Καθώς ο πληθωρισμός των τροφίμων συνεχίζει να πλήττει όλο τον κόσμο, η ανησυχητική πρακτική της κατανάλωσης ανακυκλωμένων τροφίμων γίνεται όλο και πιο δημοφιλής σε μέρη όπως οι Φιλιππίνες, όπου οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί σε σοκαριστικά επίπεδα. Στη νησιωτική χώρα του δυτικού Ειρηνικού, οι εξαθλιωμένες μάζες καταναλώνουν συνήθως υπολείμματα κρέατος που έχουν απομείνει – τα οποία συλλέγονται από κάδους απορριμμάτων και στη συνέχεια ξαναμαγειρεύονται – γνωστά ως “pagpag”.
Σε ορισμένες από τις φτωχότερες γειτονιές της χώρας, οι άνθρωποι περνούν το χρόνο τους ξεδιαλέγοντας τις μάζες των σκουπιδιών στους κάδους απορριμμάτων αναζητώντας όποια υπολείμματα κρέατος μπορούν να βρουν. Κάποιοι περιμένουν συγκεκριμένα τα εστιατόρια και τις αλυσίδες fast food να παραδώσουν τα σκουπίδια τους, ενώ άλλοι είναι λιγότερο μεθοδικοί σε αυτό, περνώντας ώρες μελετώντας τα πάντα στα σκουπίδια.
Πλάνα από τη διαδικασία στο διαδίκτυο δείχνουν ανθρώπους να συλλέγουν υπολείμματα κρέατος από σακούλες σκουπιδιών, ενώ οι αρουραίοι τρέχουν μακριά, σπρώχνοντας τα σκουλήκια και διώχνοντας τα έντομα που κατακλύζουν το κρέας για να μπορέσουν να συλλέξουν την τροφή τους.
Ένας άνδρας δήλωσε στο BBC ότι εργάζεται πολλές ώρες ψάχνοντας τα σκουπίδια και κερδίζει 6 δολάρια την εβδομάδα αφού το αφεντικό του πουλάει τις σακούλες με τα υπολείμματα κρέατος στα αυτοσχέδια εστιατόρια και στις οικογένειες των φτωχών κοινοτήτων που είναι αρκετά απελπισμένες για να μαγειρέψουν και να φάνε το κρέας.
Αφού το πλύνουν, που φαίνεται ότι δεν πρόκειται να κάνει και πολλά για να απαλλαγούν από τους πολλούς κινδύνους που κρύβονται στο φαγητό, το μαγειρεύουν, προσθέτοντας μερικές φορές φτηνά φρέσκα υλικά όπως σκόρδο πριν το βράσουν σε μια πλούσια κόκκινη σάλτσα.
Στη συνέχεια, το φαγητό σερβίρεται, με πεινασμένα παιδιά και ενήλικες να παίρνουν το ρίσκο ότι δεν θα τους αρρωστήσει.
Μια κάτοικος της φτωχής γειτονιάς Tondo της Μανίλα, η Amy Ignacio, δήλωσε στο Reuters ότι τα παιδιά της δεν έχουν αρρωστήσει ποτέ από την κατανάλωση pagpag.
“Με το είδος της ζωής που ζούμε, αυτό βοηθάει πολύ. Όταν αγοράζεις μια σακούλα αξίας λίγων πέσος, μπορείς ήδη να θρέψεις μια ολόκληρη οικογένεια”, είπε.
Οι απελπισμένα πεινασμένοι άνθρωποι ρισκάρουν την υγεία τους
Ωστόσο, οι αρχές προειδοποιούν ότι η κατανάλωση ανακυκλωμένου κρέατος είναι επικίνδυνη, με τον ανώτερο τεχνικό υπάλληλο της Εθνικής Επιτροπής κατά της Φτώχειας (NAPC) Cristopher Sabal να προειδοποιεί: “Δεν μπορείς να δεις τα βακτήρια, δεν μπορείς να δεις πόσο βρώμικο είναι το φαγητό, απλά κοιτάζοντάς το. Το Pagpag δεν είναι θρεπτικό … Μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι έχει αντίκτυπο στην καθυστέρηση της ανάπτυξης των παιδιών. Εκτός από αυτό, κινδυνεύουν να αποκτήσουν κρίσιμες ασθένειες όπως ηπατίτιδα Α, χολέρα, τύφο”.
Αμφισβητεί την άποψη ότι ένα “δυνατό στομάχι”, όπως ισχυρίζονται ότι έχουν πολλοί από αυτούς που τρώνε pagpag, είναι αρκετό για να προστατεύσει τους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν από την κατανάλωση απορριμματοφόρου κρέατος.
Ορισμένοι άνθρωποι που παρασκευάζουν pagpag πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να αποφύγουν την ασθένεια λαμβάνοντας ορισμένες προφυλάξεις.
Η Susana Abrera, η οποία ζει στη γειτονιά Payatas, δήλωσε ότι πλένει το κρέας τρεις φορές πριν το σοτάρει, διασφαλίζοντας ότι το μαγειρεύει καλά.
“Είμαστε προσεκτικοί … Αν το pagpag έχει ξινή γεύση και μυρίζει, σημαίνει ότι το κρέας είναι ήδη χαλασμένο και καλύτερα να το δώσουμε στα γουρούνια και τα σκυλιά. Αν αισθανθούμε άρρωστοι, πηγαίνουμε στο κέντρο υγείας και μπορούν να ανιχνεύσουν την ασθένειά μας. Κυρίως, πρόκειται για ηπατική νόσο – γι’ αυτό μας συμβουλεύουν να μαγειρεύουμε καλά το φαγητό”, είπε.
Εκτός από τα προφανή προβλήματα που συνεπάγεται η κατανάλωση φαγητού από κάδο απορριμμάτων, όπως η έκθεση σε τρωκτικά και άλλα ζώα που μεταφέρουν ασθένειες, η προσβολή από έντομα, βακτήρια και παράσιτα, όσοι τρώνε αυτό το φαγητό εκτίθενται επίσης σε χημικά κατάλοιπα – τόσο από τα όποια χημικά υπήρχαν στα σκουπίδια από τα οποία αλιεύθηκε το κρέας όσο και από τα απολυμαντικά που χρησιμοποίησε το προσωπικό του εστιατορίου όταν σκούπιζε τα υπολείμματα κρέατος και άλλα υπολείμματα από το τραπέζι πριν τα πετάξει αρχικά.
Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι, παρόλο που υπάρχουν κίνδυνοι, είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουν. Μπορεί να αρρωστήσουν αύριο, την επόμενη εβδομάδα ή τον επόμενο χρόνο, αλλά τουλάχιστον έφαγαν αρκετό φαγητό σήμερα για να παραμείνουν ζωντανοί.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice