ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Παίζουν καλά το παιχνίδι της Τουρκίας οι Γερμανοί… “κακοί” Έλληνες στο Αιγαίο

· Κατοχικά Νέα

Ρεπορτάζ [ηχητικό] στο πλαίσιο της εκπομπής «Η Ευρώπη σήμερα» με τίτλο «Συρματοπλέγματα και Pushbacks. Η Ελλάδα συνεχίζει να σφραγίζει τα σύνορα με την Τουρκία» φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας (Deutschlandfunk, Th. Bohrmann).

Παρατίθεται η απομαγνητοφώνηση του ρεπορτάζ:

Λίγο πριν η πανδημία του κορωνοϊού φτάσει στην Ευρώπη, ήταν ένα άλλο θέμα που προκαλούσε αναστάτωση και προκαλούσε πηχυαίους τίτλους. Η Τουρκία είχε ανοίξει τα σύνορα με την Ελλάδα. Χιλιάδες μετανάστες συνωστίζονταν με κατεύθυνση την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου βιαστικά καταβλήθηκε προσπάθεια να αποκατασταθεί το παλιό status quo των κλειστών εξωτερικών συνόρων.

Αυτό ήταν στις αρχές των Μαρτίου. Τα γεγονότα εκείνης της εποχής εξακολουθούν να είναι ένας από τους λόγους, για τους οποίους η Ελλάδα σφραγίζει ακόμα περισσότερο τα σύνορά της με την Τουρκία, παρά τις αυξανόμενες κατηγορίες από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την Αθήνα, ο ανταποκριτής μας μεταδίδει:

Τα βίντεο στο Διαδίκτυο δείχνουν δραματικές σκηνές στην ανοιχτή θάλασσα. Ένα περιπολικό πλοίο της ελληνικής Ακτοφυλακής απωθεί ένα φουσκωτό σκάφος με 34 πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες φωνάζουν για βοήθεια, παιδιά ουρλιάζουν. Ένα άλλο βίντεο δείχνει έναν ένστολο άνδρα πάνω σε πλοίο της Ακτοφυλακής να πυροβολεί και οι σφαίρες να χτυπούν το νερό δίπλα από ένα σκάφος γεμάτο πρόσφυγες.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να σχολιάσει αυτά τα βίντεο. Δηλώνει ότι είναι παραποιημένα ή ότι πρόκειται για τουρκική προπαγάνδα. Η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, όταν προστατεύει τα σύνορά της. Η Ελλάδα προφανώς προστατεύει τα σύνορά της πολύ αποτελεσματικά. Ολοένα και λιγότεροι πρόσφυγες καταφέρνουν να φτάσουν στην Ελλάδα από την Τουρκία. Μόλις το Μάιο του περασμένου έτους, περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες διέσχισαν τα σύνορα. Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο αριθμός τους ήταν υποπολλαπλάσιος, μόλις 204 άτομα. Όμως, ολοένα και περισσότεροι αποκρούονται από τους Έλληνες συνοριοφύλακες.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Έλληνας Υφυπουργός Άμυνας, ανέφερε αριθμούς το Σαββατοκύριακο, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ: «Πολλοί προσπαθούν καθημερινά να εισέλθουν στη χώρα μας από τα χερσαία ή θαλάσσια σύνορά μας, αλλά τους εμποδίζουμε. Προχθές ήταν 217 στον Έβρο, 55 στο Βόρειο Αιγαίο και 134 στο Νότιο Αιγαίο. Αυτά διαδραματίζονται εκεί σχεδόν καθημερινά».

Εάν υπολογίσει κανείς τα στοιχεία που συνολικά ανέφερε ο Υφυπουργός, περισσότερα από 400 άτομα απετράπησαν να φτάσουν στην Ελλάδα μόνο στη διάρκεια μιας ημέρας στα τέλη Μαΐου. Σχεδόν τα μισά από αυτά στο Αιγαίο Πέλαγος, δηλαδή στην ανοιχτή θάλασσα μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ελληνικών νησιών.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διαμαρτύρονται: Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να σώσει αυτούς τους πρόσφυγες από τη θάλασσα. Αντίθετα, εάν η ελληνική Ακτοφυλακή απωθεί τα σκάφη πίσω προς τις τουρκικές ακτές, τότε αυτό είναι «pushback». Και τα «pushbacks», όπως τονίζει ο Philippe Leclerc της UNHCR, αποτελούν σαφώς παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει την κατηγορία. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υποστήριξε ότι στις φουσκωτές βάρκες δεν βρίσκονταν πρόσφυγες που χρειάζονται προστασία, αλλά μετανάστες που είχαν ήδη βρει προστασία στην Τουρκία και δεν είχαν κανένα δικαίωμα να έρθουν στην Ελλάδα.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απευθύνουν και άλλες κατηγορίες εναντίον των ελληνικών Αρχών: Πρόσφυγες που έχουν ήδη φτάσει στο ελληνικό έδαφος απελαύνονται σε τακτική βάση, χωρίς καμία διαδικασία, εν κρυπτώ και παραβύστω. Τέτοιες περιπτώσεις δεν υπήρχαν μόνο από τότε που το συντηρητικό κόμμα κυβερνά στην Ελλάδα, αυτό συνέβαινε και όταν το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμη στην εξουσία στην Αθήνα.

Ο Philippe Leclerc της UNHCR προειδοποιεί: «Συστηματικά αναφέραμε αυτές τις υποθέσεις στις εκάστοτε κυβερνήσεις και τους ζητήσαμε να διασφαλίσουν ότι τίποτα τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί. Κάτι τέτοιο, δηλαδή “pushbacks”, συμβαίνουν τώρα συνέχεια». Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα διαψεύδει όλες τις κατηγορίες και αντιμετωπίζει τη νέα της πολιτική ως επιτυχία. Ο Υφυπουργός Άμυνας Στεφανής δηλώνει: «Ο αρχηγός της κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι αλλάξαμε πολιτική. Κάποτε τα πράγματα κυλούσαν έτσι: δεχόμασταν τους ανθρώπους, τους φιλοξενούσαμε και προσπαθούσαμε να τους φροντίσουμε. Τώρα, όμως, κρατάμε τα σύνορα κλειστά και εμποδίζουμε την είσοδο».

Αυτή η σκληρή στάση αντιμετωπίζεται θετικά από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών. Σε τελική ανάλυση, η Ελλάδα αισθάνεται ότι έχει ήδη φτάσει στα όριά της με τους πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στη χώρα. Επιπλέον, η Ελλάδα αισθάνεται εγκαταλειμμένη γιατί σχεδόν καμία χώρα-εταίρος στην ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να πάρει πρόσφυγες από την Ελλάδα. Έτσι, η Ελλάδα ενισχύει τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία.

Πολλά τμήματα είναι ήδη κλειστά με φράκτες ύψους κάποιων μέτρων, άλλα 26 χιλιόμετρα φράχτη στις όχθες του συνοριακού ποταμού Έβρου βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή. Ο στόχος είναι να οριοθετηθεί με συρματοπλέγματα το σύνολο των συνόρων, μήκους 208 χιλιομέτρων.

Το «φρούριο Ευρώπη» γίνεται πραγματικότητα στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας

Πηγή

hellasjournal.com

defence-point.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Πετρελαιοφόρα και εμπορικά πλοία στη θάλασσα - εικόνα αρχείου. Φωτογραφία Sohan Rayguru / UnsplashΔΙΕΘΝΗ

OPEC+: Παγώνει την παραγωγή πετρελαίου για τον Οκτώβριο – Το Ιράν και τα Στενά του Ορμούζ αλλάζουν την παγκόσμια αγορά

Κάλπη εκλογών στη Γερμανία - εικόνα αρχείου, Mika Baumeister / UnsplashΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ιστορική νίκη της AfD στη Σαξονία-Άνχαλτ – Πολιτικός σεισμός στην καρδιά της Ευρώπης

Διυλιστήριο πετρελαίου - εικόνα αρχείου. Φωτογραφία Maksym Kaharlytskyi / UnsplashΔΙΕΘΝΗ

OPEC+: Παγώνει την παραγωγή πετρελαίου για τον Οκτώβριο – Ο πόλεμος στο Ιράν αλλάζει τους κανόνες της αγοράς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά