17:13 - 02/01/2017

Τι θα συμβεί στον πλανήτη το 2017: Το όργανο της CIA, το Stratfor προβλέπει… – Η αποσύνθεση, ο κερδισμένος και ο χαμένος

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )

Το γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο Stratfor, οι απόψεις του οποίου απηχούν τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας,   προβλέπει ότι το 2017 θα είναι το έτος που το ισλαμικό κράτος θα επανενεργοποιηθεί ειδικά στην Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα διακόψουν τις σχέσεις τους με την Κίνα, θα επανακαθοριστούν οι σχέσεις με την Ρωσία, και θα  συνεχιστεί  η ελεύθερη πτώση της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Η Αλ Κάιντα θα ενεργοποιηθεί στα Βαλκάνια , ειδικά στην Βοσνία στην οποία οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ως την χώρα βάση της οργάνωσης, με τα  «πλοκάμια» να απλώνονται σε όλα τα Βαλκάνια.

Τι θα συμβεί στον πλανήτη το 2017: Το όργανο της CIA, το Stratfor προβλέπει… –  Η αποσύνθεση, ο κερδισμένος και ο χαμένος - Εικόνα0

Η δράση επίσης των  «μοναχικών» ισλαμιστών εξτρεμιστών στις ευρωπαϊκές πόλεις θα αλλάξει την ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών αλλά και την πολιτική όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η γήρανση του πληθυσμού στον ανεπτυγμένο κόσμο, η τεχνολογική καινοτομία , οι  θέσεις εργασίας που χάνονται , η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας και την αντικατάσταση των εισαγωγών στις ΗΠΑ με  εγχώρια προϊόντα, είναι μερικοί από τους παράγοντες που θα αλλάξουν δραματικά και μόνιμα την παγκόσμια οικονομία και τη διαμόρφωση της παγκόσμιας τάξης, όχι μόνο το 2017 αλλά και στις επόμενες δεκαετίες, γράφει το Stratfor.

Για τις τελευταίες προβλέψεις  σε σχέση με τις παγκόσμιες εξελίξεις για το 2017, γνωστή ιδιωτική εταιρεία πληροφοριών των ΗΠΑ εκτιμά ως μη ρεαλιστικές τις υποσχέσεις του εκλεγμένου Προέδρου Ν.Τραμπ,  για την απόσυρση της χώρας από τις πολυμερείς εμπορικές συμφωνίες ( ΤΤΙΡ-NAFTA) και τις υποχρεώσεις στο εξωτερικό, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας οικονομίας.

«Η αναθεώρηση των εμπορικών σχέσεων με όλον τον κόσμο και ο τρόπος που σχεδιάζεται από την  Ουάσιγκτον έχει γίνει εδώ και  δεκαετίες. Δεν είναι εφικτό στην τρέχουσα παγκόσμια τάξη που εξελίσσεται και στην οποία  υπάρχει ταχεία τεχνολογική πρόοδο στην παραγωγή , οι εθνικές  οικονομίες, μεγάλες και μικρές, να μην είναι  στενά συνδεδεμένες  με  την παγκόσμια αλυσίδα», αναφέρει η έκθεση.

Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι εφόσον συνέβαινε ,  οι ΗΠΑ δεν θα ήταν  σε θέση να διεξάγουν  ολοκληρωμένες και ταχύτατες αλλαγές στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου των χωρών  Βόρειας Αμερικής (NAFTA), αλλά και ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP).

Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν «επαναπρογραμματίζονταν» οποιαδήποτε  εμπορική συμφωνία π.χ με την ΕΕ, οι χώρες της Βόρειας Αμερικής θα συνεχίσουν  να διαθέτουν ισχυρές εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους μακροπρόθεσμα, εκτιμά το Stratfor .

Αμερικανοί αναλυτές πιστεύουν ότι θα υπάρξει  περισσότερος χώρος για την επιλεκτική επιβολή εμπορικών φραγμών κατά της Κίνας, ιδιαίτερα στον τομέα της βιομηχανίας μετάλλου, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με το Πεκίνο, και κάνοντας αισθητή την σύγκρουση αυτή ακόμα πιο πολύ.

 Η προθυμία της Ουάσιγκτον να θέσει σε κίνδυνο την πολιτική της «μίας ενιαίας  Κίνας», αποσύροντας ταυτόχρονα όλες τις εμπορικές παραχωρήσεις από την χώρα αυτή,   θα «αποσύρει μοχλούς ασφάλειας» διογκώνοντας την γεωπολιτική κατάσταση το θέατρο του Ειρηνικού Ωκεανού, προειδοποιεί το Stratfor , τονίζοντας παράλληλα  την   είσοδο των ΗΠΑ σε συνεχείς  «συγκρούσεις» στον Ειρηνικό που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και παγκόσμιο πόλεμο.

Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, το επόμενο έτος θα είναι πολύ κρίσιμο και  για την Ευρώπη.

Οι εκλογές σε χώρες «πυλώνες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η Γαλλία και η Γερμανία, μαζί με τις εκλογές στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη την Ιταλία,  θα έχουν αντίκτυπο στις σχέσεις της ένωσης και θα θέσουν   σε κίνδυνο ακόμα και την επιβίωση της ευρωζώνης,  προβλέπει το Stratfor.

Το ινστιτούτο υπενθύμισε την πρόβλεψή του ότι  η ΕΕ με την πάροδο του χρόνου θα διαλυθεί και υπογραμμίζει ότι το ερώτημα για το 2017 είναι σε ποιο βαθμό θα καθορίσει ότι οι επικείμενες εκλογές σε ορισμένες χώρες θα δώσουν το έναυσμα για την διάλυση της ΕΕ.

Ανεξάρτητα από το αν τις εκλογές το 2017 στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες τις κερδίσουν μετριοπαθείς  ή ακροδεξιές εξτρεμιστικές δυνάμεις, το Stratfor εκτιμά ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να κινείται προς την αποσύνθεση των περιφερειακών συνασπισμών.

Οι ευρωπαϊκές αυτές αποκλίσεις  σύμφωνα με την ανάλυση, θα παρουσιάσουν  την «χρυσή ευκαιρία» στους Ρώσους, οι οποίοι το 2017 θα έχουν την ευκαιρία να διασπάσουν  την ευρωπαϊκή ενότητα και να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο ενοποίησης χωρών κοντά στα ρωσικά σύνορα .

Η κυβέρνηση Τραμπ θα  να είναι επιρρεπής σε αυτήν την πολιτική «μαλακώνοντας» τις κυρώσεις στην Ρωσία και ενεργοποιώντας μια κάποια συνεργασία στη Συρία καθώς θα προσπαθεί να μετριάσει τη σύγκρουση με τη Μόσχα αλλά  η συμφιλίωση δεν θα προχωρήσει λόγω ορισμένων περιοριστικών παραγόντων.

Αυτοί είναι  η περαιτέρω ενίσχυση της ρωσικής αμυντικής δύναμης και η επιμονή της Ουάσιγκτον να σταματήσει την επέκταση της ρωσικής επιρροής.

Το Stratfor προέβλεψε ότι η  ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία θα εξακολουθήσει να μην είναι δυνατή επειδή η Ρωσία έχει στενούς δεσμούς με την Τεχεράνη ενώ οι αμερικανο-ιρανικές σχέσεις θα επιδεινωθούν.

Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα τεθεί σε  «δοκιμασία» επειδή το Ιράν εισέρχεται σε έτος εκλογών και η  νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι εναντίων της χώρας αυτής αναφανδόν.

Τι θα συμβεί στον πλανήτη το 2017: Το όργανο της CIA, το Stratfor προβλέπει… –  Η αποσύνθεση, ο κερδισμένος και ο χαμένος - Εικόνα1

Ο ανταγωνισμός μεταξύ του Ιράν και της Τουρκίας εν τω μεταξύ θα κλιμακωθεί στη βόρεια Συρία και το βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία θα επικεντρωθεί στην ίδρυση δική της σφαίρας επιρροής με παράλληλη προσπάθεια  καταστολής των κουρδικών αποσχιστικών τάσεων ενώ το Ιράν θα προσπαθήσει να υπερασπιστεί την δική του σφαίρα επιρροής .

Το  ισλαμικό κράτος από το 2017, θα αλλάξει έδαφος δράσης μεταφερόμενο σε άλλες χώρες όπου υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον  για  έδαφος και πόρους, γράφει το Stratfor και προέβλεψε ότι οι αντάρτες θα κάνουν χρήση περισσότερων  νέων  τρομοκρατικών  τακτικών , ενώ θα συνεχίσουν  μια σειρά από νέες ακόμα ποιο αιματηρές επιθέσεις στο εξωτερικό.

Με λίγα λόγια μας αναμένει ένα έτος ταραγμένο και δύσκολο , κυρίως λόγω των επιδιώξεων των υπερδυνάμεων, και των ενεργειακών και γεωπολιτικών συμφερόντων τους  τα οποία είναι τεράστια.

 

pentapostagma

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ,,ΜΩΛΟΝ ΦΡΑΠΕ,, !!!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*