Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

TOPSHOT - Vehicles jam a highway as a fire blazes nearby in the oil depots of Shahran, northwest of Tehran, on June 15, 2025. Israel and Iran exchanged fire on June 14, a day after Israel unleashed an unprecedented aerial bombing campaign that Iran said hit its nuclear facilities, "martyred" top commanders and killed dozens of civilians. (Photo by ATTA KENARE / AFP) (Photo by ATTA KENARE/AFP via Getty Images)
Διαφημίσεις

Ελαφρές ζημιές υπέστη το παράρτημα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ, έπειτα από επίθεση του Ιράν, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ, Μάικ Χάκαμπι. Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X στις 16 Ιουνίου, ο Χάκαμπι ανέφερε: «Μικρές ζημιές από τις εκρήξεις ιρανικών πυραύλων κοντά στο παράρτημα της πρεσβείας στο Τελ Αβίβ, χωρίς τραυματισμούς προσωπικού.»

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ θα παραμείνει επίσημα κλειστή τη Δευτέρα, λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής σύγκρουσης με το Ιράν. Η απόφαση ακολουθεί σχετική οδηγία του Ισραηλινού Στρατού, όπως αναφέρεται σε μήνυμα ασφαλείας της πρεσβείας, που εκδόθηκε στις 15 Ιουνίου: «Το κλείσιμο περιλαμβάνει τη διακοπή λειτουργίας των προξενικών τμημάτων σε Ιερουσαλήμ και Τελ Αβίβ. Δεν θα εξυπηρετούνται διαβατήρια ούτε έκδοση βεβαιώσεων γέννησης στο εξωτερικό.»

Επιπλέον, η πρεσβεία σημειώνει: «Η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν έχει επί του παρόντος τη δυνατότητα να εκκενώσει ή να βοηθήσει άμεσα Αμερικανούς πολίτες να αναχωρήσουν από το Ισραήλ.»

Σύμφωνα με την ειδοποίηση, που αφορά περιοχές στο Ισραήλ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν παραμένει κλειστό, ενώ όλες οι πτήσεις έχουν ακυρωθεί μέχρι νεωτέρας. Οι ταξιδιώτες έχουν ενημερωθεί: «Παρακαλούμε να μην μεταβείτε στο αεροδρόμιο.»

Περιορισμένα οδικά περάσματα από το Ισραήλ προς την Ιορδανία θα λειτουργήσουν, με συγκεκριμένες ώρες: «Η διέλευση Allenby-Γέφυρα Βασιλιάς Χουσεΐν θα είναι ανοιχτή για έξιμισι ώρες, το βόρειο πέρασμα για έξι ώρες και το νότιο πέρασμα για δώδεκα ώρες.»

Η ειδοποίηση επίσης προτρέπει: «Πριν την προσέλευση στα σύνορα, οι Αμερικανοί πολίτες οφείλουν να συμβουλεύονται τις οδηγίες της Ισραηλινής Διοίκησης Εσωτερικού.»

Ενδέχεται να καταστεί εφικτή η αναχώρηση από την Ιορδανία υπό περιορισμούς. Η πρεσβεία καλεί τους πολίτες να παραμένουν σε εγρήγορση και: «Να αυξήσουν τα μέτρα προσωπικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων γνωρίζοντας τα πλησιέστερα καταφύγια.»

Με περίπου 700.000 Αμερικανούς να βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ, ο Χάκαμπι υπενθυμίζει: «Ελέγχετε τακτικά την ιστοσελίδα της πρεσβείας για νεότερες ανακοινώσεις.»

Στο πλαίσιο της κρίσης, η πρεσβεία ζήτησε από το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης και τις οικογένειές τους: «Να παραμείνουν στα καταλύματα ή κοντά στις οικίες τους.»

Υπογραμμίζεται ακόμη ότι ενδέχεται να επιβληθούν επιπρόσθετοι περιορισμοί στις μετακινήσεις του αμερικανικού προσωπικού χωρίς προειδοποίηση.

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε μετά την ισραηλινή επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Λιοντάρι που Ορθώνεται», την οποία ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, χαρακτήρισε ως: «προληπτικά πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και επιστήμονες, στρατιωτικούς ηγέτες και κορυφαία στελέχη του καθεστώτος.»

Το Ιράν απάντησε με ομοβροντία πυραύλων κατά του Ισραήλ, επιτυγχάνοντας διαρροές στην αντιαεροπορική άμυνα του Τελ Αβίβ και χτυπώντας κατοικημένα κτίρια. Ο Νετανιάχου, σε δηλώσεις του, έκανε λόγο ακόμη και για πυρηνική απειλή: «Το Ιράν διαθέτει πλέον αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για την κατασκευή εννέα ατομικών βομβών, με τη δυνατότητα να παράξει την πρώτη μέσα σε λίγους μήνες.»

Για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, τόνισε επίσης: «Η επιδίωξη πυρηνικών όπλων από το Ιράν συνιστά άμεση και υπαρκτή απειλή για την επιβίωση του Ισραήλ.»

Οι αρχικές ισραηλινές επιθέσεις είχαν ως στόχο νευραλγικές πυρηνικές κι στρατιωτικές υποδομές, ενώ το Ιράν διαψεύδει σταθερά ότι έχει σκοπό να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Στις 12 Ιουνίου, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο καταδικάζει το Ιράν για παραβιάσεις των δεσμεύσεών του βάσει της Συνθήκης Μη Διάδοσης Πυρηνικών Όπλων, με τη στήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ο Ραφαέλ Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Οργανισμού, εξέφρασε την ανησυχία του: «Ανησυχώ ιδιαίτερα για τη ραγδαία συσσώρευση υψηλά εμπλουτισμένου ουρανίου από την Τεχεράνη.»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τοποθετήθηκε επίσης στην υπόθεση, δηλώνοντας: «Οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία εμπλοκή στην επίθεση κατά του Ιράν… αν όμως δεχθούμε οποιαδήποτε επίθεση από το Ιράν, η πλήρης ισχύς των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων θα πέσει πάνω σας όπως ποτέ ξανά.»

Ωστόσο πρόσθεσε: «Μπορούμε εύκολα να επιτύχουμε μια συμφωνία μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και να τερματίσουμε αυτή τη ματωμένη σύγκρουση.»

Το απόγευμα της Κυριακής, ο Τραμπ ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την επίλυση της στρατιωτικής κρίσης.

theepochtimes.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek