Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

09:53 - 17/02/2023

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Νέο σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο με την «ομερτά» για το συμβόλαιο της Pfizer

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Νέες επικρίσεις δέχεται το Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη διαφάνεια για τον ρόλο της προέδρου της Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις με την Pfizer.

Πίσω από κλειστές πόρτες θα εξεταστεί τελικά στο Ευρωκοινοβούλιο ο ρόλος της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο «μαμούθ» για το εμβόλιο της Pfizer.

Η ιδιότυπη αυτή «ομερτά» έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις με το Politico να αφιερώνει νέο ρεπορτάζ του για ένα ακόμα θέμα που ταλανίζει την Ευρωβουλή μαζί με το διαβόητο Qatargate.

Ουσιαστικά, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκλεισε τη δημόσια κατ’ αντιπαράθεση εξέταση της επικεφαλής της Κομισιόν.

Τα sms με τον Μπουρλά

Το Politico σημειώνει ότι τον περασμένο μήνα, στην ειδική επιτροπή του κοινοβουλίου για την Covid-19 πρότειναν να καλέσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απαντήσει σε ερωτήσεις για τη μεγαλύτερη σύμβαση εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία υπογράφηκε την περίοδο της κορύφωσης της πανδημίας του κοροναϊού.

Πιο συγκεκριμένα, στο στόχαστρο μπήκαν τα sms που αντάλλαξε με τον CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Ωστόσο, σε μια συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων (CoP) κεκλεισμένων των θυρών την Πέμπτη, η οποία περιλάμβανε τους επικεφαλής όλων των πολιτικών ομάδων και τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, οι ηγέτες αρνήθηκαν το αίτημα να γίνει δημόσια η συνεδρίαση.

Στον αντίποδα, αποφάσισαν να ζητήσουν από την πρόεδρο της Κομισιόν να απαντήσει σε ερωτήσεις ιδιωτικά κάποια στιγμή στο μέλλον, μετατρέποντας την κλήση της φον ντερ Λάιεν σε μια τυπική και όχι ουσιαστική διαδικασία όπου θα έδινε εξηγήσεις για τον ρόλο της στη διαπραγμάτευση για το συμβόλαιο δισεκατομμυρίων που υπεγράφη.

Η ανάρτηση του Politico στο Twitter

«Ανησυχίες»

«Συμφωνήθηκε ότι η CoP θα μπορέσει να θέσει… τις ανησυχίες (σ.σ. της επιτροπής Covid-19 του Κοινοβουλίου) στην επόμενη τακτική συνάντησή του με την πρόεδρο της Επιτροπής», δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει τις εμπιστευτικές συζητήσεις που έγιναν.

Το Politico στο ρεπορτάζ του κάνει λόγο για ανατροπή αφού η διαμάχη γύρω από τις διαπραγματεύσεις της φον ντερ Λάιεν με την Pfizer επικεντρώθηκε ακριβώς στην έλλειψη διαφάνειας.

Πλέον, όποιες συζητήσεις κι αν γίνουν δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας, ενώ τις λεπτομέρειες θα γνωρίζουν μόνο υψηλόβαθμοι ευρωβουλευτές.

Ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην αίθουσα, Ζίγκφριντ Μουρεσάν, απέρριψε την κατηγορία ότι η συγκεκριμένη πολιτική ομάδα προστατεύει τη Φον ντερ Λάιεν – που επίσης συνδέεται με το ΕΛΚ – ως «συμπέρασμα προς αναζήτηση επιχειρήματος».

«Υπήρξε ευρεία συναίνεση ότι βρισκόμαστε σε διάλογο μαζί της και ότι αυτός θα πρέπει να συνεχιστεί με τους τρόπους που έχουν λειτουργήσει μέχρι τώρα και που έχουμε δημιουργήσει», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΚ στο Politico.

Θα λογοδοτήσει ή… και όχι
Σύμφωνα με το γνωστό Μέσο, η απόφαση αποτελεί ήττα για την ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Covid-19, με επικεφαλής τη Βελγίδα σοσιαλίστρια ευρωβουλευτή Κάθλιν Φαν Μπρεμπτ, η οποία είχε πιέσει την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα για την κλήση της Φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, σημειώνει το Politico, η ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών (S&D) της ίδιας της Φαν Μπρεμπτ υποστήριξε να διεξάγονται οι συζητήσεις μόνο κεκλεισμένων των θυρών στην CoP, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο που μίλησε στο Μέσο.

Επίσης, η Renew Europe, η τρίτη μεγαλύτερη ευρωομάδα στην Eυρωβουλή, συμφώνησε στο να δοθούν εξηγήσεις κεκλεισμένων των θυρών.

Δύο άλλες ευρωομάδες – η δεξιά ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και η ακροδεξιά ομάδα Ταυτότητας και Ελευθερίας – πίεσαν τη Φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politico, ζητώντας είτε να μιλήσει στην Ολομέλεια είτε να μιλήσει μπροστά στο ειδικό πάνελ για τον κοροναϊό.

Από την πλευρά της ευρωομάδας της Αριστεράς, ένας εκπρόσωπός της τόνισε ότι: «Είναι καλό που (σ.σ. η φον ντερ Λάιεν) έρχεται να μιλήσει για αυτό, αλλά πιστεύουμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει επίσης να έχει μια δημόσια ακρόαση, όχι μόνο η Διάσκεψη των Προέδρων».

«Επαίσχυντη απόφαση»
Η αντίδραση των ευρωβουλευτών που συμμετέχουν στην επιτροπή για την Covid-19 – και τώρα θα απουσιάσουν από την εξέταση της προέδρου της Κομισιόν, είναι ξεκάθαρη: Δεν είναι χαρούμενοι.

Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής, Ρόμπερτ Ροος, που είναι ο συντονιστής της επιτροπής για την Covid-19, σχολίασε τη συγκεκριμένη απόφαση για την φον ντερ Λάιεν ως «επαίσχυντη».

«Η φον ντερ Λάιεν διαπραγματεύτηκε μια συμφωνία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ. Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να λογοδοτήσουμε. Μια μυστική συνάντηση πίσω από κλειστές πόρτες μόνο με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων δεν αποτελεί λογοδοσία», δήλωσε με νόημα.

Η Μισέλ Ριβαζί, αντιπρόεδρος της επιτροπής και μέλος των Πράσινων, τόνισε ότι οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούν να κρατήσουν το θέμα «εντός της οικογένειας».

Άλλο ένα μέλος της επιτροπής για την Covid-19, ο Κρίστιαν Τέρχες (μέλος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών) δήλωσε ότι η επιτροπή δημιουργήθηκε για λόγους διαφάνειας και ότι η Φον Ντερ Λάιεν θα πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις.

Σύμφωνα με το γραφείο της Ριβαζί, μια ξεχωριστή πρόταση για την ανάκληση της πρόσβασης των λομπιστών της Pfizer στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως απάντηση στην άρνηση του Άλμπερτ Μπουρλά να εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής για την Covid-19 απορρίφθηκε επίσης από την CoP την Πέμπτη.

Πόσο κόστισε η συμφωνία με την Pfizer
Τα μέλη της επιτροπής για την Covid-19 ήθελαν να ρωτήσουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον παράξενο προσωπικό ρόλο της στις διαπραγματεύσεις για τη μεγαλύτερη σε αξία συμφωνία της ΕΕ για εμβόλιο κοροναϊού.

Η συμφωνία μπορεί να φτάσει να κοστίσει 35 δισ. ευρώ και αφορά 900 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, με δυνατότητα αγοράς 900 εκατομμυρίων ακόμη.

Εκατομμύρια από αυτές τις δόσεις βρίσκονται τώρα αχρησιμοποίητες σε αποθήκες σε όλη την ΕΕ, με προορισμό τις χωματερές, γράφει χαρακτηριστικά το Politico.

in.grΜην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*