Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν ζούμε σε μια χώρα που καταλαβαίνει τι της συμβαίνει ή αν απλώς έχουμε παραδοθεί στη λογική του «έλα μωρέ, δεν έγινε και τίποτα». Χθες, υπήρξε έντονη αντίδραση στα κατεχόμενα από την είδηση σε τουρκοκυπριακά μέσα ενημέρωσης ότι πλέον στα οδοφράγματα δεν θα επιτρέπεται η διέλευση Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές με «ταυτότητες» του ψευδοκράτους. Δηλαδή, η Κυπριακή Δημοκρατία, το επίσημο κράτος που αγωνίζεται εδώ και δεκαετίες να μην αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, τόσα χρόνια δεχόταν χαμογελαστά τις «ταυτότητές» του!
Η Αστυνομία (η νόμιμη) μετά από τη σύγχυση την οποία προκάλεσαν τα τ/κ μέσα ενημέρωσης, διευκρίνισε μέσω εκπροσώπου της, ότι δεν θεσπίσαμε κάτι καινούργιο. Όχι, απλώς τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα της Δημοκρατίας δεν μπορούν να «διαβάσουν» τις κατοχικές ταυτότητες και άρα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνος. Τίποτα σπουδαίο, απλώς, ο λειτουργός κάθεται και τα σημειώνει εκτός συστήματος. Τουτέστιν, εντάξει, είναι παράνομο το έγγραφο, αλλά μην ανησυχείτε, θα τα επεξεργαστώ με το χέρι.
Ας φανταστούμε την εικόνα: Ο Τ/κ εργάτης ή φοιτητής δείχνει μια «ταυτότητα» που γράφει «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» και ο λειτουργός της Δημοκρατίας την παίρνει, τη σημειώνει και επιτρέπει τη διέλευση.
Αναρωτιέμαι τι θα πουν οι Ευρωπαίοι όταν μάθουν ότι η Κύπρος, που τους πιέζει να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, περνάει κάθε μέρα εκατοντάδες κατοχικές ταυτότητες από τα οδοφράγματά της. Μάλλον θα μας ρωτήσουν αν θέλουμε να το περάσουμε και επίσημα στο Σένγκεν, για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.
Ποιος αποφάσισε ότι τα έγγραφα του ψευδοκράτους μπορούν να χρησιμοποιούνται ως ταξιδιωτικά έγγραφα για διέλευση; Με ποιο νομικό υπόβαθρο το κράτος αποδέχεται αυτά τα χαρτιά; Έγινε πολιτική διαβούλευση για το θέμα ή απλώς εφαρμόστηκε σιωπηρά, για λόγους… ευκολίας;
Αν κάποιος πιστεύει ότι πρόκειται για «τυπικότητα», πλανάται πλάνην οικτράν. Στα διεθνή νομικά και πολιτικά δεδομένα, οι συμβολισμοί έχουν βαρύτητα. Κι εδώ ο συμβολισμός είναι εκκωφαντικός.
Η διαχείριση των οδοφραγμάτων είναι λεπτό ζήτημα, γιατί αφορά την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων, τόσο Ελληνοκυπρίων όσο και Τουρκοκυπρίων. Όμως, η διευκόλυνση της ζωής δεν μπορεί να οδηγεί σε πολιτική αυτοχειρία. Αν το κράτος θέλει να δείξει καλή θέληση, ας ενθαρρύνει τους Τουρκοκύπριους να εκδώσουν κυπριακά έγγραφα. Ας τους υποχρεώσει να εκδώσουν έγγραφα του επίσημου κράτους, απαγορεύοντάς τους τη διέλευση με έγγραφα του ψευδοκράτους. Ποιος διεθνής οργανισμός ή ξένη χώρα μπορεί να μας κατηγορήσει ότι ζητούμε να κατέχουν επίσημα έγγραφα του επίσημου κράτους;
philenews.com
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice




ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΨΑΡΑΚΙΑ. ΕΙΧΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.