Η Ταϊβάν προειδοποιεί ότι μία κινέζικη επίθεση χωρίς προειδοποίηση δεν θα βρει το νησί απροετοίμαστο: οι ένοπλες δυνάμεις δηλώνουν έτοιμες να πολεμήσουν αυτόνομα, χωρίς να περιμένουν εντολές από την κορυφή.
Ετοιμότητα για αιφνιδιαστικό χτύπημα
Ο στρατός της Ταϊβάν μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε οποιαδήποτε αιφνιδιαστική κινεζική επίθεση, με όλες τις μονάδες να είναι σε θέση να επιχειρούν υπό αποκεντρωμένο σύστημα διοίκησης χωρίς να αναμένουν εντολές από ανώτερα κλιμάκια, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ταϊπέι σε έκθεση που κατέθεσε στους βουλευτές.
Η δημοκρατικά διοικούμενη Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί τμήμα της επικράτειάς του, έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιχειρήσει να μετατρέψει αιφνιδιαστικά τις τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις της σε πραγματικές πολεμικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αιφνιδιάσει την Ταϊβάν και τους διεθνείς υποστηρικτές της.
«Γκρίζα ζώνη» και διαρκής πίεση
Ο κινεζικός στρατός δρα γύρω από την Ταϊβάν σχεδόν σε καθημερινή βάση, στο πλαίσιο αυτού που η Ταϊπέι χαρακτηρίζει εκστρατεία παρενόχλησης και πίεσης «γκρίζας ζώνης», η οποία αποφεύγει την ανοιχτή σύγκρουση, αλλά έχει στόχο να εξαντλήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν, διατηρώντας τες σε διαρκή κατάσταση συναγερμού.
Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε στην έκθεσή του ότι η συχνότητα και η κλίμακα των κινεζικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, περιλαμβανομένων και των τακτικών «κοινών περιπολιών πολεμικής ετοιμότητας».
Πρόσθεσε ότι ο στρατός διαθέτει τυποποιημένες διαδικασίες για την αναβάθμιση του επιπέδου πολεμικού συναγερμού σε περίπτωση που κινεζικές ασκήσεις μετατραπούν «από γυμνάσια σε πόλεμο».
Αποκεντρωμένη διοίκηση σε περίπτωση επίθεσης
«Εάν ο εχθρός εξαπολύσει αιφνιδιαστική επίθεση, όλες οι μονάδες θα εφαρμόσουν “κατανεμημένο έλεγχο” χωρίς να περιμένουν εντολές και, υπό ένα “αποκεντρωμένο” σύστημα διοίκησης, θα εκτελέσουν τις πολεμικές τους αποστολές», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο υπουργός Άμυνας Wellington Koo αναμένεται να δεχθεί ερωτήσεις από τους βουλευτές σχετικά με την έκθεση την Τετάρτη.
Ασκήσεις επίθεσης και επέκταση παρουσίας
Η Κίνα εξασκείται επίσης στο πώς να επιτεθεί στην Ταϊβάν και στέλνει τα πολεμικά της πλοία όλο και βαθύτερα στον Ειρηνικό, καθώς και νοτιότερα προς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, πρόσθεσε το υπουργείο.
«Οι Κινέζοι κομμουνιστές δεν έχουν ποτέ παραιτηθεί από τη χρήση βίας για την προσάρτηση της Ταϊβάν και συνεχίζουν να εντείνουν τη διακλαδική εκπαίδευση, μεταβαίνοντας από καθαρά στρατιωτικές ασκήσεις σε τακτικές, πολυκλαδικές ασκήσεις με προσανατολισμό σε πραγματικές συνθήκες μάχης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν απορρίπτει τις αξιώσεις κυριαρχίας του Πεκίνου, υποστηρίζοντας ότι μόνο ο λαός του νησιού μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.
Αντίδραση Πεκίνου
Τη Δευτέρα, το κινεζικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ταϊβάν Lai Ching-te «διογκώνει» την απειλή από την Κίνα και «πουλά πολεμικό άγχος».
«Ελπίζουμε ότι η ευρεία μάζα των συμπατριωτών μας στην Ταϊβάν θα αναγνωρίσει καθαρά τον ακραίο κίνδυνο και τη βλαπτικότητα της φρενήρους πολιτικής των αρχών Lai για “προετοιμασία πολέμου με στόχο την ανεξαρτησία”», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.
www.bankingnews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice



