Στήριξε το έργο μας!

Η σελίδα μας βασίζεται στις δικές σου δωρεές για να παραμένει ανεξάρτητη και να προσφέρει υψηλής ποιότητας εναλλακτικές ειδήσεις. Υποστήριξέ μας σήμερα και βοήθησέ μας να συνεχίσουμε!

Διαφημίσεις

Μόλις κατέγραψε την εικόνα του <3I/ATLAS, το MAVEN της NASA παρουσιάζει «ανωμαλία» και δεν επικοινωνεί πλέον με τη Γη

Μετά την ανωμαλία, το διαστημόπλοιο δεν επικοινωνεί πλέον με τη Γη και η NASA δεν είναι σίγουρη γιατί.

Το διαστημόπλοιο MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) της ASA δεν επικοινωνεί πλέον με τη Γη, μετά από μια άγνωστη «ανωμαλία» που το έθεσε εκτός επαφής με το Δίκτυο Βαθύ Διαστήματος της NASA,αναφέρει το iflscience.com

Τον Νοέμβριο του 2013, το διαστημόπλοιο MAVEN της NASA εκτοξεύτηκε στο διάστημα, ξεκινώντας το μακρύ ταξίδι του προς τον Άρη. Τον Σεπτέμβριο του 2014, εισήλθε στην τροχιά του Άρη και ξεκίνησε την αποστολή του να μελετήσει την ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη, την ιονόσφαιρα, και τις αλληλεπιδράσεις που έχει η ατμόσφαιρα με τον ηλιακό άνεμο, οδηγώντας στην διαφυγή του από την ατμόσφαιρα του Άρη.

Για πάνω από μια δεκαετία, λαμβάνει μετρήσεις της ατμόσφαιρας του Άρη και μεταδίδει αυτά τα ευρήματα στη Γη μέσω του Δικτύου Βαθύ Διαστήματος, της διεθνούς συστοιχίας γιγάντιων ραδιοκεραιών της NASA που επικοινωνεί με διαπλανητικές αποστολές. Φέτος, για παράδειγμα, το διαστημόπλοιο ανίχνευσε τα πρώτα άμεσα σημάδια «ψεκασμού», κατά την οποία άτομα εκτοπίζονται από την επιφάνεια της ατμόσφαιρας ενός πλανήτη από ενεργητικά φορτισμένα σωματίδια.

«Ο συνδυασμός δεδομένων από αυτά τα όργανα επέτρεψε στους επιστήμονες να δημιουργήσουν ένα νέο είδος χάρτη του ψεκαζόμενου αργού σε σχέση με τον ηλιακό άνεμο. Αυτός ο χάρτης αποκάλυψε την παρουσία αργού σε μεγάλα υψόμετρα στις ακριβείς θέσεις όπου τα ενεργητικά σωματίδια συνετρίβησαν στην ατμόσφαιρα και εκτόξευσαν αργό, δείχνοντας ψεκασμό σε πραγματικό χρόνο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτή η διαδικασία συμβαίνει με ρυθμό τέσσερις φορές υψηλότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως και ότι αυτός ο ρυθμός αυξάνεται κατά τη διάρκεια των ηλιακών καταιγίδων», εξήγησε η NASA τον Μάιο.

«Η άμεση παρατήρηση του ψεκασμού επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ήταν μια πρωταρχική πηγή απώλειας ατμόσφαιρας στην πρώιμη ιστορία του Άρη, όταν η δραστηριότητα του Ήλιου ήταν πολύ ισχυρότερη».

Ήταν ένα επιτυχημένο μικρό τροχιακό σκάφος, καταγράφοντας μάλιστα μια εικόνα του διαστρικού κομήτη 3I/ATLAS νωρίτερα φέτος, και λειτουργώντας πέρα ​​από την αρχική ημερομηνία λήξης της αποστολής του το 2022.

«Η ομάδα MAVEN έχει ένα ισχυρό ιστορικό καινοτομίας στην αντιμετώπιση των μηχανικών προκλήσεων για την επέκταση της αποστολής και την προσθήκη δυνατοτήτων», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Rich Burns, Διευθυντής Έργου MAVEN στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA , καθώς η αποστολή παρατάθηκε το 2022. «Αυτή η επόμενη εκτεταμένη αποστολή φέρνει νέες ευκαιρίες και προκλήσεις και είμαστε βέβαιοι ότι η ομάδα θα ανταποκριθεί για άλλη μια φορά στο ύψος των περιστάσεων, επιτρέποντας πολύ πιο φανταστική επιστήμη MAVEN».

Αυτή η παράταση κράτησε το διαστημόπλοιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, αλλά μετά από αυτό, το MAVEN συνέχισε να λειτουργεί. Τώρα, δεν είναι σαφές τι συμβαίνει με το διαστημόπλοιο σε τροχιά μετά την απώλεια επαφής μεταξύ των επίγειων σταθμών της NASA και στις 6 Δεκεμβρίου.

«Τηλεμετρία από το MAVEN έδειξε ότι όλα τα υποσυστήματα λειτουργούσαν κανονικά πριν τεθεί σε τροχιά πίσω από τον Κόκκινο Πλανήτη. Αφού το διαστημόπλοιο αναδύθηκε από πίσω από τον Άρη, το Δίκτυο Βαθύ Διαστήματος της NASA δεν παρατήρησε σήμα», εξήγησε η NASA σε ανακοίνωσή της αυτή την εβδομάδα. «Το διαστημόπλοιο και οι ομάδες επιχειρήσεων διερευνούν την ανωμαλία για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση».

Εκτός από τη συλλογή δεδομένων σχετικά με την ατμόσφαιρα του Άρη, το τροχιακό σκάφος χρησιμοποιείται για τη μετάδοση σημάτων από τα ρόβερ Curiosity και Perseverance στην επιφάνεια του πλανήτη. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα τροχιακά σκάφη, όπως το Mars Reconnaissance Orbiter, που κάνουν την ίδια εργασία, επομένως η NASA δεν θα ανησυχήσει ιδιαίτερα για αυτή την πτυχή.

Η απώλεια επικοινωνίας δεν είναι ασυνήθιστη με τους διαπλανητικούς και τους διαστημικούς ανιχνευτές, και η NASA έχει την τάση να βρίσκει τρόπους για να διορθώσει το πρόβλημα και να αποκαταστήσει την επαφή. Το 2023, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ έχασε την επαφή με το Voyager 2 πριν την επαναλάβει λίγες μέρες αργότερα. Ας ελπίσουμε ότι η NASA θα μπορέσει να κάνει το ίδιο με το MAVEN. Προς το παρόν, λένε ότι θα κοινοποιήσουν περισσότερες πληροφορίες μόλις γίνουν διαθέσιμες.

corfiatiko.blogspot.com



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek