12:09 - 09/01/2016

Μπορεί το νέο σωματίδιο του CERN να σημαίνει… restart στην φυσική;

cern

Μπορεί το νέο σωματίδιο του CERN να σημαίνει… restart στην φυσική;

Στα εργαστήρια του CERN επικράτησε ο απόλυτος ενθουσιασμός. Αν τα αποτελέσματα που βρήκαν οι επιστήμονες των πειραμάτων Atlas και CMS είναι αληθή, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια γιγαντιαία επιστημονική ανακάλυψη.

Το 2012 με το σωματίδιο του Higgs, η κατανόηση της φυσικής αλλά και της δημιουργίας του σύμπαντος πέρασε σε επόμενο επίπεδο. Επιβεβαιώθηκαν θεωρίες για τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται η ύλη, για το πώς συνδέεται με την μάζα, καθώς επίσης δόθηκαν σημαντικά δεδομένα για τις πρώτες στιγμές μετά την Μεγάλη Εκρηξη.

Το γνωστό και ως «σωματίδιο του Θεού» όμως είχε προβλεφθεί. Ο Higgs είχε διατυπώσει την θεωρία της ύπαρξης του από το 1964. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η μεγάλη διαφορά με το νέο σωματίδιο που προέκυψε από τον επιταχυντή στο CERN, του οποίου την ύπαρξη δεν είχε διανοηθεί κανείς.

Στους ανιχνευτές των επιστημόνων εντοπίστηκαν υπεράριθμα ζεύγη φωτονίων ακριβώς την ίδια στιγμή, ως αποτέλεσμα της αποσύνθεσης ενός μεγαλύτερου, ασταθούς σωματιδίου που σχηματίστηκε από την σύγκρουση πρωτονίων στον LHC. Η μέθοδος ήταν ακριβώς ίδια με αυτή που επιβεβαίωσε το σωματίδιο Higgs. Μόνο που τώρα τα αποτελέσματα δείχνουν πως το σωματίδιο ήταν μεγαλύτερο και «βαρύτερο».

Αν τα δεδομένα που συνέλεξαν ταυτόχρονα οι ερευνητές των Atlas και CMS είναι αληθή και δεν προέρχονται από κάποια «διαβολική» στατιστική ανωμαλία, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα νέα στοιχεία αλλάζουν άρδην την μελέτη της σωματιδιακής φυσικής αλλά και συνολικότερα την κατανόηση του σύμπαντος.

Στην φυσική υπάρχει μια θεωρία, από τα μέσα του 1970 και έπειτα, όπου ως τώρα αποτελεί βάση για τα δομικά στοιχεία της ύλης και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Γνωστή ως «Καθιερωμένο Πρότυπο» εξηγεί πλήρως (και εμφανίζει απολύτως ακριβή πειραματικά αποτελέσματα) τις ισχυρές, ασθενείς και ηλεκτρομαγνητικές αλληλεπιδράσεις. Το νέο σωματίδιο όμως δεν μπορεί να εξηγηθεί από το Καθιερωμένο Πρότυπο. Ως γνωστόν, στην επιστήμη, ένα αντιπαράδειγμα είναι ικανό να καταρρίψει μια ολόκληρη θεωρία. Στον κόσμο της φυσικής δεν υπάρχουν ενδιάμεσα λογικά στάδια. Μια θεωρία είτε είναι αληθής είτε ψευδής. Αν λοιπόν όντως υπάρχει το νέο σωματίδιο, τότε η ως τώρα θεωρία μας είναι λάθος. Ή τουλάχιστον είναι σε μεγάλο βαθμό ανολοκλήρωτη.

model

Σύσσωμος ο επιστημονικός κόσμος αντιμετωπίζει τα νέα αυτά δεδομένα με δυσπιστία. Ακόμα δεν υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ώστε να επιχειρήσει κανείς να αχρηστεύσει τα σημερινά επιστημονικά συγγράμματα. Αλλά υπάρχουν υπολογίσιμες πιθανότητες αυτό να συμβεί, κάτι που ενθουσιάζει αλλά και τρομάζει παράλληλα τους φυσικούς. Για κάποιους αυτό το σωματίδιο μπορεί να ισοδυναμεί με την ολοκληρωτική εκμηδένιση του έργου τους, σε κάποιους άλλους μπορεί να δίνει την ευκαιρία για να μπουν στο «πάνθεον» των πιο σημαντικών επιστημόνων στην ιστορία.

Για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του νέου σωματιδίου, θα πρέπει να περάσουν ακόμα κάποιοι μήνες περαιτέρω πειραμάτων. Τα «μεγάλα» νέα θα είναι όταν (και αν) ανακοινωθεί επίσημα ότι το σωματίδιο υπάρχει. Αυτή η πολύμηνη προσμονή παίζει με τα ήδη τσιτωμένα νεύρα των επιστημόνων. Αρκετοί εξ αυτών όμως, δείχνουν να έχουν πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Στο arXiv υπάρχουν ήδη περισσότερα από 100 άρθρα που προσπαθούν να εξηγήσουν την αβέβαιη ύπαρξη αυτού του μυστήριου σωματιδίου.

Ανάμεσα σε αυτές, η εργασία του Τζιάν Φρανσέσκο Γκιουντίσε υποστηρίζει πως το νέο σωματίδιο συνεπάγεται την διάψευση της Θεωρίας της Υπερσυμμετρίας. Αλλες εργασίες προσπαθούν να εξηγήσουν μέσω των νέων δεδομένων την άγνωστη φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας. Υπάρχουν επίσης αρκετοί που υποστηρίζουν πως το νέο σωματίδιο είναι ένα είδος βαρυτόνιου, το οποίο είναι ένα υποθετικό στοιχειώδες σωματίδιο που αποτελεί φορέα της βαρυτικής αλληλεπίδρασης. Αλλοι κάνουν λόγο για την ανακάλυψη ενός «ξαδέρφου» του σωματιδίου Higgs, γεγονός που επίσης θα συνεπαγόταν πολλά. Η φαντασία των θεωρητικών φυσικών τις τελευταίες τρεις βδομάδες βρίσκεται σε απόλυτη έξαρση. Τα μολύβια των πιο φιλόδοξων και τολμηρών έχουν πάρει φωτιά.

Φυσικά, όλες αυτές οι θεωρίες στηρίζονται στον… αέρα όσο ακόμα η ύπαρξη του νέου σωματιδίου είναι αβέβαιη. Μετά από πολύ καιρό όμως, εμφανίζεται σημαντική πιθανότητα να προκύψει κάτι ολοκαίνουργιο στον κόσμο της φυσικής και αυτό εξιτάρει ανεξαιρέτως όλους τους θεωρητικούς.

Τί είναι πιο πιθανό; Να έχουν αποτύχει και τα δύο διαφορετικά πειράματα του CERN (ελάχιστη πιθανότητα) ή να υπάρχει όντως ένα σωματίδιο που καταρρίπτει κάποιες από τις πιο θεμελιώδεις αρχές της φυσικής (επίσης ελάχιστη πιθανότητα); Οι περισσότεροι συγκλίνουν προς το δεύτερο, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ανέκαθεν η φυσική εξελισσόταν με ανατροπές, τις οποίες σχεδόν όλοι αμφισβητούσαν…

Πηγή:iefimerida.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (6)

 1. …Στην φυσική το restart,είναι άχρηστο ,αφού όλα τα προγράμματα αλληλοσυμπληρώνει το ένα το άλλο,ανάλογα με την χρήση που θέλεις να κάνεις!

 2. τωρα το σερν ειναι καλο η κακο….?

  Γιατι μας ειχαν πρηξει με θεωριες συνομοσιας…….οτι θα ανοιξει μαυρη τρυπα…και τα σχετικα…τωρα ομως διαβαζω εδω στα κατοχικα …….οτι με το νεο σωματιδιο αλλαξει ολη η φυσικη…
  για να δουμε…..

  • Ντροπη στρειντζερ….ντροπη…τι λογια ειναι αυτα….γιατι βριζεις τους σχολιαστες …..

   δεν ειναι συμπεριφορα αυτη……ΗΛΙΘΙΟΣ ΕΓΩ?χαχαχχαχχαχα

   τελος παντων….

   καλη σου νυχτα… φαινεται οτι η μανουλα σου δεν σου εμαθε τα βασικα της καλης συμπεριφορας…..

   μερικες φορες η εξουσια εστω και της διοικησης ενος σαιτ που παιρνει δυναμη απο μας, σε διαφθειρει. στην χειροτερη και στην καλυτερη σε κανει αλλαζονα….οπως τωρα

   το παω λαου- λαου για να το διαβασουν οι φιλοι μας…χαχαχχαχα

   αλλιως αν σε εβρισκα μπροστα μου ….θα σου μιλαγα αλλιως οπως ξερω εγω…και θα σου εκανα αυτα που ξερω εγω,,
   ετσι ειναι φιλε μου ο καθενας με το ταλεντο του…εσυ με τον υπερβατικο σου κοσμο και το πεδιο σου…..εγω με τα γηινα πραμματα…

   Ομως ειμαι σιγουρος πως δεν θα το βγαλεις.. στον αερα …οποτε τσαγια my FRIEND….σε γραφω στα αρχιδια μου και συνεχιζω….την ζωουλα μου χωρις τα κατοχικα…

   Παντως δεν περασα και ασχημα στα κατοχικα,,,εμαθα πολλα,,,χαιρετισμους στο αναρχοκομμουνι τον Ζαχαρια…

  • Tίποτα δεν είναι κακό σε ένα Κόσμο ΠΟΛΙΤΏΝ!…ΑΝ όμως λείπει η δημοκρατία,(έλεγχος μέχρι και τα κορδόνια των παπουτσιών),τότε καταντάς…ΝASA!

  • Μέχρι το “μποζονιόβλαξ”,Sranger,συμφωνώ !-Είμαι και εγώ τέτοιος,αλλά ΚΑΙ αυτοί που βρήκαν αυτόν τον όρο!…Σε τέτοια θέματα,που ξεφεύγουν της αντίληψης του μέσου ανθρώπου,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΞΗΓΉΣΟΥΝ ΤΟ ΑΝΕΞΉΓΗΤΟ, καλό θα ήταν να δούμε πρώτα, γιατί εμείς οι τροφοδότες τέτοιων “προχωρημένων” πειραμάτων,βρεθήκαμε στην στην θέση του δύστυχου…Μποζονίου!

   • Και έτσι για την ιστορία:-Μπόζο ήταν(δεν γνωρίζω αν εξακολουθεί να υφίσταται),ένας Κλόουν της κακιάς ώρας που μόνο θλίψη θα μπορούσε να σου προκαλέσει!..Δεν γνωρίζω αν το όνομα αυτό δόθηκε τυχαία ή σκόπιμα στο έν λόγω σωματίδιο, (πιστεύω πως σκόπιμα),για να διακωμωδήσει ΕΜΑΣ ΣΑΝ ΔΗΜΙΟΎΡΓΗΜΑ (ατελές) του άλλου που απεγνωσμένα έψαχναν να βρούν(του HIGS)!- Ελπίζω να κατάλαβες για ποιά Κακά παιδιά μιλάω ε:

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*