Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

12:59 - 26/01/2024

Σκοτεινή ψυχολογία: Πώς λειτουργεί η πλύση εγκεφάλου

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες ή έχουμε βιώσει τη διαβρωτική δύναμη που ασκούν κάποια ιδιαίτερα χαρισματικά αλλά κακόβουλα άτομα στους άλλους.

Μιλάω για αιρέσεις, αυταρχικούς ηγέτες, κάποιους θρησκευτικούς ιεροκήρυκες, καταχρηστικούς γονείς/δασκάλους/συγγενείς…

Σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν τόση δύναμη που μπορούν να σας αλλάξουν σε ένα νέο άτομο χωρίς να το συνειδητοποιείτε. Σταδιακά, από το να δουλεύουμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας, προσπαθούμε να πετύχουμε ΤΟΥΣ στόχους τους και να τους κάνουμε ευτυχισμένους.

Αυτά τα άτομα, συνειδητά ή όχι, ακολουθούν μια διαδικασία 3 βημάτων για να μετατρέψουν ουσιαστικά ανεξάρτητους ανθρώπους σε χρήσιμους ηλίθιους.

Το 1961, ο ψυχολόγος Edgar Schein ανέπτυξε ένα μοντέλο πειθούς βασισμένο στη δουλειά του Robert Lifton και άλλων σαν κι αυτόν που μελέτησαν την κινεζική κομμουνιστική προπαγάνδα.

Μελέτησε Αμερικανούς που αιχμαλωτίστηκαν στην Κίνα και υποβλήθηκαν σε πλύση εγκεφάλου ώστε να αγαπήσουν τον κομμουνισμό και να μιλήσουν εναντίον της χώρας τους.

Τα βήματα είναι τα εξής

Ξεπάγωμα: Η διαδικασία διάσπασης ενός ατόμου

Αλλαγή: Η διαδικασία κατήχησης

Επαναπάγωμα: Η διαδικασία οικοδόμησης και ενίσχυσης μιας νέας ταυτότητας

Στάδιο #1: Ξεπάγωμα

Ο στόχος είναι να κλονιστεί μέχρι τον πυρήνα η αίσθηση της ταυτότητάς τους – Ποιοι είναι και πώς βλέπουν τον κόσμο.

Ξεκινούν μια αδυσώπητη εκστρατεία ενάντια στις σκέψεις και τις απόψεις μας για ορισμένα θέματα, για να καλλιεργήσουν την αίσθηση αδυναμίας και, ενίοτε, απελπισίας.

Σπείρουν αμφιβολίες στις προηγούμενες πεποιθήσεις μας για το πώς λειτουργεί ο κόσμος και ποιοι είμαστε, ώστε να γίνουμε εξαρτημένοι από την άποψή τους. Και την εκτιμούμε περισσότερο από τη δική μας.

Υπάρχουν μερικές τεχνικές χειραγώγησης που χρησιμοποιούν σε αυτό το στάδιο:

Επίμονη ενίσχυση ότι δεν έχετε τον έλεγχο της ζωής σας.

Σας ντροπιάζουν και σας ταπεινώνουν δημόσια για να διαβρώσουν την αυτοεκτίμησή σας

Αμφισβητούν την επάρκεια και την ηθική των προηγούμενων πεποιθήσεων ή ενεργειών σας για να αυξήσουν την αυτοαμφισβήτηση

Εκμεταλλεύονται τα λανθάνουσα αισθήματα ενοχής και συναισθηματικής αναταραχής, όπως τονίζοντας τα ελαττώματα και τις αποτυχίες σας, ενώ προσφέρουν την ομάδα ως λύση για λύτρωση.

Στάδιο #2 Αλλαγή

Τώρα δημιουργείτε μια νέα προσωπική ταυτότητα – ένα νέο σύνολο συμπεριφορών, σκέψεων και συναισθημάτων. Στη συνέχεια, ενισχύεται με την παρέα με ομοϊδεάτες σας.

Επίσης, μεταμφιέζουν τα μηνύματά τους ως εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιείται συνήθως από ανθρώπους όπως ο Andrew Tate που επαναλαμβάνουν συνεχώς το ίδιο μήνυμα με διαφορετικούς τρόπους.

Στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, τα τηλεοπτικά προγράμματα, οι ταινίες και η τέχνη δημιουργούνται για να διαδώσουν τα μηνύματα του κόμματος.

Ο πραγματικός στόχος είναι η κατήχηση, όχι η πραγματική μάθηση.

Σας λένε ότι ο κόσμος είναι χάλια και είναι γεμάτος από ανθρώπους που δεν ξέρουν πώς να τον διορθώσουν. Αλλά είστε τυχεροί επειδή ανήκετε σε μια φωτισμένη ομάδα.

Επιπλέον, ο παλιός σας εαυτός σας εμποδίζει να βιώσετε πλήρως τη νέα αλήθεια, γι’ αυτό πρέπει να εγκαταλείψετε όλες τις προηγούμενες πεποιθήσεις.

Ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα που έχω παρατηρήσει είναι ότι κάποιος που είναι πλήρως κατηχημένος από μια ιδεολογία έχει εντολή να στρατολογήσει άλλους.

Και όταν αποτυγχάνουν, πιστεύουν ότι σας έχουν απογοητεύσει και τρέφουν αισθήματα ενοχής και ανεπάρκειας.

Για παράδειγμα, ο ξάδελφός μου που είναι αφοσιωμένος μουσουλμάνος, ανέλαβε να με πείσει να γίνω θρήσκος.

Και όταν αποτύγχανε, έλεγε πράγματα όπως: “Δεν το εξηγώ σωστά, δεν είμαι αρκετά γνώστης για να περιγράψω την ομορφιά του Ισλάμ…”.

Τότε του έλεγα ότι το γνωρίζει πολύ καλά και ότι προσπάθησα να μάθω γι’ αυτό πριν από μερικά χρόνια, όταν ήμουν σε μια πολύ ευάλωτη, απελπισμένη κατάσταση. Αλλά ακόμη και τότε, όσο περισσότερο άκουγα ανθρώπους να κηρύττουν το Ισλάμ, τόσο πιο απόμακρος γινόμουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, φοβόμουν ότι αν ασπαζόμουν τη θρησκεία, θα γινόμουν σαν αυτούς.

Έτσι πήρα το θάρρος να αντιμετωπίσω μόνη μου τα συναισθήματα της αβεβαιότητας, του απρόβλεπτου και της μοναξιάς.

Στάδιο #3 Επαναπάγωμα

Έχετε έναν νέο σκοπό στη ζωή και οι δραστηριότητές σας ευθυγραμμίζονται με αυτή τη νέα ταυτότητα, ενώ καταπιέζετε την παλιά.

Η μνήμη σας επίσης παραμορφώνεται. Ελαχιστοποιείτε τα καλά πράγματα στο παρελθόν σας, ενώ μεγιστοποιείτε τις αποτυχίες και τις ενοχές σας.

Στις αιρέσεις και τα καθεστώτα, σας ζευγαρώνουν με αφοσιωμένα μέλη, επειδή αυτό βοηθάει να κρατήσουν αυτά τα παλιά μέλη σε ευθυγράμμιση, ενώ εσείς τα ακολουθείτε ως πρότυπο.

Με άλλα λόγια, αυτή η νέα ταυτότητα πρέπει να παγιωθεί.

Προτείνω να παρακολουθήσετε το βίντεό μου όπου εξηγώ πώς ο πατέρας της προπαγάνδας, ο Edward Bernays, ανέπτυξε μια μεθοδική προσέγγιση για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης:

Το επικίνδυνο μυαλό του Edward BernaysΜην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. Μετά από διαδρομή εμπειριών, κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος (εσωτερικά), να επιλέξει τους τρόπους που τον ίδιο να νιώθει ότι “του πάνε”, για να ζει ειρηνικά.. Μέσα του. Το σίγουρο ειναι ότι αν από παιδί δεν έχει χαλουγηθει με σταθερές Αξίες διαχρονικές η πελαγοδρομηση είναι τεράστια. Αυτό που λειτουργεί είναι να σιωπας, και να ξεχωρίζεις ποιος σου λέει τι κ γιατί. Οι ανθρώπινες σχέσεις πάνε όλο κ χειρότερα. Δε γίνεται Ν αρέσουμε σε όλους. Σε ελάχιστους σαν εμάς ίσως. Καλή Δύναμη.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*