ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Νέος αντιτρομοκρατικός νόμος στη Βουλγαρία

· Chris_

Η Βουλή της Βουλγαρίας ενέκρινε έναν νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος επιτρέπει στις αρχές να περιστέλλουν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, γεγονός που ερμηνεύεται ως συνέπεια των ανησυχιών στη Σόφια για την απειλή που θέτουν ισλαμιστές τρομοκράτες.

Οι αλλαγές της νομοθεσίας, οι οποίες εγκρίθηκαν σε πρώτη ανάγνωση, πράγμα που σημαίνει ότι η διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, δίνουν περισσότερες εξουσίες στα στελέχη της κρατικής ασφάλειας, επεκτείνοντας σημαντικά τα μέτρα που μπορούν να λαμβάνουν η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας.

Οι πρόσφατες επιθέσεις στην Ευρώπη εγείρουν φόβους ότι η Βουλγαρία θα γίνει επίσης στόχος. Αρκετές ανατολικοευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Ουγγαρία, έχουν περάσει αντιτρομοκρατικούς νόμους, ενώ και η Ρουμανία υιοθέτησε παρόμοια μέτρα.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικρίνουν τα μέτρα αυτά, που καταγγέλλουν ότι πλήττουν την ελευθερία της έκφρασης και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα. Επίσης, οι επικριτές των μέτρων αυτών σημειώνουν πως είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια πότε είναι απαραίτητη η διεξαγωγή μιας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο νόμος στη Βουλγαρία επιτρέπει στην αστυνομία να αποκτά πρόσβαση σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων και να χρησιμοποιούν επίσης αυτοκίνητα πολιτών, εάν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Επίσης θα δοθεί στην αστυνομία η δυνατότητα να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών, να απαγορεύει την πρόσβαση στο Διαδίκτυο ή να προχωράει στην κατάσχεση εγγράφων που ανήκουν σε πρόσωπα τα οποία βαρύνουν υποψίες ότι απεργάζονται μια τρομοκρατική ενέργεια.

Επιπλέον, οι αρχές θα επιτρέπεται να κρατούν για έως και τρία χρόνια δεδομένα προσωπικών επικοινωνιών που συλλέγουν, από έως και έξι μήνες σήμερα.

Η Κρατική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας, η αντικατασκοπία της Βουλγαρίας, θα επιτρέπεται να χρησιμοποιεί πράκτορες που θα παρεισφρέουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις ώστε να αποτρέπουν τον σχεδιασμό ή τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών. Οι ένοπλες δυνάμεις της Βουλγαρίας θα έχουν επίσης τη δικαιοδοσία να επεμβαίνουν όταν εντοπίζεται απειλή ή σε περίπτωση τρομοκρατικής ενέργειας.

Θεσμοί όπως είναι για παράδειγμα τα σχολεία θα είναι εφεξής υποχρεωμένοι να καταρτίζουν σχέδια και να εφαρμόζουν αντιτρομοκρατικά μέτρα.

newsbeast.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Νιγηρία: Τουλάχιστον 37 νεκροί από αναθυμιάσεις σε παράνομη άντληση πετρελαίουΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤΑΚΤΟ – Νιγηρία: Τουλάχιστον 37 νεκροί από τοξικές αναθυμιάσεις σε περιστατικό κλοπής πετρελαίου

Αυγά - έξαρση σαλμονέλας στη ΒρετανίαΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στη Βρετανία: Πάνω από 500 κρούσματα σαλμονέλας και δύο νεκροί – Στο μικροσκόπιο εισαγόμενα αυγά

Βρετανική προειδοποίηση για την αλυσίδα τροφίμων: Ανεπαρκής προετοιμασία απέναντι σε ακραίες κρίσειςΔΙΕΘΝΗ

Βρετανική προειδοποίηση για την αλυσίδα τροφίμων: Ανεπαρκής προετοιμασία απέναντι σε ακραίες κρίσεις

Μία απάντηση στο “Νέος αντιτρομοκρατικός νόμος στη Βουλγαρία”

  1. Είμαστε ο μοναδικός λαός που προφέρουμε την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας Σόφια. Μας πειράζει η Σοφία, μιάς που έχει εκλείψει απο αυτή την χώρα. Αντιλαμβάνομαι οτι κάνατε λινκ απο άλλο site, είναι άξιο απορίας πότε θα μάθουμε να το λέμε σωστά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά