Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις
Η βιομηχανία των stablecoins σήμερα κυριαρχείται από μη τραπεζικές fintech εταιρείες
Το φάντασμα μιας νέας τραπεζικής κρίσης πλανάται πάνω από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όπως προειδοποιούν κορυφαίοι οικονομικοί αναλυτές και η Citigroup, τα stablecoins – τα ψηφιακά νομίσματα που συνδέονται με το δολάριο – απειλούν να προκαλέσουν ένα νέο bank run τύπου 1980, αποστραγγίζοντας έως και 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις παραδοσιακές τράπεζες.
Ειδικότερα, η προοπτική για τα κρυπτονομισματικά χρηματοοικονομικά βελτιώθηκε θεαματικά με την αλλαγή της κυβέρνησης και την ψήφιση του Νόμου GENIUS.
Από τον Ιανουάριο έως το τέλος του «κρυπτο-καλοκαιριού του 2025», τα κυκλοφορούντα stablecoins σε δολάρια ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 80 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας τα 280 δισεκατομμύρια δολάρια σε κυκλοφορία.
Η πρόσφατη έκρηξη στην έκδοση stablecoins έχει οδηγήσει ορισμένους ειδικούς της αγοράς να εκτιμούν ότι, έως το 2030, υπό βασικές υποθέσεις, ο όγκος των κυκλοφορούντων stablecoins σε δολάρια θα φτάσει τα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Υπό τις πιο αισιόδοξες υποθέσεις, τα stablecoins σε κυκλοφορία θα μπορούσαν να φτάσουν τα 4 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η ταχεία ανάπτυξη των stablecoins προοιωνίζεται μια επανάληψη του φαινομένου της αποδιαμεσολάβησης που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 με την εφεύρεση των αμοιβαίων κεφαλαίων χρηματαγοράς.
Οι ελκυστικές αποδόσεις που προσέφεραν αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια προσείλκυσαν δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων από τράπεζες και ταμιευτήρια, γεγονός που συνέβαλε στην πτώχευση εκατοντάδων πιστωτικών ιδρυμάτων τη δεκαετία του 1980.
Για παράδειγμα, στέλεχος της Citigroup επαναλαμβάνει το συμπέρασμα μιας έκθεσης του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ (Απρίλιος 2025), σύμφωνα με την οποία τα stablecoins έχουν τη δυνατότητα να αποστραγγίσουν έως και 6,6 τρισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα.
Αυτή η εκροή θα μπορούσε να αναγκάσει τις τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων και να περιορίσουν τη χορήγηση δανείων.
Μια πιο πρόσφατη έκθεση του Citi Institute υποδηλώνει ότι, έως το 2030, η ανάπτυξη των stablecoins θα μπορούσε να απορροφήσει έως και 1 τρισεκατομμύριο δολάρια από τις εγχώριες τραπεζικές καταθέσεις όψεως, αποταμιεύσεων και προθεσμίας.
Κατά τη γνώμη μας, αυτές οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη ότι ο Νόμος GENIUS δίνει στις τράπεζες τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν άμεσα τους μη τραπεζικούς εκδότες stablecoins.
Ο Νόμος επιτρέπει ρητά στις θυγατρικές των τραπεζών να εκδίδουν τα δικά τους payment stablecoins.

Οι τράπεζες

Οι τράπεζες θα μπορούσαν να καλύψουν σημαντικό μέρος της προβλεπόμενης αύξησης της ζήτησης για stablecoins χωρίς να θυσιάσουν τη συνολική τους χρηματοδότηση μέσω καταθέσεων όψεως, αποταμιεύσεων και προθεσμίας.
Μια τράπεζα θα μπορούσε να εκδώσει ένα stablecoin μέσω θυγατρικής της και να διατηρεί ολόκληρα τα αποθεματικά του stablecoin σε καταθέσεις όψεως στην μητρική της τράπεζα.
Ο Νόμος εξαιρεί ρητά τα stablecoins των θυγατρικών των τραπεζών από τις κανονιστικές απαιτήσεις κεφαλαίου.
Σε αυτό το υποθετικό παράδειγμα, η στρατηγική θα ικανοποιούσε τη ζήτηση για stablecoins χωρίς καμία επίδραση στο συνολικό υπόλοιπο καταθέσεων της μητρικής τράπεζας.
Δημοσιεύματα και ανακοινώσεις τραπεζικών λόμπι συνδέουν τις υψηλότερες αποδόσεις που προσφέρουν οι fintech εταιρείες σε υπόλοιπα stablecoins με τον κίνδυνο εκροής τραπεζικών καταθέσεων.
Αυτή η ερμηνεία είναι λανθασμένη.
Τα stablecoins του Νόμου GENIUS απαγορεύεται ρητά να προσφέρουν τόκο – ανεξάρτητα από το αν εκδίδονται από τραπεζική θυγατρική ή από εξουσιοδοτημένη μη τραπεζική fintech.
Μόλις εκδοθούν, τα fintech crypto exchanges, τα ψηφιακά πορτοφόλια και οι θεματοφύλακες ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού συσσωρεύουν υπόλοιπα stablecoins που μπορούν να δανείσουν σε άλλες fintech εταιρείες.
Οι τόκοι αυτών των δανείων μπορούν εν μέρει να μοιράζονται με τους κατόχους των stablecoins που διατηρούνται υπό φύλαξη.
Η ανάπτυξη μιας τραπεζικής βιομηχανίας stablecoins μπορεί θεωρητικά να αποφέρει την ίδια απόδοση στους κατόχους stablecoins που εκδίδονται από θυγατρικές τραπεζών, όπως και στους κατόχους stablecoins που εκδίδονται από μη τραπεζικές εταιρείες.
Αν και οι «τράπεζες stablecoin» παραμένουν προς το παρόν μη ρυθμιζόμενες, εφόσον οι κανονισμοί που τελικά θα επιβληθούν δεν κάνουν διάκριση μεταξύ τραπεζικών και μη τραπεζικών εκδόσεων stablecoins, δεν υπάρχει λόγος να αναμένεται διαφορά στις αποδόσεις βάσει της προέλευσης του εκδότη.
Η βιομηχανία των stablecoins μπορεί σήμερα να κυριαρχείται από μη τραπεζικές fintech εταιρείες, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι τα stablecoins που εκδίδονται από θυγατρικές τραπεζών συστημικής σημασίας δεν θα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικά στο οικοσύστημα των stablecoins σε δολάρια ΗΠΑ.
Ο ισχυρισμός ότι η ανάπτυξη των stablecoins αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τις τραπεζικές καταθέσεις προϋποθέτει ότι οι τράπεζες, μέσω θυγατρικών, δεν θα είναι ανταγωνιστικοί εκδότες stablecoins.
Εκτός αν οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές εισαγάγουν εμπόδια που εμποδίζουν τις τράπεζες να ανταγωνίζονται ως εκδότες stablecoins, η ανάπτυξη των stablecoins δεν χρειάζεται να δημιουργήσει προβλήματα χρηματοδότησης καταθέσεων για τις τράπεζες που είναι διατεθειμένες να ανταγωνιστούν στην αγορά διαδικτυακών πληρωμών.

www.bankingnews.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek