ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δευτέρα, 05 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Συναγερμός για E. coli και σαλμονέλα: 55 κρούσματα συνδέθηκαν με ένα φαινομενικά «υγιεινό» τρόφιμο

· Κατοχικά Νέα

Ένα τρόφιμο που οι περισσότεροι θα έβαζαν χωρίς δεύτερη σκέψη στην κατηγορία της «υγιεινής διατροφής» βρίσκεται στο επίκεντρο νέας υγειονομικής έρευνας στις ΗΠΑ.

Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 55 περιστατικά λοιμώξεων από E. coli και σαλμονέλα, τα οποία συνδέονται με φύτρα αλφάλφα.

Και το ενδιαφέρον βρίσκεται ακριβώς εκεί.

Όχι σε κάποιο επεξεργασμένο τρόφιμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όχι σε κάποιο άγνωστο χημικό πρόσθετο.

Σε ωμά φύτρα.

Γιατί τα φύτρα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα;

Για να φυτρώσουν οι σπόροι χρειάζονται υγρασία και σχετικά ζεστό περιβάλλον.

Ακριβώς όμως αυτές οι συνθήκες είναι ιδανικές και για τον πολλαπλασιασμό ορισμένων βακτηρίων.

Αν λοιπόν ένας σπόρος έχει ήδη επιμολυνθεί, τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν κατά τη διαδικασία της βλάστησης.

Και επειδή τα φύτρα συχνά καταναλώνονται ωμά, δεν υπάρχει απαραίτητα το στάδιο του μαγειρέματος που θα μπορούσε να εξουδετερώσει τους μικροοργανισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το «φυσικό» δεν σημαίνει αυτομάτως ασφαλές

Η συγκεκριμένη υπόθεση θυμίζει κάτι που συχνά ξεχνάμε.

Ένα προϊόν μπορεί να είναι φυσικό, φρέσκο και θρεπτικό και ταυτόχρονα να χρειάζεται σωστή παραγωγή, αποθήκευση και χειρισμό.

Η E. coli και η σαλμονέλα μπορούν να προκαλέσουν από σχετικά ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα μέχρι σοβαρότερες επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ευάλωτους ανθρώπους.

Το περιστατικό αφορά αυτή τη στιγμή τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσει κάποιος ότι κάθε συσκευασία φύτρων στην Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο.

Υπάρχει όμως ένα χρήσιμο μάθημα.

Όταν ένα τρόφιμο καταναλώνεται ωμό, η ασφάλειά του εξαρτάται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όλα όσα συνέβησαν πριν φτάσει στο πιάτο μας.

Και μερικές φορές το τρόφιμο που φαίνεται το πιο αθώο είναι εκείνο που κανείς δεν σκέφτεται να ελέγξει.

Κατοχικά Νέα

Πηγές:
FDA — επίσημη έρευνα/ενημέρωση
CDC — στοιχεία κρουσμάτων
Reuters — διεθνές ρεπορτάζ

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Κίεβο ΟυκρανίαFEATURED

Ουκρανία: Η χειρότερη δημοσιονομική κρίση από το 2022 – Χρειάζεται $56 δισ. για να κρατηθεί όρθια

Σκάφος στην Καραϊβική ΘάλασσαFEATURED

ΗΠΑ: Στρατιωτικό πλήγμα σε σκάφος στην Καραϊβική – 4 νεκροί και ερωτήματα για «εξωδικαστικές εκτελέσεις»

Παρίσι και οικονομική κρίση στη ΓαλλίαFEATURED

Γαλλία: Το ευρώ βυθίστηκε σε χαμηλό 17 μηνών – Φόβοι ότι η κρίση χρέους θα χτυπήσει όλη την Ευρώπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *