Οι ναυτικές δυνάμεις της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου διεξήγαγαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Μεσόγειο εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία για τις δραστηριότητες γεώτρησης στην περιοχή.
Οι τρεις χώρες ξεκίνησαν στις αρχές Νοεμβρίου ένα νέο σύνολο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, με την επωνυμία Medusa 9, για να αντιμετωπίσουν «πιθανές απειλές στη Μεσόγειο».
Ο εκπρόσωπος των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, κ. Tamer al-Rifai, δήλωσε σχετικά πριν λίγες ημέρες: «Στο πλαίσιο του ετήσιου σχεδίου κοινών ασκήσεων που πραγματοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις για την ενίσχυση και υποστήριξη της στρατιωτικής συνεργασίας με αδελφούς και οι κοινές αεροπορικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες με την επωνυμία Medusa 9 ξεκίνησαν με τη συμμετοχή στοιχείων των ναυτικών και των αεροπορικών δυνάμεων, καθώς και των αιγυπτιακών, ελληνικών και κυπριακών ειδικών δυνάμεων και θα διαρκέσουν αρκετές μέρες στο Μεσογειακό Επιχειρησιακό χώρο στην Ελλάδα».
Η άσκηση πραγματοποιούνταν αρχικά μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας σε ετήσια βάση, αρχής γενομένης από το 2014. Η Κύπρος συμμετείχε το 2018, συμμετέχοντας στην «Medusa 6» και την «Medusa 7» πέρυσι. Η φετινή εκπαίδευση έρχεται «υπό το πρίσμα της αυξανόμενης συνεργασίας και της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων και των αδελφικών και φιλικών χωρών και καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο των δυνατοτήτων μάχης και της κατάρτισης των συμμετεχουσών δυνάμεων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων στην περιοχή της Μεσογείου» Πρόσθεσε ο Ριφάι. Η «Medusa 8» πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με τους ειδικούς εμπειρογνώμονες, στην τελευταία άσκηση, οι συμμετέχουσες χώρες χρησιμοποίησαν πολύ πιο σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό καθώς οι εντάσεις με την Τουρκία για τις επιχειρήσεις γεώτρησης στη Μεσόγειο αυξάνονται.
Παράλληλα με τις στρατιωτικές ασκήσεις, ο Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Ζάκι, ο Κύπριος υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης και ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πραγματοποίησαν τριμερείς συνομιλίες στην Αθήνα στις 5 Νοεμβρίου. Υπογράφηκε κοινό έγγραφο που καταδικάζει την επιθετικότητα της Τουρκίας στα κυπριακά ύδατα και στο Συριακό έδαφος.
Οι τρεις υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και να εμβαθύνουν την αμυντική συνεργασία σε άλλους τομείς όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η διαχείριση κρίσεων.
Αναλύοντας την τριμερή αυτή συμμαχία ο Tharwat Rageb, επικεφαλής του Τμήματος Μηχανικών Πετρελαίου στο Αιγυπτιακό Πανεπιστήμιο του Καΐρου και σύμβουλος της Κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Τουρκία παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς πραγματοποιώντας επιχειρήσεις γεώτρησης στη Μεσόγειο και ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική δράση από την Αίγυπτο, τον Κύπρο και την Ελλάδα κατά της Άγκυρας .
«Οι πράξεις της Τουρκίας παραβιάζουν τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, αυξάνουν τις περιφερειακές εντάσεις και προειδοποιούν για μια επικείμενη στρατιωτική σύγκρουση«, δήλωσε ο Rageb.
«Μια στρατιωτική δράση της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου δεν αποκλείεται καθόλου λόγω της στάσης της Τουρκίας«, πρόσθεσε.
Ο Ragheb χαρακτήρισε τις ασκήσεις ως πρωτόγνωρες καθώς οι δυνάμεις χρησιμοποίησαν τον μεταφορέα ελικοπτέρων Mistral. Είπε ότι η Αίγυπτος είναι κράτος που προστατεύει τα εδάφη της και δεν απειλεί άλλους.
«Η Αίγυπτος διατηρεί μόνο τη γη της και οι ασκήσεις αυτές αποτελούν μέρος των προσπαθειών που αποσκοπούν στην εξασφάλιση των συμφερόντων των τριών χωρών στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.
Επίσης ο Hisham el-Halabi, σύμβουλος του διευθυντή της Στρατιωτικής Ακαδημίας Nasser και μέλος του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Εξωτερικών, δήλωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ των τριών χωρών σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στοχεύουν σε βάθος προσδιορίζοντας την περιοχή.
«Αποτελούν αποτρεπτική δύναμη για όσους τείνουν να στοχεύουν στους πόρους μας, είτε πρόκειται για ένα κράτος είτε για τρομοκρατικές ενέργειες που μπορούν να κινηθούν κάτω από την ομπρέλα μιας ομάδας ή ενός κράτους«, ανέφερε.
«Η Μέδουσα είναι ένα μήνυμα ότι είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους οικονομικούς μας στόχους εκτός των χωρικών μας υδάτων σε συνεργασία με άλλες φιλικές χώρες. Περιλαμβάνει πολλά σύγχρονα όπλα όπως τον μεταφορέα ελικοπτέρων Mistral. Αυτό επιβεβαιώνει την ικανότητα των ενόπλων δυνάμεών μας «, πρόσθεσε ο Halabi.
Από την πλευρά του ο Χάνι Φάουκ, εμπειρογνώμονας στον σχεδιασμό και τη διαχείριση έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου και μέλος της μη κυβερνητικής οργάνωσης της Αιγυπτιακής Ένωσης Εμπειρογνωμόνων για την Ανάπτυξη, δήλωσε ότι οι ασκήσεις έρχονται καθώς η Αίγυπτος επιδιώκει να γίνει περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και απαιτεί την προστασία των περιφερειακών της υδάτων.
Τον Ιανουάριο, επτά χώρες της Ανατολικής Μεσογείου συναντήθηκαν στο Κάιρο και συμφώνησαν να ιδρύσουν το «Φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου» που θα εδρεύει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Στη συνάντηση συμμετείχαν υπουργοί ενέργειας από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία.
Η ίδρυση του φόρουμ επιδιώκει να προσφέρει ανταγωνιστικές τιμές και να δημιουργήσει μια περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου καθώς και να συντονίσει τις προσπάθειες μεταξύ της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Κύπρου για την προστασία των εθνικών τους συμφερόντων και των υδάτων της ανατολικής Μεσογείου.
«Αυτή είναι μια πραγματική αλλαγή παιχνιδιού για την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο και η Τουρκία δεν θα το επέτρεπε εύκολα. Ωστόσο, οι τρεις χώρες προετοιμάζονται για οποιαδήποτε κλιμάκωση.»
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice