ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κυριακή, 08 Νοεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

ΡΙΓΙΑΝΤ: ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΘΡΑΥΣΜΑΤΑ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ARAMCO – Η ΚΡΙΣΗ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

· Κατοχικά Νέα

Ριάντ – γενική φωτογραφία αρχείου, όχι το κτίριο της Aramco

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2026 — Διεθνή. Νέο επεισόδιο της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή σημειώθηκε σήμερα στη Σαουδική Αραβία, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν αναχαιτίσεις βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, ενώ θραύσματα προκάλεσαν ζημιές σε διοικητικό κτίριο της πετρελαϊκής Aramco στην πρωτεύουσα Ριάντ.

Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας επιβεβαίωσε ότι το κτίριο υπέστη περιορισμένες ζημιές και ότι δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες. Δημοσιογράφος του Reuters περιέγραψε σπασμένα παράθυρα σε ορόφους του πύργου της Aramco, στην οικονομική συνοικία King Abdullah Financial District.

Τι ανακοίνωσαν οι σαουδαραβικές αρχές

Ο εκπρόσωπος του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, Τουρκί αλ-Μάλικι, δήλωσε ότι αναχαιτίστηκαν δύο βαλλιστικοί πύραυλοι με κατεύθυνση το Ριάντ. Ακολούθησαν ανακοινώσεις για την αναχαίτιση δύο πυραύλων κρουζ στην περιοχή της πρωτεύουσας και στον νότο, ενώ καταγράφηκε και αναχαίτιση πυραύλου που κατευθυνόταν προς την Ανατολική Επαρχία.

Η Πολιτική Άμυνα είχε εκδώσει προειδοποιήσεις για πιθανό κίνδυνο σε διάφορες περιοχές. Αργότερα ανακοίνωσε ότι ο άμεσος κίνδυνος είχε παρέλθει. Οι αρχές αποδίδουν τις εκτοξεύσεις στους Χούθι της Υεμένης. Τη στιγμή των πρώτων διεθνών ανταποκρίσεων δεν υπήρχε άμεση ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση για το συγκεκριμένο περιστατικό στο κτίριο της Aramco.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γιατί έχει σημασία το πλήγμα στην οικονομική συνοικία

Το κτίριο που υπέστη ζημιές είναι διοικητικό και δεν υπάρχουν αναφορές για καταστροφή εγκαταστάσεων παραγωγής ή διακοπή της πετρελαϊκής τροφοδοσίας εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού. Ωστόσο, το γεγονός ότι ακόμη και αναχαιτισμένοι πύραυλοι μπορούν να προκαλέσουν ζημιές μέσω των θραυσμάτων τους υπογραμμίζει την ευπάθεια αστικών και οικονομικών υποδομών.

Η Aramco είναι από τους σημαντικότερους ενεργειακούς ομίλους παγκοσμίως. Γι’ αυτό κάθε περιστατικό κοντά σε υποδομές της παρακολουθείται διεθνώς. Η σημασία του σημερινού επεισοδίου είναι κυρίως γεωπολιτική και συνδέεται με τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης, όχι με επιβεβαιωμένη σημερινή διακοπή εξαγωγών.

Το μέτωπο της Υεμένης και η ευρύτερη σύγκρουση

Οι συγκρούσεις μεταξύ των Χούθι και της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία έχουν αναζωπυρωθεί στο πλαίσιο της ευρύτερης κρίσης με το Ιράν. Το Reuters αναφέρει ότι οι σαουδαραβικές αναχαιτίσεις έγιναν μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που ελέγχεται από τους Χούθι για τουλάχιστον 33 νεκρούς από σαουδαραβικά αεροπορικά πλήγματα κοντά στη Σαναά. Η σαουδαραβική πλευρά δήλωσε ότι διερευνά το περιστατικό.

Τι παραμένει αδιευκρίνιστο

Η ακριβής αλληλουχία των θραυσμάτων που προκάλεσαν τις ζημιές και η προέλευσή τους δεν έχουν αναλυθεί δημόσια σε πλήρη τεχνική έκθεση. Το επιβεβαιωμένο γεγονός είναι οι αναχαιτίσεις και οι περιορισμένες ζημιές χωρίς θύματα. Οποιοσδήποτε ισχυρισμός για γενικευμένη καταστροφή εγκαταστάσεων της Aramco δεν υποστηρίζεται από τις διαθέσιμες πληροφορίες.

Πηγές: Reuters, 8/11/2026 · Arab News / Υπουργείο Ενέργειας Σαουδικής Αραβίας, 8/11/2026.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΤΑΝ ΠΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Εμπορικό πλοίο – συμβολική φωτογραφία, όχι το φλεγόμενο σκάφοςΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ: ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ – ΔΙΑΣΩΘΗΚΑΝ 22 ΝΑΥΤΙΚΟΙ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Κοινοβούλιο Νέας Ζηλανδίας – φωτογραφία αρχείουΔΙΕΘΝΗ

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ: ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ 399.000 ΨΗΦΟΥΣ ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ – ΚΑΜΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Ιερουσαλήμ – γενική φωτογραφία αρχείου, όχι από τη σημερινή πολιτική διαδικασίαΔΙΕΘΝΗ

ΙΣΡΑΗΛ: Ο ΧΕΡΤΣΟΓΚ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟΝ ΑΪΖΕΝΚΟΤ ΓΙΑ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *