Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες.
Σύμφωνα με έρευνα των παγκόσμιων νομισματικών αρχών, οι κεντρικές τράπεζες αναμένουν να συνεχίσουν να αγοράζουν περισσότερο χρυσό φέτος και προβλέπουν ότι οι συμμετοχές τους σε δολάρια θα μειωθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες, ο κίνδυνος κυρώσεων και οι ανησυχίες σχετικά με το καθεστώς του δολαρίου έχουν ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να πραγματοποιήσουν αγορές ρεκόρ σε ράβδους χρυσού. Ο χρυσός ξεπέρασε πρόσφατα το ευρώ και έγινε το δεύτερο μεγαλύτερο αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο παγκοσμίως, πίσω από το δολάριο.
Οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 30% από τον Ιανουάριο και έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η παγκόσμια αβεβαιότητα και η αστάθεια της αγοράς έχουν ωθήσει τη ζήτηση των επενδυτών για χρυσό.
Περίπου το 95% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού (World Gold Council) αναμένει ότι οι παγκόσμιες συμμετοχές χρυσού των κεντρικών τραπεζών θα αυξηθούν τους επόμενους 12 μήνες, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η ετήσια δημοσκόπηση το 2018.
Εν τω μεταξύ, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων αναμένουν ότι οι συμμετοχές των κεντρικών τραπεζών σε δολάρια ΗΠΑ θα μειωθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Περισσότερες από 70 κεντρικές τράπεζες απάντησαν στην έρευνα του κλαδικού φορέα.
Ο Shaokai Fan του WGC δήλωσε: «Το κλίμα είναι πολύ ισχυρό, σίγουρα υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ότι ολόκληρο το σύνολο των κεντρικών τραπεζών θα αγοράσει, και ότι η δική τους κεντρική τράπεζα μπορεί να αγοράσει».
Επαναπατρισμός χρυσού
Ωστόσο, σε μια ένδειξη του πώς οι γεωπολιτικές εντάσεις επηρεάζουν τον κόσμο του χρυσού, ορισμένες κεντρικές τράπεζες σχεδιάζουν να αποθηκεύσουν περισσότερες ράβδους χρυσού στην εγχώρια αγορά — σε αντίθεση με το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, που είναι οι δύο μεγαλύτερες αποθήκες τέτοιων αποθεμάτων στον κόσμο.
Οι ανησυχίες σχετικά με την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να έχουν πρόσβαση σε χρυσό που αποθηκεύεται στο εξωτερικό σε περίπτωση κρίσης ή σε περίπτωση κυρώσεων, έχουν συμβάλει σε μια μικρή αλλά όχι ασήμαντη τάση επαναπατρισμού, με περισσότερες να αποθηκεύουν χρυσό εγχώρια.
Πέρυσι η Ινδία επαναπάτρισε περισσότερους από 100 τόνους χρυσού από την Τράπεζα της Αγγλίας, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας επαναπάτρισε επίσης μέρος των αποθεμάτων της.
Περίπου το 7% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να αυξήσουν την εγχώρια αποθήκευση, το υψηλότερο επίπεδο από την πανδημία του Covid-19.
Ανησυχίες για αστάθεια
Τους τελευταίους μήνες, τα ασταθή σχόλια της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχουν συμβάλει στην ανησυχία μεταξύ ορισμένων ξένων χωρών σχετικά με το εάν ο χρυσός τους που αποθηκεύεται στις ΗΠΑ είναι ασφαλής από πολιτικές παρεμβάσεις.
Η Fed της Νέας Υόρκης διαχειρίζεται τον χρυσό που αποθηκεύεται στις ΗΠΑ για λογαριασμό ξένων κεντρικών τραπεζών.
Τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, ρώτησε δημοσίως αν ο χρυσός θα μπορούσε να είχε χαθεί από το Fort Knox, το οποίο κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων χρυσού των ΗΠΑ.
Στην έρευνα του WGC, οι κεντρικές τράπεζες ανέφεραν ότι η απόδοση του χρυσού κατά τη διάρκεια «περιόδων κρίσης», η έλλειψη κινδύνου αθέτησης πληρωμών και ο ρόλος του ως αντιστάθμισμα πληθωρισμού ήταν οι κύριοι λόγοι για τη διατήρηση χρυσού.
Οι αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες επιταχύνθηκαν το 2022, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις επακόλουθες προσπάθειες των ΗΠΑ να αποκλείσουν τη Μόσχα από το διεθνές σύστημα πληρωμών. Αυτό ώθησε πολλές κεντρικές τράπεζες αναδυόμενων αγορών να αρχίσουν να διαφοροποιούνται ταχύτερα από το δολάριο ΗΠΑ.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά γύρω από τους δασμούς έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς ασφαλούς καταφυγίου των δολαρίων ΗΠΑ, αλλά έχουν ενισχύσει αυτό του χρυσού», δήλωσε ένας ανώνυμος ερωτηθείς της έρευνας. «Οι διαχειριστές αποθεματικών θεωρούν τον χρυσό ως… αντιστάθμισμα πληθωρισμού σε αυτή τη δύσκολη εποχή που χαρακτηρίζεται από γεωπολιτικές και εμπορικές συγκρούσεις».
www.bankingnews.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice