ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

«Σεισμός» στις αγορές χρέους: Στο 5,34% το αμερικανικό 10ετές – Υψηλό 24 ετών και πίεση στην Ευρώπη

· Κατοχικά Νέα

Wall Street και διεθνείς αγορές ομολόγων

Ισχυρές αναταράξεις καταγράφονται στις διεθνείς αγορές κρατικού χρέους, με το αμερικανικό 10ετές ομόλογο να φτάνει στο 5,34%, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002.

Το κύμα πωλήσεων στα ομόλογα έχει μεταδοθεί γρήγορα και στην Ευρώπη, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού σε Γαλλία και Βρετανία, ενώ έντονες πιέσεις καταγράφονται και στην Ιαπωνία.

Γιατί ανεβαίνουν τόσο οι αποδόσεις

Οι αγορές τιμολογούν υψηλότερο πληθωρισμό, ακριβότερη ενέργεια, επίμονα υψηλά επιτόκια και αυξημένες ανάγκες κρατικού δανεισμού. Παράλληλα, οι τεράστιες επενδυτικές ανάγκες σε υποδομές και τεχνολογία αυξάνουν τον ανταγωνισμό για κεφάλαια.

Στη Γαλλία οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων έχουν ανέβει έντονα, ενώ στη Βρετανία η απόδοση του 30ετούς τίτλου πέρασε το 6%, επίπεδο που είχε να εμφανιστεί από το 1998.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι σημαίνει για οικονομία και πολίτες

Οι υψηλότερες αποδόσεις σημαίνουν ακριβότερο δανεισμό για κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Αυξάνεται το κόστος χρηματοδότησης, πιέζονται στεγαστικά και εταιρικά δάνεια και περιορίζεται η δημοσιονομική ευελιξία των κυβερνήσεων.

Παρά την ένταση, το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι αγορές ομολόγων εξακολουθούν να λειτουργούν με τάξη και ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένδειξη γενικευμένης δυσλειτουργίας.

Πηγές: Zougla.gr / Reuters, 01/10/2026.

⚡ Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙΠαρακολουθούμε το θέμα. Αν προκύψουν ουσιαστικά νέα στοιχεία και αξίζει βαθύτερη έρευνα, θα αναβαθμιστεί στο ίδιο άρθρο και θα περάσει στο κόκκινο κουμπί LIVE για συνεχή ενημέρωση.
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ενδεικτική φωτογραφία ιταλικής ακτογραμμής, όχι του σημερινού σεισμούΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤΑΚΤΟ – ΙΤΑΛΙΑ: Συναγερμός για τσουνάμι μετά από μπαράζ σεισμών στη Σικελία – Η προειδοποίηση άρθηκε

Ενδεικτική φωτογραφία αρχείου για ναυσιπλοΐα και ενεργειακές μεταφορέςΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ – ΙΡΑΝ: Η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για σύγκρουση μεγάλης διάρκειας – Το αδιέξοδο και τα Στενά του Ορμούζ

Ενδεικτική φωτογραφία θαλάσσιας ζωής, όχι το ψάρι του συγκεκριμένου περιστατικούΔΙΕΘΝΗ

Το «ψάρι της καταστροφής» ξεβράστηκε ξανά – Προβλέπει πραγματικά σεισμούς ή πρόκειται για μύθο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *