Προειδοποίηση σοκ – Έρχεται πείνα για τους λαούς από την κρίση στην παγκόσμια αγορά λιπασμάτων

0
494

Όταν τα τρόφιμα γίνονται απρόσιτα, οι κοινωνίες αντιδρούν, οδηγώντας σε κύματα διαμαρτυριών και ευρύτερη αποσταθεροποίηση

Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δημιουργούν ένα νέο, ιδιαίτερα επικίνδυνο μέτωπο για την παγκόσμια οικονομία, πέρα από την ενέργεια.
Στο επίκεντρο βρίσκεται πλέον η αγορά λιπασμάτων, η οποία απειλείται με σοβαρές διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε επισιτιστική κρίση.
Ο επικεφαλής της Santiago Capital, Brent Johnson, προειδοποιεί ότι ακόμη και σε περίπτωση αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων, οι συνέπειες στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όπως επισημαίνει, η μεταφορά λιπασμάτων και χημικών προϊόντων μέσω κρίσιμων θαλάσσιων διαδρομών όπως το Στενό του Ορμούζ αποτελεί έναν κρίσιμο αλλά υποτιμημένο παράγοντα κινδύνου.

Πληθωρισμός πέρα από τα επίσημα στοιχεία

Την ίδια ώρα, ο γνωστός επενδυτής Marc Faber εκφράζει έντονες αμφιβολίες για την αξιοπιστία των επίσημων στοιχείων πληθωρισμού. Όπως υποστηρίζει, οι πραγματικές αυξήσεις τιμών που βιώνουν τα νοικοκυριά είναι πολύ υψηλότερες.
Οι αυξήσεις σε βασικές δαπάνες, όπως ασφάλιστρα και τρόφιμα, πιέζουν έντονα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αδυνατεί να ανταποκριθεί σε νέες οικονομικές πιέσεις. Η απόσταση μεταξύ χρηματοπιστωτικών αγορών και πραγματικής οικονομίας διευρύνεται, εντείνοντας τις κοινωνικές ανισότητες.

Η ωρολογιακή βόμβα των λιπασμάτων

Σύμφωνα με τον Connor O’Keefe από το Mises Institute, η κατάσταση στις αγορές τροφίμων θυμίζει «ωρολογιακή βόμβα». Οι διαταραχές στην προμήθεια λιπασμάτων επηρεάζουν άμεσα την αγροτική παραγωγή, καθώς συμπίπτουν με κρίσιμες περιόδους φύτευσης.
Ακόμη και μια προσωρινή διακοπή στις μεταφορές μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερήσεις εβδομάδων, με αποτέλεσμα μειωμένες αποδόσεις στις καλλιέργειες και περιορισμένη προσφορά τροφίμων τους επόμενους μήνες.

Από την ακρίβεια στην κοινωνική αναταραχή

Οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στην οικονομία. Η αύξηση των τιμών τροφίμων έχει ιστορικά συνδεθεί με κοινωνικές εντάσεις και πολιτική αστάθεια.
Ο Brent Johnson εκτιμά ότι μέσα στους επόμενους 6 έως 9 μήνες, οι πιέσεις στις τιμές θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές. Όταν τα τρόφιμα γίνονται απρόσιτα, οι κοινωνίες αντιδρούν, οδηγώντας σε κύματα διαμαρτυριών και ευρύτερη αποσταθεροποίηση.

Ένα παγκόσμιο ρίσκο με απρόβλεπτες συνέπειες

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πολυεπίπεδη κρίση, όπου η ενέργεια, τα λιπάσματα και η αγροτική παραγωγή συνδέονται άμεσα. Το βασικό διακύβευμα δεν είναι πλέον μόνο η ανάπτυξη ή ο πληθωρισμός, αλλά η ίδια η επάρκεια τροφίμων.
Οι προειδοποιήσεις των αναλυτών συγκλίνουν σε ένα σημείο: ακόμη και αν οι γεωπολιτικές εντάσεις αποκλιμακωθούν, το σοκ στην παγκόσμια αγορά λιπασμάτων μπορεί να αφήσει πίσω του μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση με άμεσο αντίκτυπο στους λαούς.

Πηγή: www.bankingnews.gr

STRANGERS E-BOOKS
Προηγούμενο άρθροΠερίεργη ανάρτηση του Trump για «ισχυρή επανεκκίνηση του κόσμου»
Επόμενο άρθροΤρομακτική παραδοχή από τη NASA: Το τέλος του κόσμου στις 12 Αυγούστου 2026, επώδυνος θάνατος για εκατομμύρια ανθρώπους
Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ