίες δύο δεκαετίες, κυρίως λόγω των αυξημένων αναγκών ύδρευσης και γεωργίας. Τα υπόγεια ύδατα αποτελούν 62% του νερού που χρησιμοποιείται για δημόσια ύδρευση στα κράτη-μέλη και 33% του νερού που απαιτείται για γεωργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η παγκόσμια εικόνα: Περιοχές που οδεύουν προς την «ημέρα μηδέν»

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τάσεις είναι μικτές: η δυτική χώρα γίνεται πιο υγρή, ενώ η ανατολική ξηραίνεται σταθερά. Οι έντονες καλοκαιρινές νεροποντές οδηγούν σε απορροή και πλημμύρες, χωρίς να ενισχύουν ουσιαστικά τα υπόγεια αποθέματα, ενώ ο χειμώνας – περίοδος αναπλήρωσης των υδάτων – φαίνεται να μικραίνει.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ξηρασία έχει ήδη σοβαρές επιπτώσεις. Η Ισπανία και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν χαμηλά αποθέματα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει άμεσα τον εφοδιασμό τροφίμων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τη στρατηγική «water-smart economy», με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης και των απωλειών στο δίκτυο, που σε ορισμένες χώρες φτάνουν μέχρι και το 57%. Η καθηγήτρια υδρολογίας Χάνα Κλοουκ από το Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ προειδοποιεί ότι αν ο χειμώνας δεν φέρει αρκετές βροχές, το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να αντιμετωπίσει σοβαρούς περιορισμούς νερού το καλοκαίρι που έρχεται.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ξηρασία πλήττει μεγάλες περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της βόρειας Αμερικής. Στο Ιράν, η Τεχεράνη βρίσκεται κοντά στην «ημέρα μηδέν» – το σημείο όπου δεν θα υπάρχει διαθέσιμο νερό στις βρύσες.

Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να θεωρείται προστατευμένη από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Ζητούν άμεση εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης, επαναχρησιμοποίησης νερού και νέων πρακτικών διαχείρισης, προειδοποιώντας ότι η ήπειρος μπαίνει σε μια εποχή αυξανόμενης λειψυδρίας με σοβαρές επιπτώσεις για την κοινωνία, την οικονομία και τα οικοσυστήματα.

newsbomb.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ταυτόχρονες κρίσεις: Το νέο μήνυμα της φον ντερ ΛάιενΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη προετοιμάζεται για ταυτόχρονες κρίσεις: Το νέο μήνυμα της φον ντερ Λάιεν

Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της αμερικανικής στάσης για τα ΦόκλαντΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής της αμερικανικής στάσης για τα Φόκλαντ

Ο Μπεν-Γκβιρ και έποικοι εισήλθαν ξανά στο συγκρότημα του Αλ-ΆκσαΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπεν-Γκβιρ στο Αλ-Άκσα: αναφορές για προσευχή, επίσημη καταδίκη της Ιορδανίας και νέα πίεση στο status quo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά