Περισσότερα από 90 είναι τα θύματα από την κατολίσθηση που σημειώθηκε το Σάββατο κοντά σε ένα ορυχείο νεφρίτη σε μια απομονωμένη επαρχία στη βόρεια Μιανμάρ.
«Μόνο ένας άνθρωπος εντοπίστηκε ζωντανός, όμως πέθανε πολύ γρήγορα. Δεν βρίσκουμε παρά μόνο νεκρούς» δήλωσε ο Τιντ Σούε Μγιντ, αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης και συντονιστής των ερευνών διάσωσης ανακοινώνοντας τον απολογισμό.
Το δυστύχημα σημειώθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην απομονωμένη επαρχία Χπακάντ στα σύνορα με την Κίνα, όταν ένα βουνό από μπάζα κατέρρευσε πάνω σε δεκάδες πρόχειρα καταλύματα στα οποία μένουν οι κάτοικοι της περιοχής που ζουν αναζητώντας κομμάτια νεφρίτη από το ορυχείο.
Οι διασώστες, μεταξύ αυτών και μέλη του Ερυθρού Σταυρού αλλά και ενισχύσεις από τον στρατό και την αστυνομία, εξακολουθούν να αναζητούν επιζώντες και σήμερα.
Η Μιανμάρ, η μεγαλύτερη παραγωγός νεφρίτη παγκοσμίως, αποκομίζει μεγάλα οφέλη από το ορυκτό αυτό. Όμως οι συνθήκες εξόρυξής του είναι ιδιαίτερα κακές, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ασφάλεια των παράνομων εργατών. Μόνο τους τελευταίους μήνες δεκάδες κάτοικοι της επαρχίας Χπακάντ, που είναι πλούσια σε κοιτάσματα νεφρίτη, έχουν χάσει τη ζωή τους από κατολισθήσεις την ώρα που αναζητούν κομμάτια του ορυκτού που έχουν πέσει από τις μπουλντόζες των εταιρειών εξόρυξης, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Νέα κατολίσθηση με πολλούς αγνοούμενους
bbc.com/news/world-asia-35179214
Σε έκθεσή της τον Οκτώβριο, η Global Witness, δήλωσε ότι η αξία του νεφρίτη που παράχθηκε το 2014 και μόνο ήταν $ 31 δισ – σχεδόν το ήμισυ του ΑΕΠ της (Βιρμανία) Μιανμάρ – αλλά στον κρατικό κορβανά ή τους απλούς ανθρώπους το ποσό που τελικά φτάνει, είναι σχεδόν ανύπαρκτο.
Οι ντόπιοι σε μεταλλευτικές περιοχές κατηγορούν τη βιομηχανία, για μια σειρά παραβιάσεων, συμπεριλαμβανομένων των φτωχών στο χώρο της υγείας και της ασφάλειας και τις συχνές κατασχέσεις γης.