Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ο Λίβανος, ακόμα και αν χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για όλες τις ενεργειακές του ανάγκες, κάτι που θα φέρει και σημαντική μείωση στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, θα χρειαστεί 0,2 τρισ κ. πόδια ετήσια. Οπότε ένα μόνο κοίτασμα της τάξης των 6 τρισ. κ. π. φυσικού αερίου καλύπτει όλες τις ανάγκες για 25 χρόνια.
Η προσφερόμενη αγορά για ανακαλύψεις φυσικού αερίου του Λιβάνου είναι η Ευρώπη μέσω της Τουρκίας, σημειώνεται. Ο χερσαίος αγωγός μέσω Συρίας που θα συνδεθεί με αγωγούς φυσικού αερίου της Τουρκίας που εφοδιάζουν την Ευρώπη είναι η πλέον συμφέρουσα λύση, έναντι των δαπανηρών υποθαλάσσιων αγωγών και άλλων λύσεων, σημειώνει η ίδια πηγή. Μάλιστα, τονίζεται, αυτή η λύση θα είναι πολύ πιο συμφέρουσα από έναν αγωγό από το Ισραήλ προς την Τουρκία που συζητείται τώρα.
Το κύριο πρόβλημα είναι η κατάσταση στη Συρία και για ένα χερσαίο αγωγό Λιβάνου-Τουρκίας απαιτείται σταθερότητα στη Συρία, όπως τονίζεται. Βέβαια και η λύση του υποθαλάσσιου αγωγού από τον Λίβανο είναι πιο συμφέρουσα με την ίδια μέθοδο από το Ισραήλ. Η λύση του τερματικού υγροποίησης κρίνεται ασύμφορη για τις ευρωπαϊκές αγορές, αφού το κόστος του φυσικού αερίου θα είναι υψηλό και εφικτό μόνο για αγορές της Ασίας και της Άπω Ανατολής.
hellasforce.com
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice