in

Aldaraia, η Βίβλος του «Αγίου»

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Aldaraia, η Βίβλος του «Αγίου»

Μελετώντας κάποιος τα ημερολόγια του διάσημου Ελισαβετιανού Μάγου και Αστρολόγου του 16ου αι. John Dee διαπιστώνει ότι γίνονται κάποιες αινιγματικές αναφορές σε ένα μαγικό βιβλίο το οποίο ονομάζονταν Τhe Book of Souga, το ύστερα γνωστό ως Aldairaia.
ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ ΕΊΧΕ ΠΡΩΤΟΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΣΤΟ STRANGE FILES ΥΠΌ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΒΙΒΛΊΟ ΤΟΥ ΣΟΥΓΚΑ», ΤΩΡΑ ΌΜΩΣ ΔΙΟΡΘΏΘΗΚΕ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΑΙ ΕΊΝΑΙ ΞΑΝΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ, Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΊΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΤΟΥ DR. JOHN DEE O ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΕΙΧΕ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΟΥΓΚΑ
ΚΑΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ! ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΑΡΗΣ…

Το αντίγραφο του John Dee…..

Λέγεται ότι κατείχε το ένα από τα δύο γνωστά χειρόγραφα. Το Βιβλίο του Σούγκα ήταν ένα μυστηριώδες κωδικοποιημένο μαγικό κείμενο

για το οποίο ο Αρχάγγελος Ουριήλ αναφέρει τον Μάρτιο του 1582 ότι “αποκαλύφθηκε στον Αδάμ, όταν ήταν στον παράδεισο, από τους καλούς Αγγέλους του Θεού και μόνο ο Αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο διερμηνέας του μυθικού βιβλίου” (Mysteriorum Liber Primus)

Στην ίδια συνομιλία ο Dr. Dee δείχνοντας το πόσο εκτιμούσε το συγκεκριμένο βιβλίο εκφράζει την επιθυμία του να μπορέσει να αποκρυπτογραφήσει τους πίνακες, οι οποίοι εμπεριέχονται σε αυτό παρόλο που ποτέ δεν ρώτησε τον Αρχάγγελο Μιχαήλ, όπως εμμέσως του υπέδειξε ο Ουριήλ! Αργότερα όμως πιθανόν κοντά στο 1583 το αντίγραφο πού ήταν στα προσωπική βιβλιοθήκη του μάγου χάθηκε, έτσι εκείνος αναγκάστηκε να ρωτήσει τους αγγέλους και συγκεκριμένα τον Illemese για κάποιο αραβικό χαμένο κείμενο που εμπεριείχε γράμματα και αριθμούς, το οποίο κάποιοι ταυτίζουν με το βιβλίο του Soyga, σε αυτήν την θεωρία αντιτίθεται ο ερευνητής και συγγραφέας Joseph H. Peterson, ίσως γιατί παρόλο που το κείμενο περιέχει αρκετούς αραβικούς όρους ή αραβικής προέλευσης λέξεις, κατά τα άλλα είναι γραμμένο στα Λατινικά.

11

`Oh, my great and long desyre hath byn to be hable to read those tables of Soyga’ John Dee

Aldaraia, Το χαμένο Βιβλίο….

Η φήμη του μυστηρίου που περιέβαλλε το συγκεκριμένο χειρόγραφο ενισχύθηκε πολύ, τόσο από την αναφορά του στα ημερολόγια του Ελισαβετιανού Δόκτορος και στο Liber Loagaeth, το Βιβλίο του Λόγου, όσο και από το γεγονός του ότι θεωρούνταν χαμένο ως και τα τέλη του 20ου αι.!

Τι είναι όμως πραγματικά και τι περιέχει αυτό το βιβλίο του Σούγκα που γοήτευσε τον Ντη και μετέπειτα τον κόσμο της έρευνας;

Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα πρέπει να δούμε το υπόλοιπο μέρος της ιστορίας του. Όπως είδαμε το βιβλίο αναφέρεται στα χειρόγραφα του Ντη υπό τον τίτλο το βιβλίο του Σούγκα, έτσι με αυτό τον γενικό και παράξενο τίτλο το αναζητούσαν μάταια οι ερευνητές μέχρι που το έτος 1994 η μελετητής Deborah Harkness κατάφερε να βρει όχι ένα αλλά δύο αντίγραφα του Σούγκα, τα οποία όμως είχαν τον τίτλο του πρώτου μέρους του κειμένου, το οποίο είχε την εξωτική ονομασία Aldaraia, κάτι που προφανώς μπέρδεψε τους αναζητητές του βιβλίου που το έψαχναν ως “The Book of Soyga”.

Το ένα κείμενο λοιπόν βρέθηκε στην Βρετανική βιβλιοθήκη και φημολογείται ότι αποτελεί το αυθεντικό χειρόγραφο που κατείχε ο Dr. J. Dee και είναι γνωστό και ως Sloane MS 8. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφέρουμε ότι έχει καταγραφεί πως ο Εlias Asmole αναφέρεται σε ένα κείμενο το οποίο αναγράφει τον τίτλο Aldaraia sive Soyga vocor! Αυτό το χειρόγραφο ήταν στην κατοχή του Δούκα του Lauderdale και δημοπρατήθηκε το έτος 1692. Πιθανολογείται μάλιστα ότι αυτό είναι το το Sloane MS 8. Το άλλο κείμενο που βρέθηκε, ήταν μέρος του πληρώματος των βιβλίων της Bodleian Library και είναι γνωστό και ως χειρόγραφο Bodley MS 908 και τότε όλοι είδαν πως προκειται για ένα κυριολεκτικά αινιγματικό και καθόλου εύκολο βιβλίο.
Soyga Aka Agyos

Η ανακάλυψη αυτή όμως έφερε στο φως ένα corpus κειμένου διόλου εύκολο, δυσνόητο και με αραδιασμένους πίνακες,, ξέρετε από αυτά τα … ωραία χειρόγραφα που αποτελούν την χαρά των ερευνητών και των αναλυτών(!) και αποτελούν το σύνηθες μήλον της Έριδος σε επιστημονικά συνέδρια.

Επανερχόμαστε λοιπόν στο θέμα του περιεχομένου τόσο του κειμένου όσο και των πινάκων. Από τις πιο σημαντικές μελέτες του κειμένου και των πινάκων του παραμένει αυτή που φέρει την σφραγίδα του κρυπτολόγου John Reeds. O εν λόγω μελετητής και ερευνητής κωδικοποιημένων γραπτών έργων ζήτησε και πήρε τα μικροφίλμ των χειρογράφων και εκπόνησε ένα μικρό αλλά μεγάλης σημασίας έργο, σχετικά με τον Ντη και τους πίνακες του Soyga, με τίτλο “John Dee and the Magic Tables in the Book of Soyga” και το οποία μας δίνει αρκετά σημαντικές πληροφορίες. Τι σημαίνει λοιπόν το παράξενο όνομα Soyga; Ο ίδιος ο Dee αναφέρει ότι είναι μια κρυπτογραφία, ένας αναγραμματισμός αν θέλετε της Ελληνικής λέξηςά Άγιος (agyos).

Το Agyos δεν το γράφει με “I” αλλά με «Υ» έτσι η αντιστροφή της λέξης “Soyga” μας δίνει την λέξη “AGYOS” ( Άγιος). Αυτό δεν ξενίζει στον ερευνητή καθώς μέσα στο βιβλίο υιοθετείται η συνήθεια της γραφής από τα δεξιά προς τα αριστερά, όπως συμβαίνει στα Εβραϊκά. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με την Γλώσσα του Αγγελικού συστήματος του ίδιου του Dee.

Άλλη μια κλασσική Σολωμονική;

Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία κεφάλαια ή αλλιώς σε τρία υποσύνολα:

Α) Το Liber Aldaraia,

Β) Το Liber Radiorum και..

Γ) Το Liber Decimus Septimus.

Στην αρχή το κείμενο θυμίζει μια κλασσική Σολομωνική, ένα δηλαδή κοινό μαγικό γρημόριο, της μεσαιωνικής αλλά και της Αναγεννησιακής περιόδου αφού περιλαμβάνει τις κλασσικές λίστες δαιμόνων, βαρβρική γλώσσα και τεχνητές λέξεις (π.χ Saradon, Sardon, Sardeonκτλ) αστρολογικά στοιχεία και μυστήρια μαγικά τετράγωνα ή πίνακες, οι οποίοι ήταν τόσο αινιγματικοί και τόσο δύσκολοι στην αποκρυπτογράφησή τους, που κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν την καρδιά και να σαγηνεύσουν τον πολύπλοκο νου του μάγου και κρυσταλοσκόπου Dee. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό το πόσο μοιάζουν αυτοί οι πίνακες και με τους πίνακες του δικού του μαγικού συστήματος! Όποιος μελετήσει λίγο περισσότερο το θέμα πιθανότατα θα βρει πλήθος αντιστοιχιών και ομοιοτήτων αν και οι ενωχιανοί μαγικοί πίνακες είναι κατ’ ομολογία πολλών μελετητών πολύ πιο οργανωμένοι και πιο ορθολογικά συγκροτημένοι.

Οι περίπλοκοι Πίνακες και τα «Μαγικά» τετράγωνα

Έτσι το βιβλίο του Σούγκα εμπεριέχει 36 πίνακες εκ των οποίων οι δώδεκα πρώτοι αντιστοιχούν σε ένα ζώδιο τουΖωδιακού Κύκλου, οι επόμενου δώδεκα και πιο συγκεκριμένα οι πίνακες 13 εώς και 24 επαναλαμβάνονταν τα ζώδια! Κάτι ίσως που έχει με την ίδια την επιστήμη της αστρολογίας όπου χωρίζει τα ζώδια ανάλογα την εκδήλωση τους είτε ως Diurnal είτε ως Nocturnal, είτε δηλαδή θετικά και ενεργητικά είτε αρνητικά και παθητικά ή πιο σωστά ( μιας και αυτοί είναι … μοντέρνοι όροι) ως Ημερήσια ήΝυχτερινά.

Οι πίνακες τώρα 25 εώς και 31 σχετίζονται με τους επτά παραδοσιακά μαγικούς πλανήτες (Δίας, Άρης, Ήλιος, Σελήνη, Αφροδίτη, Ερμής, Κρόνος), ενώ οι πίνακες 32 εώς και 35 σχετίζονται με τα τέσσερα φυσικά στοιχεία, εντύπωση προκαλεί ο τελευταίος πίνακας ο ο οποίος σχετιζεται με την λέξη Magistri! που σημαίνει Εμπειρία σε κάτι. (Magister= Ο Μάγιστρος, ο διδάσκαλος μιας τέχνης ή επιστήμης). Να υπενθυμίσουμε σε αυτό το σημείο ότι σε ένα από τα πρώτα έργα του Ντη, την Ιερογλυφική Μονάδα αναφέρεται ο όρος Μαγιστέριο των στοιχείων, που σημαίνει την επιστήμη των στοιχείων. ( Συγκριτική έρευνα και έκδοση της Μονάδας με μετάφραση, σχόλια και ερμηνευτικές υποσημειώσεις κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις «Άλλωστε» H Iεροφλυφική Μονάδα)

Επίσης κάθε πίνακας είναι φτιαγμένος από τριανταέξι κάθετες και τριανταέξι οριζόντιες γραμμές και μέσα στα τετράγωνα υπάρχει πάντοτε μια λέξη κλειδί αποτελούμενη από έξι γράμματα, για παράδειγμα ο πρώτος περιέχει την λέξη κλειδί Nisram. Αυτή η λέξη γράφεται στα αριστερά μία κανονικά και μία με αντίστροφη σειρά καλύπτοντας έξι γραμμές και έξι συνεχή τετράγωνα. Ο αριθμός έξι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στους εν λόγω πίνακες. Οφείλουμε εδώ να αναγνωρίσουμε, όπως έκανε και ο ίδιος ο Reeds, την πρωτοτυπία του βιβλίου να μην ανήκει στην κατηγορία των ψευδεπίγραφων. Δηλαδή αυτό που θέλουμε εδώ να πούμε είναι ότι δεν διεκδικεί κανένα βιβλικό χαρακτήρα ως συγγραφέα όπως κάνουν οι υπόλοιπες κλασσικές Σολομωνικές, οι οποίες αποδίδονται ψευδώς στον Μυθικό βασιλιά Σολομόντα! Αυτό και μόνο το κάνει να ξεχωρίζει από τα λοιπά «μαγικά» εγχειρίδια και φυσικά δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με το από που έλκει την καταγωγή του.

Η Πρακτική Χρήση του Βιβλίου

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Δεκαπεντάχρονος μαχαίρωσε αστυνομικό στο Αίγιο

Εκπληκτικό: Μέλισσες ανιχνεύουν τον καρκίνο σε 10 λεπτά