ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Παγκόσμια ρεκόρ για τους κεραυνούς: Σε διάρκεια και απόσταση

· Κατοχικά Νέα

Δύο νέα παγκόσμια ρεκόρ για τους κεραυνούς, ένα για τη μεγαλύτερη διάρκεια και ένα για τη μεγαλύτερη απόσταση, πιστοποίησε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός. 

Οι περισσότεροι κεραυνοί διαρκούν λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου και ταξιδεύουν λίγες δεκάδες χιλιόμετρα. Αλλά όχι όλοι. Ένας κεραυνός στη Νότια Γαλλία, ταξιδεύοντας 160 χιλιόμετρα στις 30 Αυγούστου 2012, διήρκεσε 7,74 δευτερόλεπτα, κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ διάρκειας.

Ένα άλλος, στις 20 Ιουνίου 2007, διήνυσε οριζόντια απόσταση 321 χιλιομέτρων ανάμεσα σε σύννεφα πάνω από την Οκλαχόμα των ΗΠΑ, διατρέχοντας σχεδόν τα τρία τέταρτα όλης της πολιτείας και κατακτώντας το παγκόσμιο ρεκόρ απόστασης.

«Οι κεραυνοί αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, που αφαιρεί πολλές ζωές κάθε χρόνο. Οι βελτιώσεις στην ανίχνευση και επιτήρηση αυτών των ακραίων συμβάντων θα μας βοηθήσουν να αναβαθμίσουμε τη δημόσια ασφάλεια», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΠMO Πέτερι Τάαλας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι η πρώτη φορά που οι κεραυνοί περιλαμβάνονται στο επίσημο Αρχείο Ακραίων Καιρικών και Κλιματικών Φαινομένων του ΠΜΟ, το οποίο καταγράφει διεθνώς τις ακραίες περιπτώσεις θερμότητας, κρύου, ανέμων, βροχοπτώσεων κ.α. Σχετική δημοσίευση για τα παγκόσμια κεραυνικά ρεκόρ έγινε στο «Ενημερωτικό Δελτίο της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Ιστορίας».

«Οι κεραυνοί μπορούν να ταξιδέψουν τεράστιες αποστάσεις από τις μητρικές καταιγίδες τους. Η καλύτερη συμβουλή των ειδικών μας είναι: όταν πέφτουν κεραυνοί, μπείτε σε εσωτερικό χώρο», δήλωσε ο Ράνταλ Σερβένι, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του ΠΜΟ για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, στην οποία συμμετέχουν επιστήμονες από οκτώ χώρες.

Η αστραπή είναι ο τεράστιος ηλεκτρικός σπινθήρας που προκαλείται ανάμεσα σε σύννεφα ή μέσα στο ίδιο σύννεφο ή ανάμεσα σε ένα σύννεφο και στο έδαφος, οπότε ονομάζεται κεραυνός. Όμως, σύμφωνα με τις πιο σύγχρονες απόψεις των επιστημόνων, γενικότερα οι αστραπές θεωρούνται κεραυνοί, ανεξάρτητα αν η ηλεκτρική εκκένωσή τους φθάνει στο έδαφος ή όχι. Οπότε οποιαδήποτε ηλεκτρική εκκένωση στην ατμόσφαιρα, που οφείλεται σε φυσικά αίτια, ονομάζεται κεραυνός.

iefimerida.gr

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ισπανία: Το 90,8% των αριθμών που κινητοποίησαν τη μαζική είσοδο στη Θέουτα είχε μαροκινό πρόθεμαΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Το 90,8% των αριθμών που κινητοποίησαν τη μαζική είσοδο στη Θέουτα είχε μαροκινό πρόθεμα

Κίνα: Χαρτογραφεί τον βυθό ανατολικά της Ταϊβάν και στέλνει ακτοφυλακή στην ευαίσθητη θαλάσσια ζώνηΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Χαρτογραφεί τον βυθό ανατολικά της Ταϊβάν και στέλνει ακτοφυλακή στην ευαίσθητη θαλάσσια ζώνη

Εσθονία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας μετά το σκάνδαλο των 70 εκατ. ευρώ για πυρομαχικά στην ΟυκρανίαΔΙΕΘΝΗ

Εσθονία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Άμυνας μετά το σκάνδαλο των 70 εκατ. ευρώ για πυρομαχικά στην Ουκρανία

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά